16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Traian Băsescu reia avertismentele pentru politicienii de la București. Pericolul pe care îl prezintă Rusia

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a reluat avertismentul cu privire la consecințele unei victorii a Rusiei în fața Ucrainei, în război. Potrivit spuselor sale, pentru România va începe o perioadă de insecuritate, dacă armatele lui Vladimir Putin vor ajunge la gurile Dunării.

Traian Băsescu reia avertismentele cu privire la pericolul pe care îl reprezintă Rusia pentru securitatea acestei zone. El arată că armata română nu este pregătită să facă față unei invazii, în cazul în care Ucraina pierde războiul.

Traian Băsescu, avertisment pentru politicieni

Fostul președinte al României a vorbit despre cum s-ar complica situația în zonă, dacă Rusia ar câștiga războiul cu Ucraina. Traian Băsescu a reluat avertismentele de zilele trecute, când a vorbit despre capacitatea de apărare a armatei române. Fostul președinte a declarat că situația s-ar complica mult pentru România, dat și pentru Moldova, dacă Rusia va câștiga în Ucraina.

„Dacă Ucraina pierde războiul, România intră într-o epocă de insecuritate consistentă. A avea o Ucraina în care rușii au luat Odessa și au ajuns la gurile Dunării, atunci vom ști că pot lua și Moldova și Transnistria când vor. Moldova este protejată de Ucraina. Rușii nu au acces în Moldova decât pe mare sau aeropurtat, să dea lovituri cu rachete sau să le parașuteze. Dar nu ar rezista acolo, cum nu ar rezista nici în Transnistria pentru că sunt înconjurați de Ucraina”, a explicat Traian Băsescu.

Potrivit fostului președinte, Rusia poate lansa trupe în Transnistria și Moldova, dar acestea nu pot rezista. El a reluat exemplul cu Insula Șerpilor, ocupată de trupele rusești, dar reluată de ucraineni. Traian Băsescu explicat, din nou, că pentru a ocupa Moldova, armata rusă ar trebui să ajungă la Odessa și la gurile Dunării.

„Nu neg că Rusia are capacitatea să lanseze două brigăzi aeropurtate în Transnistria și Moldova, dar vor rezista acolo tot atât cât au rezistat rușii și în Insula Șerpilor. Nu vor putea să-și apere trupele azvârlite din cer. Moldova, cât timp Odessa este în mâna ucrainenilor, este protejată. Iar cât rușii nu ajung la gurile Dunării, și România este mai protejată”, a declarat Traian Băsescu conform România TV.

traian băsescu

Traian Băsescu

Armata română nu poate rezista până la venirea NATO

Traian Băsescu a arătat că este nevoie de întărirea capacității de apărare a României. La fel ca și zilele trecute, în intervenția de la Digi 24, fostul președinte a arătat că, în caz de invazie a rușilor, armata română trebuie să poată apăra teritoriul vreme de câteva săptămâni, până la venirea ajutorului NATO. În acest context, fostul șef al statului a subliniat necesitatea introducerii serviciului militar obligatoriu.

„Sunt pentru stagiul militar obligatoriu. Armata României ar trebui, înainte să vină forțele NATO, să reziste 30 de zile în fața unui atac. Nu suntem capabili. Este o opinie pe care vreau să o spun și o să fie destui care să spună. Nu avem o armată dotată”, a mai spus Traian Băsescu.

El a precizat că armata română nu ar fi capabilă să reziste în fața unei invazii rusești vreme de 30 de zile, până la sosirea trupelor NATO, în ajutor. EL a spus că autoritățile de la București ar trebui nu doar să declare că alocă 2,5% din PIB pentru apărare, ci și să cheltuie acești bani. În acest sens, a dat exemplu execuția bugetară de anul trecut. Suma cheltuită pentru înarmare a fost de doar 1,5%,

„Nu rezistă în fața unui atac al rușilor pentru 30 de zile. Mă uitam cu furie că declarăm 2,5% din PIB alocat armatei, iar noi am cheltuit doar 1,5% din PIB anul trecut”, a mai spus Băsescu.

Stagiul militar voluntar

Traian Băsescu

Traian Băsescu, despre victoria în război

Fostul președinte a vorbit și despre posibilitatea încheierii războiului și negocierea păcii între Rusia și Ucraina. În acest sens, el a arătat că mai întâi trebuie definite condițiile victoriei pentru Ucraina. Iar în funcție de acest lucru vor trebui stabilite obiectivele și căile de urmat pentru a le atinge.

„Primul lucru care trebuie făcut este să fie definită victoria pentru ucraineni. Orice declarație de la Bruxelles este că vom fi alături de Ucraina atât cât este nevoie. Hai să spunem ce înțelegem noi occidentalii prin victorie: înțelegem eliberarea întregului teritoriu și a peninsulei Crimeea? A teritoriului, fără Crimeea? Începerea unei negocieri? Care este obiectivul? Noi nu știm care este victoria Ucrainei în acest război”, a explicat Traian Băsescu.

Potrivit spuselor sale, pe de altă parte, Vladimir Putin știe foarte clar ce dorește, acces la Europa prin ocuparea gurilor Dunării. Traian Băsescu a mai spus că liderii occidentali i-au promis Ucrainei un milion de obuze, însă nu s-au ținut de cuvânt. Nici măcar jumătate din acestea nu au ajuns pe frontul ucrainean.

„Dar Putin știe foarte bine! Vrea să ia Odessa, să ajungă la gurile Dunării ca să aibă acces apoi în toată Europa – ar fi un mare avantaj strategic – și nu m-ar mira dacă ar vrea și Kievul. Dar ca să nu se ajungă aici, trebuie să fim mai serioși decât suntem. Am promis Ucrainei un milion de obuze, le-am dat 400 de mii. SUA au primit 60 de miliarde de dolari în materiale plus împrumut, deocamdată nu s-au mișcat republicanii. Ucraina singură nu poate ține echilibrul”, a mai spus fostul șef de stat.

Related posts

Prognoza meteo, 21 octombrie 2023. Sfârșit fierbinte de octombrie. Temperaturile pe regiuni

econtext

Măsură neobișnuită luată de Lidl. Clienții au rămas uimiți

econtext

Piața Valea Ialomiței va fi gata în aproape o lună, așa a anunțat primarul Ciprian Ciucu

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix