21.1 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Topul sumelor platite de elevi la examenul de bacalaureat. Cat costa protocolul si cumpararea notelor. TOP 20!

Circa 2,5 milioane de euro reprezinta banii cheltuiti de elevi in fiecare an pentru a cumpara bunavointa profesorilor in cadrul examenului de bacalaureat.

Econtext.ro va prezinta un top al sumelor platite de liceeni pentru ca profesorii sa fie mai ‚toleranti’ cu acestia la examenele de bacalaureat. Un top al sumelor date de elevi pentru ‚protocol’ si pentru note mai mari!

Protocol

La inceput, trebuie sa spunem ca am identificat doua tipuri de sume. In primul rand, este vorba despre clasica suma data pentru ‚protocol’, care este, in general, mai mica, in jur de 50 -100 lei.

Aceasta suma se strange de la fiecare elev, iar scopul ei real este sa castige bunavointa profesorilor care supravegheaza examenele de bacalaureat, astfel incat candidatii sa se mai poata inspira si din alte surse.

Oficial, aceste sume se strang pentru cheltuielile de protocol, pentru a oferi apa, mancare, cafea, etc, profesorilor care supravegheaza aceste examene! Da, suntem un popor ospitalier!

Mita pentru note

In al doilea rand, se mai ofera si alte sume, care vizeaza obtinerea unor note mai mari. Profesorii primesc indicatii de la colegii lor in privinta liceenilor care trebuie sa promveze cu note cat mai bune! Bineinteles, aceste indicatii sunt rasplatite cu bani de catre elevi, iar sumele sunt mai ridicate decat cele pentru simplul protocol.

In plus, aceasta mita este nominal directionata, nu are efect asupra intregii clase, ci doar asupra liceenilor care au cotizat. Aici sumele sunt in jur de 100 de euro, desi sunt declaratii ale elevilor care merg catre sume si mai halucinante. Bineinteles, aceste cazuri sunt mai rare, comparativ cu valul protocolului.

In multe cazuri, exista o combinatie intre acestea, iar sumele sunt undeva la mijloc. Se asigura o suma mai mare, iar examenele sunt luate de marea majoritate si cu niste note si mai mari. De exemplu, la un liceu din Oradea, in urma cotizatiilor la ‚fondul de protocol’, elevii au primit, in medie, doua puncte in plus la notele de la unele probe. Convenabil, nu? Un punct din oficiu, plus inca doua puncte din ‚oficiile’ profesorilor si ai pornit deja cu nota trei!

Tabel national

Iar Econtext.ro a realizat un tabel cu 20 de astfel de exemple. Practic, am intrebat mai multi tineri asupra sumelor pe care le-au platit pentru protocol sau pentru a obtine anumite note in cadrul examenului de bacalaureat. Iar raspunsurile vizeaza mai multi ani, intrucat aceasta este o practica veche in tara noastra.

In 2 din cele 20 de cazuri, fostii liceeni nu au dorit sa faca public numele liceului. De asemenea, am inclus doua categorii, care se pliaza pe sumele discutate anterior: bani pentru protocol si bani pentru a obtine anumite note.

100.000 de elevi au dat bani pentru protocol pentru 400.000 de profesori?

In medie, elevii au scos din buzunar in jur de 100 de lei pentru a-si asigura victoria la acest examen, aici fiind incluse ambele categorii de plati. Iar daca am considera ca o sesiune de bacalaureat aduna peste 100.000 de elevi (cum a fost sesiunea din acest an), atunci protocolul ajunge la peste 10 milioane de lei (2,5 milioane de euro).

Daca ar fi reala motivatia, anume ca acesti bani s-ar duce catre cafeaua si apa minerala a profesorilor supraveghetori, atunci ne-am trezi cu un paradox. Sa zicem ca s-ar cumpara produse de protocol in valoare de 25 de lei/profesor. Atunci ar rezulta ca numarul profesorilor supraveghetori este de 400.000, de patru ori mai mare decat numarul elevilor.

Sa mai spunem ca departajarea in clasament a fost realizata pe baza sumei mai mari, fie pentru protocol, fie pentru note.

 

Dar iata tabelul cu sumele platite de elevi la examenul de bacalaureat:

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte articole despre invatamantul romanesc, dar si despre salariile rectorilor din universitati, al directorilor din companiile de stat, etc:

 

http://www.econtext.ro/eveniment–2/social/topul-sumelor-platite-de-elevi-la-examenul-de-bacalaureat-cat-costa-protocolul-si-cumpararea-notelor-top-20.html

Related posts

Harta pensiilor si a pensionarilor din Romania! Unde sunt cei mai multi/putini pensionari si ce pensii au ei

Asaftei Bogdan

Demiteri masive în Poșta Română! Sute de angajați își pierd locul de muncă: „Fiecare muncă este făcută de patru ori”

Nemeșan Iulian

Topul celor mai puternice ieftiniri lunare din ultimii 20 de ani. VEZI cand au avut loc scaderi miraculoase de preturi in Romania

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix