23.9 C
București
25 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Trebuie să cedeze România un sistem Patriot să salveze orașul Harkov? Zelenski, apel disperat

Zelenski a lansat un apel disperat lumii Occidentale pentru a primi două sisteme de rachete Patriot. Sunt vitale pentru a opri ofensiva Rusiei. România este una din țările pe care se pune presiune pentru a oferi un sistem Patriot. Joe Biden a vorbit despre acest lucru.

România se află sub o mare presiune pentru a ceda un sistem de rachete anti-aeriene Patriot în favoarea Ucrainei. Președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut lui Klaus Iohannis ca România să cedeze un sistem de apărare anti-aeriană Patriot.

Trebuie să cedeze România un sistem Patriot să salveze orașul Harkov? Zelenski, apel disperat
Iohannis nu a eliminat această variantă și a spus că trebuie discutat în CSAT.

Presiunea asupra României a sporit și mai mult în aceste zile, după ce Rusia a început să bombardeze masiv Harkov, un oraș-cheie în acest război și care are aproape 1,5 milioane de locuitori.

Ucraina cere Occidentului 2 sisteme Patriot

Președintele Ucrainei, Volodimit Zelenski, a făcut, azi, un apel disperat aliaților Occidentali pentru trimiterea în Ucraina a două sisteme Patriot. Zelenki spune că aceste două sisteme de rachete anti-aeriene ar opri ofensiva sălbatică a Rusiei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis condoleanțe apropiaților celor uciși și răniți în urma atacului cu rachete rusești asupra unui obiect civil din districtul Harkov. El a spus acest lucru într-o postare pe Facebook, relatează Ukrinform.

„Numai astăzi, în urma unuia dintre bombardamentele din regiunea Harkov, 16 persoane au fost rănite și 5 ucise. Condoleanțe apropiaților lor”, a scris Zelensky.

Zelenski are soluția

El a spus că rachetele, bombele și artileria sunt singurele lucruri care permit Rusiei să își continue agresiunea.

„Lumea poate pune capăt terorii rusești. Pentru a realiza acest lucru, trebuie depășită lipsa de voință politică în rândul liderilor. Două sisteme de rachete anti-aeriene Patriot pentru Harkov vor schimba fundamental situația”, a declarat Zelenski.

Potrivit acestuia, sistemele de apărare antiaeriană din celelalte orașe ale Ucrainei, precum și un sprijin suficient pentru luptătorii ucraineni de pe linia frontului, vor asigura înfrângerea terorii rusești.

„Sunt recunoscător tuturor liderilor și statelor care recunosc acest lucru și iau măsuri decisive pentru a asigura un sfârșit corect al războiului și pentru a-i aduce mai repede pe teroriști în fața justiției”, a declarat Zelenski.

Câte sisteme Patriot are România?

După disucrsul lui Zelenski, presiunea se mută pe România.

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme de rachete Patriot în 2017, în cea mai recentă configurație disponibilă, alături de câteva sute de rachete interceptoare, acesta fiind cel mai mare contract de achiziție de până acum al țării, primul transport fiind livrat în 2020.

Totuși, la acest moment, țara noatră dispune doar de 4 sisteme Patriot dintre care doar unul singur este operațional. Celelalte 3 fiind în curs de operaționalizare.

Cât de periculos e sistemul Patriot?

Patriot este un sistem de apărare antiaeriană testat în luptă în serviciul SUA și al țărilor aliate, inclusiv România.

Fiecare baterie are o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate pe fiecare camion, un radar, o unitate de control al focului, generatoare și alte echipamente).

Radarul de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptare la țintă, sau Patriot (MIM-104), este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, la toate altitudinile și în toate condițiile meteorologice, pentru a contracara rachetele balistice tactice, rachetele de croazieră și aeronavele avansate. Este produs de Raytheon în Massachusetts și Lockheed Martin Missiles și Fire Control în Florida, SUA.

Sistemul radar are o rază de acțiune de până la 100 km, capacitatea de a urmări până la 100 de ținte și poate furniza date de ghidare a rachetelor pentru până la nouă rachete.

România nu pare dispsuă să trimită niciun sistem Patriot în Ucraina. Poltiicienii români au afirmat acest lucru. Și, în plus, România se teme chiar de o psoibilă ripostă a Rusiei.

Related posts

Este cutremur total în Austria! Anunțul venit chiar acum din România

econtext

Două mari bănci din România fuzionează. Clienţii cu credite sunt îngrijoraţi

econtext

Natalia Mateuț, pregătită să facă un copil! Totuși, începutul de an a găsit-o singură!

Moise Lidia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix