21.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Turcia a cedat în războiul Mării Negre. Navele SUA și Marii Britanii pot trece. România, de acord

Turcia a cedat în războiul Mării Negre. Navele SUA și Marii Britanii pot trece pentru operațiuni. Acordul va fi semnat în această săptămână la Istanbul cu România și Bulgaria, fiind invitate și alte țări NATO.

Turcia a cedat în războiul Mării Negre. Acceptă și alte țări NATO, pe lângă România, pentru deminare. Bulgaria, România și Turcia au invitat și alte țări NATO să se alăture inițiativei de deminare a Mării Negre și de a asigura rutele maritime.

Centrul pentru Strategii de Transport a raportat despre acordul trilateral între Turcia, România și Bulgaria privind deminarea, anunțat la 6 ianuarie de ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev.

Turcia a cedat în războiul Mării Negre. Navele SUA și Marii Britanii pot trece. România, de acord

Acum însă, acordul a suferit o modificare foarte importantă.

Turcia se opusese în ceea ce privește implicarea țărilor NATO din afara regiunii în operațiunile din Marea Neagră.

Amiralul Ercument Tatlıoglu, comandantul Marinei turce, s-a declarat împotriva prezenței forțelor navale ale altor aliați NATO, inclusiv SUA, în Marea Neagră.

Acum, Turcia a renunțat la această poziție.

Două alte țări, care nu au fost numite, intenționează să creeze o flotă comună pentru a curăța minele în părți ale Mării Negre, alături de Turcia, România și Bulgaria.

Se știe că Marea Britanie și-a arătat intenția de a ajuta Ucraina să înființeze o flotă dedicată acestei misiuni, dar Turcia nu permisese trecerea navelor de deminare din clasa Sandown, Cernihiv și Cerkasi, staționate în Marea Britanie, invocând Convenţia de la Montreux, un pact internaţional referitor la interzicerea traversării strâmtorilor Bosfor şi Dardanele pe timp de război.

A doua țară este Norvegia. Coaliția Maritimă pentru ajutarea Ucrainei în Marea Neagră este condusă de Marea Britanie și Norvegia, care și-au propus același lucru, deminarea, și, în plus, „securizarea” Ucrainei, dotând-o cu ambarcațiuni de asalt și de raid.

Turcia își leagă deciziile de primirea de avioane americane F-16

Turcia și-a negociat poziția privind permisiunea trecerii navelor americane și britanice „așteaptând pași pozitivi și solizi din partea SUA pentru achiziționarea și modernizarea avioanelor de război F-16”, un obiectiv al Turciei mult amânat de americani.

În anunțul actual privind operațiunile de deminare în Marea Neagră se remarcă faptul că „inițiativa rămâne deschisă acțiunilor comune și participării forțelor de acțiune împotriva minelor și activelor altor state membre NATO situate în afara regiunii Mării Negre”.

Acordul dintre trei țări urmează să fie semnat în această săptămână la Istanbul. Misiunea va începe la scurt timp după semnarea acordului.

Operațiunile forțelor comune de deminare ale Turciei, României și Bulgariei nu vor fi considerate din strategia NATO, ci vor constitui „prima acțiune comună majoră a aliaților de la Marea Neagră de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, în februarie 2022”.

Ministerul bulgar al Apărării a subliniat că activitățile forțelor comune de deminare nu vor fi îndreptate împotriva niciunei alte țări, iar operațiunea de deminare a Mării Negre este de așteptat să contribuie la îmbunătățirea cooperării dintre participanți.

Forțele comune de deminare vor crea condiții sigure pentru ca navele civile să navigheze în Marea Neagră, reducând la minimum riscul de explozii din cauza minelor.

Related posts

Romanii, printre cei mai lenesi din UE? VEZI care-s tarile cuprinse de o harnicie stahanovista, dar si statele unde lenea e sport national

Asaftei Bogdan

Volodimir Zelenski a promulgat legea privind mobilizarea militară. Ce prevede

econtext

9 soluții de luptă surprinzătoare pe care ucrainenii le-au găsit pentru a ține piept Rusiei

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix