13.5 C
București
7 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Unde avem cei mai buni alesi locali? Topul celor mai performante judete dupa cum au gospodarit banul public

Care sunt criteriile dupa care evaluam rezultatele alesilor nostri locali? Cum ne dam seama ca primarii pe care i-am votat au facut lucruri bune pentru orasele lor? Daca sunt gospodari sau nu?

Una din modalitati este sa vedem cati bani reusesc sa aduca in plus pentru judetul lor. Aceasta este una dintre cele mai importante etape economice.

De altfel, doua etape sunt importante in gospodarirea banului public: cum aduni sume tot mai mari de bani si, in al doilea rand, pe ce anume ii cheltuiesti.

Excedent

Iar ceea ce vom urmari in aceasta analiza se refera la ambele etape! Vom arata care a fost executia bugetelor locale in fiecare judet din tara in anul 2010, acestea fiind cele mai recente date regionale.

Concret, cum au incheiat judetele Romaniei anul 2010 din punct de vedere financiar. Pe plus sau pe minus. Si cu cat.

Iar in functie de aceste cifre vom vedea care au fost cei mai buni alesi locali. De la inceput, sa spunem ca toate judetele Romaniei au incheiat anul 2010 cu excedent bugetar.

Dar inainte de a trece la topul celor mai performanti alesi locali, sa mai spunem ca Econtext a mai publicat si alte analize despre cei pe care i-am numit sau votat sa ne conduca. Iata mai multe articole de acest tip:

Topul in care judetele sarace domina economia romaneasca. Cum a evoluat bugetul fiecarui judet in ultimii zece ani

Cati bani au in conturi bugetarii de top ai tarii. Vezi cati bani au in banci Blejnar, Morar, Basescu, Isarescu, Blaga, Boc, Oprescu, Kovesi, Morar, Ghetea, Alexandrescu, Plaveti

Cate case detin cei mai importanti politicieni din Romania. TOP 20! Vezi cate locuinte au Tariceanu, Blaga, Udrea, Ponta, Antonescu, Basescu, Voiculescu, Vanghelie

Topul eficientei

Dar sa ne intoarcem la subiectul actualei analizei. Bineinteles, multe din judetele mari se afla in prima parte a clasamentului. Totusi, sunt multe suprize, astfel incat nu putem spune raspicat ca judetele mari au inregistrat si cele mai mari excedente bugetare. Dupa cum era de asteptat, cel mai mare surplus a fost consemnat in Bucuresti. Anume, 442,9 milioane de lei.

Dar acest lucru a avut loc pentru ca Bucuresti are cel mai mare numar de contribuabili si cel mai ridicat numar de agenti comerciali. Practic, am putea spune ca dupa Bucuresti incepe adevaratul „concurs”.

Venituri/cheltuieli

Dupa Capitala, urmeaza, surprinzator, un judet din zona Moldovei. Vorbim despre Bacau, al doilea judet din Romania dupa valoarea excedentului bugetar.

Mai precis, judetul Bacau a incheiat anul cu un surplus de 118,2 milioane de lei. A inregistrat venituri de 1,174 miliarde de lei, iar cheltuielile s-au ridicat 1,056 miliarde de lei. Rezultatul: un surplus de 118 milioane de lei (mai precis, 118,2 milioane de lei, luand sumele exacte). Pe locul trei se plaseaza Clujul, la cateva milioane de lei.

La polul opus, cele mai slabe rezultate au fost obtinute de catre judetul Caras-Severin. Conducatorii acestui judet au incheiat anl 2010 cu un surplus de doar 12,3 milioane de lei.

 

Dar iata topul judetelor dupa surplusul bugetar cu care au incheiat anul 2010:

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/unde-avem-cei-mai-buni-alesi-locali-topul-celor-mai-performante-judete-dupa-cum-au-gospodarit-banul-public.html

 

 

 

 

Related posts

Atac cu drone asupra Kievului, Rusia se răzbună pentru incidentul de la Moscova

econtext

Ucraina a doboarît o dronă invizibilă ce ducea 3 tone de muniție. Rusia are doar 3

econtext

Portretul lui Putin, făcut de fosta gardă de corp: Spaimele liderului de la Kremlin

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More