Cea mai sigura metoda de a ne pastra banii in vremuri de criza o reprezinta depozitele bancare, considera economistii.
Ce-i drept, depozitele aduc castiguri mai reduse ca alte investitii, precum plasamantele la bursa, care pot fi mai profitabile, dar si mai riscante.
Totusi, chiar daca depozitele aduc mai putini bani, exista cai pentru a creste aceste sume de bani. Si nu prin artificii riscante, ci prin intermediul aceluiasi instrument financiar. Adica, tot prin depozite la banci, dar la dobanzi mai mari.
Si unde gasim aceste depozite? Daca bancile romanesti nu ofera o dobanda satisfacatoare, atunci avem alta solutie: putem plasa banii in depozite in banci din strainatate, daca acestea ofera dobanzi mai atractive. Dar sunt tari cu oferte mai generoase?
Dobanzi mai ridicate
Iar raspunsul este afirmativ: sunt tari europene unde bancile ofera dobanzi mult mai atractive ca in Romania. Econtext va prezinta o analiza a dobanzilor pe care le platesc bancile din toate statele Uniunii Europene pentru depozitele la termen. Am avut in vedere un depozit la termen pe o perioada de 1 an, cu dobanda fixa si platibila la scadenta.
In plus, suma pe care am inclus-o in depozit este de 15.000 de euro. De asemenea, nu am luat in calcul diferitele comisioane (de mentenanta, retragere, etc) sau bonusuri (in Germania poti primi cadou camere de filmat in functie de marimea si durata depozitului) oferite de bancile europene.
Maxim/minim
Si vestea este mai mult decat buna! Din toata Uniunea Europeana, cele mai mari dobanzi la depozite se regasesc in bancile din Bulgaria!
Dupa taxe scazute pentru inmatricularea masinilor, litoral si alte produse ieftine, Bulgaria a mai gasit o metoda pentru a atrage banii strainilor. Astfel, bancile bulgare ofera dobanzi de pana la 5% pe an pentru depozitele in euro, oferite ne-rezidentilor.
De exemplu, banca MKB Unionbank din Bulgaria ofera dobanzi de 4,5% sau 5% pentru depozite in euro ce depasesc suma de 10.000 de euro. Iar cu cat este mai ridicata suma, cu atat se poate negocia o dobanda mai ridicata.
Spre comparatie, pentru un depozit asemanator, BCR ofera o dobanda de 2,35% – 2,6%. Ceea ce inseamna ca dobanda procentuala este de doua ori mai mare in Bulgaria decat la noi.
Est/Vest
Pe locul doi in topul celor mai mari dobanzi se situeaza bancile grecesti, unde putem gasi astfel de depozite si cu dobanzi de 4%, dar instabilitatea din aceasta tara indeparteaza eventualii doritori. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de bancile din Cehia (3,5%) si Ungaria (3,2%). La polul opus, cele mai scazute dobanzi sunt oferite in statele vest-europene, cu Germania cap de afis. Deutsche Bank ofera o dobanda de 1,25% pentru un depozit la termen de 15.000 de euro.
In general, bancile vest-europene ofera dobanzi mult mai reduse decat cele est-europene, dar aceasta nu este o regula absoluta. In Polonia, dobanzile nu depasesc 1,7%, iar o situatie asemanatoare avem si in statele baltice.
Dar iata dobanzile pentru depozite aplicate de bancile din fiecare stat din UE – harta europeana:
Dobanzi, impozite, cheltuieli
Dincolo de dobanzi, mai trebuie avute in vedere si alte sume care se retin din dobanzi, dar si alte cheltuieli. Astfel, daca vom compara Romania cu Bulgaria, vom vedea ca in Romania avem mai multe impozite. Si mai mari!
Impozitul pe venit este in Romania de 16%, iar in Bulgaria de 10%. Fara a mai include si celelalte comisioane si impozite. In plus, rata de schimb pentru euro este fixa in Bulgaria, marja de variatie fiind extrem de redusa. Ceea ce inseamna ca nu avem de pierdut din curs.
Romania vs. Bulgaria
Astfel, la un depozit de 15.000 de euro, dobanda obtinuta in Bulgaria va fi de 750 euro – 75 euro (impozitul pe venit de 10%) = 675 euro. Adica, 2.835 lei (la un curs de 4,2 lei/euro), ceea ce inseamna putin peste 4 salarii minime.
In schimb, in Romania, la un depozit de 15.000 de euro vom obtine o dobanda de 352,5 euro – 56,4 (impozitul pe venit de 16%) = 296,1 euro. Adica, 1.244 lei. Mai putin de jumatate fata de Bulgaria! Si, repet, fara a mai tine cont de alte comisioane, impozite, etc.
Singura problema pentru a duce banii in strainatate este transportul lor. Prin transfer bancar sunt comisioane destul de mari, dar si cu acestea bancile din Bulgaria raman atractive. O alta varianta ar fi transportul obisnuit, dar sumele mai mari de un anumit nivel (10.000 de euro de persoana) trebuie declarate la vama. Dar mai multe persoane pot rezolva si aceasta problema.
Iata si topul european al dobanzilor si sumelor obtinute din aceste dobanzi (pentru un depozit la termen de 15.000 de euro, cu plata la scadenta):
http://old.econtext.ro/dosar–2/analiza/unde-ne-depunem-banii-ce-dobanzi-ofera-bancile-din-statele-europene-pentru-depozitele-la-termen-top-european.html