Președintele american Donald Trump pare tot mai iritat de Kremlin, în încercarea de a negocia un acord de încetare a focului în războiul dintre Rusia și Ucraina.
Această observație a fost făcută de președintele Finlandei, Alexander Stubb, în timpul unei conferințe de presă desfășurate duminică, după ce a purtat discuții atât cu Trump, cât și cu Volodimir Zelenski.
„Dacă le puneți cap la cap, ați putea spune că Zelenski are răbdare și președintele Trump devine nerăbdător, dar în direcția corectă, care este spre Rusia”, a explicat acesta.
Negocieri tensionate
Trump a programat o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin pe 19 mai, urmând ca ulterior să discute și cu Zelenski, precum și cu membri ai
NATO.
Aceste apeluri vin pe fondul eșecului negocierilor de pace de la Istanbul, unde Rusia a refuzat cererea Ucrainei și a Europei pentru o încetare a focului necondiționată timp de 30 de zile.
Întâlnirea de la Istanbul ar fi trebuit să fie o oportunitate pentru Zelenski și Putin de a dialoga direct, însă liderul rus a ales să trimită o delegație de consilieri de rang inferior, ceea ce a fost perceput ca o lipsă de seriozitate în negocieri.
Moscova a reiterat cerințele sale, printre care concesii teritoriale majore și statut neutru pentru Ucraina, în timp ce oficialii ruși au folosit un ton agresiv la adresa guvernului de la Kiev, transmite guardian.
Un schimb de prizonieri semnificativ
Chiar dacă negocierile de pace nu au produs rezultatele dorite, s-a ajuns totuși la un acord privind un schimb de prizonieri de proporții: 1.000 de prizonieri ucraineni pentru 1.000 de prizonieri ruși.
Potrivit serviciilor de informații militare ucrainene, schimbul ar putea avea loc săptămâna viitoare, marcând cel mai mare astfel de schimb din timpul conflictului.
Președintele finlandez Alexander Stubb a salutat acest progres, considerându-l un semn pozitiv, și a sugerat lui Trump să organizeze un summit direct între Zelenski și Putin pentru a accelera procesul de negociere.
„După apelul lui Trump cu Putin, vom avea mai multă claritate. Luăm fiecare zi pe rând”, a spus Stubb în cadrul conferinței.
Rusia nu este atât de puternică
Stubb a subliniat că, în ciuda speculațiilor potrivit cărora Ucraina ar fi într-o poziție slabă, realitatea este diferită.
„S-a vorbit mult despre faptul că Ucraina pierde puternic în fața Rusiei. Răspunsul este că nu pierde”, a afirmat el.
Totodată, liderii europeni încearcă să convingă administrația Trump că Rusia nu este atât de puternică pe cât vrea să pară.
Stubb a evidențiat faptul că Rusia, după trei ani de război, a reușit să avanseze cu mai puțin de un procent din teritoriul ucrainean.
În plus, economia rusă se confruntă cu dificultăți serioase, chiar dacă Moscova încearcă să minimalizeze aceste probleme.