Salariul mediu brut în Ucraina este de aproximativ 560 de euro, iar din acești bani ucrainenii trebuie să plătească o taxă de război, echivalentul a 28 de euro, și un impozit pe venit de aproximativ 100 de euro.
Ucrainenii vor plăti Taxe militare în Ucraina mai mari si va crește de la 1,5% la 5%, începând cu 1 decembrie. Prevederea se regăsește în proiectul Legii Bugetului pentru 2025, dar și în modificările la Codul Fiscal care intră în vigoare însă în ultima luna a anului precedent. Documentul deja a fost semnat de președintele Volodimir Zelenski.
Taxa militară se aplică tuturor veniturilor cetățenilor. În primul rând, aceasta vizează salariile, care reprezintă aproximativ 60% din veniturile cetățenilor ucraineni, potrivit datelor oficiale, scrie hotnwes.ro.
Potrivit Legii Bugetului, în 2025, creșterea salariului minim nu va avea loc. De la 1 ianuarie 2025, acesta va rămâne același, la 8000 de hrivne pe lună (182 euro). În același timp, se așteaptă o creștere a salariului mediu de la 20.000 până la 24.389 hrivne, ceea ce înseamnă aproximativ 560 de euro.
Pe lângă impozitul pe venit de 18%, ucrainenii plătesc și o taxă militară de 1,5% din venit care va fi majorată de la 1 decembrie la 5%. De menționat este faptul că taxa se va aplica retroactiv și se va calcula deja din salariile din luna octombrie.
De exemplu, dacă o persoană are un salariu brut de 20.000 hrivne el va plăti 3600 hrivne impozit pe venit și 1000 hrivne taxa militară.
Singurii care vor plăti în continuare același nivel al taxei militare sunt militarii și angajații structurilor de forță, cum ar fi angajaților Forțelor Armate ale Ucrainei, Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Serviciului de Informații Externe, Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Gărzii Naționale, etc.
În plus, taxa militară nu se aplică pensiilor. Pensionarii reprezintă un sfert din populația Ucrainei. „Modificările reprezintă una dintre cerințele-cheie ale creditorilor noștri și sunt esențiale pentru asigurarea fondurilor necesare tuturor capitolelor de cheltuieli pentru apărarea statului în acest an și în anul viitor. După semnarea acestor legi, vom obține resurse suplimentare pentru achiziția de arme și echipamente, precum și pentru plata salariilor personalului din Forțele de Securitate și Apărare”, spune Denis Smîhal, premierul Ucrainei.