21.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Ucraina, furioasă după ce România a făcut alianță cu Turcia în Marea Neagră. Care sunt motivele?

Ucraina, furioasă după ce România a făcut alianță cu Turcia în Marea Neagră. Care sunt motivele? Neijpapa, comandantul Marinei Ucrainene, furioasă după ce România a făcut alianță cu Turcia în Marea Neagră. Care sunt motivele?. Viceamiralul Oleksi Neijpapa, comandantul Marinei Ucrainene, este supărat că Turcia nu lasă să treacă nave specifice dăruite Ucrainei de Marea Britanie.

Ucraina, furioasă după ce România a făcut alianță cu Turcia în Marea Neagră. Care sunt motivele? Neijpapa, comandantul Marinei Ucrainene, susține că Turcia lasă să treacă spre România nave asemănătoare cu cele date Ucrainei.

„Turcia a declarat că nu va permite navelor de vânătoare de mine Cerkasi și Cernihiv să intre în Marea Neagră. Aceste două nave ne-au fost transferate la începutul anului 2023 și fac deja parte din Marina Ucrainei, deși în prezent se află în Regatul Unit. Acolo, echipajele noastre se antrenează conform standardelor NATO și, la finalizarea nstruirii, cred că aceste nave vor fi pe deplin compatibile cu țările NATO în ceea ce privește operațiunile de contra-măsuri mine”, a declarat Neijpapa pentru Ukrainska Pravda.

Ucraina, furioasă după ce România a făcut alianță cu Turcia în Marea Neagră. Care sunt motivele?

„Nu am solicitat trecerea prin strâmtoarea Turciei pentru aceste nave din cauza Convenției de la Montreux, ce o interzice. În caz contrar, Federația Rusă ar putea face același lucru și ar putea crește numărul, de exemplu, de transportoare de rachete sau de nave cu piste de aterizare. Înțelegem acest lucru și, prin urmare, nu am solicitat pasaj”.

Neijpapa consideră că a fost o neînțelegere în domeniul informației.

„Pot doar să presupun, dar dragatori de mine navighează din Marea Britanie în România. Sunt exact la fel, din aceeași clasă cu cele ale noastre. Poate că a apărut o problemă în presă din cauza acestora. Totuși, acestea sunt nave achiziționate în Marea Britanie de România în scopuri proprii.”

Neijpapa a confirmat că negocierile sunt în desfășurare cu privire la implicarea navelor NATO pentru a asigura transporturile civile în porturile Ucrainei. Nu știe însă când se vor ajunge la acorduri.

„Nu vom dezvălui navele specifice în acest moment, dar am contactat mai mulți comandanți cu solicitări. Aceasta este o chestiune de natură politică. Prin urmare, toți prietenii mei comandanți de flotă au confirmat că dacă există o decizie politică din partea conducerii, o vor implementa. În prezent, această problemă este ridicată la nivel prezidențial.”

Turcia nu a vrut să implice NATO în deminare

La începutul lunii ianuarie, Turcia și-a anunțat intenția de a interzice două nave de vânătoare de mine, pe care Marea Britanie le predă Ucrainei, să tranziteze prin apele sale către Marea Neagră.

Marina Turciei a precizat că nu i s-a înaintat nicio cerere pentru trecerea navelor de vânătoare de mine din Marea Britanie.

Când Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, Turcia a invocat Convenția de la Montreux din 1936, blocând astfel trecerea navelor de război către părțile în conflict.

Oficiali de rang înalt din domeniul apărării din Turcia, Bulgaria și România au semnat joi la Istanbul un memorandum de înțelegere prin care se înființează Grupul naval de contramăsuri împotriva minelor în Marea Neagră (MCM Black Sea), care va supraveghea operațiunile de deminare.

Inițial, Turcia s-a opus ca în astfel de operațiuni să fie implicate nave NATO, dar ulterior le-a „invitat” să participe.

Același lucru intenționa și Ucraina cu ajutorul britanicilor, inclusiv prin Coaliția Maritimă pentru siguranța Mării Negre, condusă de Marea Britanie și Norvegia.

Related posts

Fostul director SRI, Costin Georgescu, a murit. Era internat la o clinică din Elveția

econtext

Frații Tate sunt din nou audiați la DIICOT! O nouă percheziție informatică!

Moise Lidia

4 cutremure în doar 24 de ore în România. Ce magnitudine a avut cel mai puternic? Unde au fost?

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix