20.1 C
București
14 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Trezoreria americană spune că Turcia joacă un rol „proeminent” în finanțarea Hamas

Cel mai important oficial al Trezoreriei americane pentru combaterea finanțării terorismului a declarat joi că a discutat cu guvernul turc despre îngrijorările profunde ale Statelor Unite cu privire la finanțarea Hamas din Turcia, relatează Reuters.

Turcia are un rol „proeminent” în schemele de finanțare ale Hamas și gruparea teroristă profită probabil de acest lucru pentru a strânge mai mulți bani în contextul războiului său cu Israelul, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei americane pentru informații financiare și legate de terorism.

„Suntem profund îngrijorați de capacitatea Hamas de a continua să strângă fonduri și să găsească sprijin financiar [aici în Turcia] pentru posibile atacuri teroriste în viitor”, a declarat Nelson la Istanbul după o întrevedere cu oficiali guvernamentali și membri ai mediului de afaceri turc.

Spre deosebire de majoritatea sa aliaților din NATO și inclusiv unele țări din Zona Golfului Persic, Turcia nu consideră Hamas a fi o organizație teroristă în condițiile în care președintele Recep Erdogan se prezintă de ani de zile drept un apărător al cauzei palestiniene.

Erdogan a declarat în ultimele săptămâni că Hamas „luptă pentru libertate”, a numit Israelul un „stat terorist” și pe premierul său Benjamin Netanyahu „măcelarul Gazei” din cauza bombardamentelor în enclava de pe coasta de est a Mediteranei.

Hamas ar cere bani inclusiv de la fondurile de investiții din Turcia

Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, a sancționat mai multe entități și persoane din Turcia într-un efort de a limita finanțarea Hamas după atacul său surpriză asupra Israelului din data de 7 octombrie.

Nelson a mai spus că Turcia este legată de eforturile anterioare ale Hamas de a strânge bani de la donatori individuali, fonduri de investiții, organizații caritabile și ONG-uri.

El a avertizat că, deși Turcia consideră Hamas o organizație legitimă, gruparea poate fi vinovată de încălcarea legilor din Turcia, fără a oferi însă exemple concrete în acest sens.

„Există suficiente oportunități pentru Turcia să abordeze această problemă prin propriile autorități juridice domestice, fără legătură cu sancțiunile SUA”, a mai spus oficialul american.

Nelson a afirmat de asemenea că oficialii guvernamentali turci i-au transmis că Ankara nu va tolera încălcări ale legislației sale pentru prevenirea spălării banilor și nici finanțarea directă a unor acte de violență, chiar dacă nu consideră Hamas a fi o organizație teroristă.

Nelson a vorbit de asemenea despre perspectiva unor sancțiuni suplimentare asupra entităților turce suspectate de Washington că ajută Rusia să ocolească sancțiunile occidentale și să importe bunuri supuse regimului de sancțiuni.

Related posts

Putin a spus în ce condiții pune capăt războiului. A anunțat ce preț trebuie să plătească Ucraina

econtext

Xi Jinping şi-a început vizita în Statele Unite, prima după şase ani. De ce este importantă întâlnirea cu Joe Biden

econtext

HARTA ROMANILOR INGENUNCHEATI de restantele la credite. Restantele au crescut de zeci de ori in unele judete. Vezi care sunt judetele disperate

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix