19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Tren cu zeci de lansatoare de rachete românești surprins la Suceava, la 50 km de Ucraina

Un tren cu zeci de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40 a fost surprins în zona nodului feroviar de la Verești, județul Suceava, aproape de Ucraina.

Newsweek România a cerut un punct de vedere de la Ministerul Apărării și așteaptă un răspuns.

Întrebările către MApN:

„După cum vedeți în imagine un tren tras de o locomotivă CFR MARFA cu echipament militar trece cu viteza foarte mare prin Veresti, judetul Suceava, aproape de UCraina
Va rog sa imi comunicati:

Cand a fost efectuat transportul?

Ce echipament militar era transportat?

De unde venea echipamentul militar si unde mergea?”

Vom publica răspunsul în cel mai scurt timp.

Un filmuleț postat de „Alo,Iasi”, în care un tren CFR Marfă încărcat cu zeci de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40 trece prin zona nodului feroviar de la Verești, județul Suceava, a devenit viral pe Facebook, adunând peste 200.000 de vizualizări și 900 de comentarii în mai puțin de 24 de ore.

Sursa nu precizează direcția în care se îndrepta trenul cu echipament militar, dar mai mulți utilizatori au scris că acesta se îndrepta spre granița cu Ucraina, Vama Siret aflându-se la circa 50 de kilometri.

Deocamdată NU avem o confirmare oficială din partea MInisterului Apărării.

Autenticitatea imaginilor nu poate fi verificată din alte surse independente. Potrivit „Alo,Iasi”, filmulețul ar fi fost realizat pe 7 martie 2024.

Tren cu zeci de lansatoare de rachete românești MLRS APR-40, surprins în drum spre Ucraina
Din imagini, se observă că trenul militar are 26 de vagoane încărcate cu lansatoare de rachete românești MLRS APR-40, unele simple, alte cu remorca specială pentru muniție. MLRS-urile APR-40 simple sunt încărcate câte două pe un vagon, iar cele cu remorcă ocupă o platformă întreagă.

Lansatoare multiple de rachete românești MLRS APR-40 au fost dezvoltate la Aerostar Bacău și Sunt montate pe șasiuri de camion DAC 665T sau, în funcție de generație, de DAC 15.240 DFAEG, echipat cu un motor diesel Deutz de 7,1 litri, cu 6 cilindri în linie și 236 cai putere, tractiune 6×6 și viteza maxima de 85 km/h, cu capacități foarte bune de înaintare în teren accidentat.

Sistemul de rachete APR-40 are la bază sistemul sovietic BM-21 „Grad” MLR dezvoltat în anii 1960. Dar a fost modernizat și îmbunătățit de specialiștii Aerostar Bacău.

Dispune de 40 de tuburi de lansare pentru rachete de 122 de milimetri, 4 rânduri a câte 10 tuburi și poate trage atât foc cu foc, câte o rachetă, cât și salve. În 30 de sucunde, MLRS APR-40 poate trage toate cele 40 de proiectile. În funcție de tipul rachetei folosite, raza de acțiune a sistemului poate ajunge la circa 40 de kilometri. Nu este foarte precis, dar face „ploaie” de obuze.

Pe lângă faptul că lansatoare multiple de rachete românești MLRS APR-40 oferă o mobilitate foarte bună, grație capacităților off-road ale autoșasiurilor DAC, un alt avantaj al sistemelor este faptul că sunt gata de tragere în 3 minute de la găsirea locației ideale, iar echipajul este format doar din trei oameni, inclusiv șoferul.

Pe câmpul de luptă, sistemele MLRS APR-40 merg alături de camioane de asistență, eventual și cu remorcă, care transportă muniția aferentă. Acestea dispun de macarale de 6 tone pentru încărcarea rachetelor.

Armată Română dispune și de o versiune îmbunătățită de MLRS APR-40, denumită Larom MLRS.

Această versiune a fost dezvoltată de Aerostar SA, în colaborare cu IMI din Israel, și are la bază un șasiu de camion DAC 25.360 DFAEG – echipat cu motor MAN 2866 LF 24 (6 cilindrii in linie, 11.967 cmc, 360 CP, Euro 3), cutie de viteze tip ZF 16 151 OD (mecanică, sincronizata cu 16+2 trepte de viteză), tracțiune 6×6 și sarcină utila de 26.000 kg.

Related posts

Vreți să-i descoperiți istoria? Se organizează tururi ghidate gratuite despre istoria, arhitectura și patrimoniul Sectorului 2

econtext

Republica Moldova va suspenda Tratatul ce vizează forțele armate convenționale în Europa

econtext

Codul Rutier modificat în 2023! Rămâi pe loc fără permis și dai examenul auto din nou

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix