11.9 C
București
3 aprilie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

Trump promite Ucrainei sisteme Patriot din Europa. Ar putea cere și României încă unul

Trump promite Ucrainei sisteme Patriot din Europa. Ar putea cere și României încă unul. Cum Vladimir Putin nu a acceptat decât o încetare a focului „parțială”, președintele Ucrainei i-a cerut lui Trump mai multe sisteme antiaeriane Patriot.

Trump promite Ucrainei sisteme Patriot din Europa. Ar putea cere și României încă unul.

Trump consideră că dacă SUA dețin instalațiile energetice ale Ucrainei, va fi cel mai bun mijloc de protejare a infrastructurii de atacurile Rusiei.

Trump promite Ucrainei sisteme Patriot din Europa. Ar putea cere și României încă unul

Totuși, Zelenski nu se bazează că Putin va ține cont de acest „aranjament” și a cerut sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a proteja civilii, cerând în mod special sistemele Patriot.

Președintele Trump a fost de acord să coopereze cu el pentru a localiza sistemele disponibile, în special în Europa, a declarat Casa Albă.

Trump promite Ucrainei sisteme Patriot din Europa. Ar putea cere și României încă unul

Baterii Patriot au fost donate în trecut Ucrainei de către Statele Unite, Germania și România. Olanda a donat componente Patriot pentru a permite funcționarea unei alte baterii Patriot.

Alte țări europene care au sisteme Patriot sunt Grecia, Olanda, Polonia și Suedia, dar acestea au oferit alte ajutoare, ținând bateriile Patriot pentru propria apărare.

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru a obține Patriot în 2017, cel mai mare contract de achiziții al NATO și al statelor UE până în prezent, primul transport fiind livrat în 2020.

În prezent, România are patru baterii, una în funcțiune și una aproape funcțională.

România are trei contracte pentru achiziționarea de baterii Patriot

Anul trecut, Administrația Biden a cerut României să doneze Ucrainei un sistem Patriot, care a fost livrat în octombrie 2024.

Pentru sistemul donat de România, parteneri din trei state membre NATO au contribuit din punct de vedere financiar.

SUA au promis că vor da României un sistem nou, de 430 milioane de dolari.

În ianuarie 2025, România a atribuit un alt contract de 946 de milioane de dolari companiei Raytheon pentru a furniza sisteme Patriot suplimentare de apărare antiaeriană și antirachetă.

Acest contract este al treilea pentru România, întărind angajamentul țării de a-și asigura securitatea, contribuind în același timp la stabilitatea regională.

Acordul include furnizarea de unități de lansare esențiale, inclusiv radare, stații de control și rachete, care vizează consolidarea în continuare a infrastructurii de apărare a României.

Administrația Trump ar putea face demersuri ca România să furnizeze un alt sistem Patriot, deoarece Grecia, Olanda, Polonia și Suedia au fost categorice în privința păstrării pentru apărare proprie a sistemelor Patriot.

Macron cere aliaților să înlocuiască sistemul Patriot cu SAMP-T

Într-un interviu acordat Le Parisien, președintele francez Emmanuel Macron a propus înlocuirea armelor de fabricație americană cu alternative europene.

„Celor care cumpără sisteme Patriot ar trebui să li se ofere următoarea generație franco-italiană SAMP/T. Celor care cumpără F-35 ar trebui să li se ofere aeronava de luptă Rafale”, a spus el.

Un sistem SAMP/T (MAMBA) al forțelor armate franceze este desfășurat și în România, la Capu Midia.

La 14 martie, președintele Macron a convocat o întâlnire cu reprezentanții principali ai producătorilor francezi de arme pentru a crește producția pentru țările care vor să înlocuiască armele de fabricație americană.

Lui Putin nu-i surâde preluarea de către SUA a sectorului energetic ucrainean
Echipele ucrainene și americane sunt pregătite să se întâlnească în Arabia Saudită în zilele următoare pentru a continua coordonarea pașilor către un acord de pace, a declarat Zelenski.

Unul dintre primii pași către o încetare completă a războiului este încetarea atacurilor asupra energiei și a altor infrastructuri civile.

„Am susținut acest pas și Ucraina a confirmat că suntem pregătiți să-l punem în aplicare. În același timp, partea americană a propus o încetare a focului necondiționată în prima linie, iar Ucraina a acceptat și această propunere”.

Însă deputatul Dumei de Stat, Aleksei Cepa, a atras atenția asupra consecințelor preluării de către SUA a sectorului energetic al Ucrainei.

„Confiscarea energiei face parte din împărțirea finală a proprietății ucrainene, de care beneficiază inclusiv Volodimir Zelenski. Preluarea controlului asupra sectorului energetic al țării ar însemna că țara ar fi controlată de Statele Unite”, a declarat deputatul îngrijorat de această perspectivă.

Potrivit acestuia, Rusia trebuie să-și apere interesele „pentru a preveni repetarea cauzelor conflictului actual”.

Obiectivele Rusiei în războiul declanșat împotriva Ucrainei erau tocmai obținerea controlului asupra sistemului energetic al Ucrainei pentru a șantaja Europa și deținerea controlului asupra Mării Negre pentru exploatarea gazelor și pentru a transporta cerealele ucrainene, ce aduc un venit uriaș.

Acum, Putin are un rival serios în Trump, care nu e dispus să cedeze ce poate fi al lui. „America first”.

Related posts

Evgheni Prigojin a fost văzut la 40 de ore de la dispariție. Ce mesaj a transmis liderul mercenarilor Wagner

econtext

Liderii occidentali își reafirmă sprijinul necondiționat pentru Ucraina

econtext

Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More