5 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI Uncategorized

Unde sunt Nea Marin Miliardarul, Monstrul sau Misiunea Spatiala Delta? Romania incepe sa dispara de pe harta cinematografiei. Vezi cate filme mai producem

Criza a afectat diferit industria cinematografica din Romania, dupa cum arata datele privind productia nationala de filme. Pe de o parte, productia de filme de mediu sau lung metraj s-a intensificat in ultimii ani. Pe de alta parte, a scazut covarsitor productia de filme de animatie de scurt metraj (desene animate), productia de filme documentare si stiintifice si chiar si industria serialelor de televiziuni.

Econtext va arata cum a evoluat industria cinematografica in ultimii 20 de ani. Mai precis, cate filme (mediu si lung metraj, animatie, documentare si seriale) au fost realizate in fiecare an din intervalul 1990 – 2010.

Productia nationala de filme reprezinta totalitatea filmelor cu banda normala si ingusta destinate proiectiei cinematografice comerciale (nu sint cuprinse filmele realizate pentru televiziune) realizate de studiourile de productie cinematografica (publice si private). Datele povin de la Consiliul National al Audiovizualului.

Animatii

Si sa incepem cu animatiile! In urma cu multi ani, Romania avea o scoala destul de puternica in privinta animatiilor de scurt metraj. Sa ne amintim doar cateva din personajele care ne-au minunat copilaria, cum ar fi Mihaela, Gopo sau incantatoarele aventuri ale Misiunii Spatiale Delta! Unde au disparut aceste desene? Si, mai important, care sunt continuatorii lor? Unde a disparut scoala nationala de animatie? Intr-adevar, Romania a fost invadata de mai multe canale de televiziune, care sunt specializate exact pe acest domeniu. Dar acest lucru nu inseamna ca productiile nationale nu mai au cautare.

Concret, in anul 1990, in Romania s-au produs 49 de animatii de scurt metraj. Ulterior, numarul lor a scazut constant, astfel incat in 1995 s-au produs 4 filme de animatii de scurt metraj, iar in 2000 doar doua.

Filme documentare

Situatia este la fel dezastruoasa in privinta filmelor documentare si stiintifice. Declinul este extrem de abrupt: de la 354 de documentare in anul 1990 pana la 1 (unul!) in 2005 sau 15 in 2010. In ceea ce priveste serialele pentru televiziuni, se constata o scadere a productiilor in ultimii ani, dar, raportat la anii ’90, tot stam mai bine.

In schimb,la categoria film de mediu si lung metraj, criza pare sa nu-si facut aparitia. Sau, dimpotriva, sa fi fost benefica pentru acest tip de filme.

Dar iata cate productii de scurt, mediu si lung metraj, cate documentare si seriale de televiiune au fost realizate in Romania de la Revolutie si pana in prezent:

 

http://www.econtext.ro/eveniment–2/dosar/unde-sunt-nea-marin-miliardarul-monstrul-sau-misiunea-spatiala-delta-romania-incepe-sa-dispara-de-pe-harta-cinematografiei-vezi-cate-filme-mai-producem.html

Related posts

Germania cere reducerea sprijinului armat pentru Ucraina. Îngrijorare că Putin va câștiga războiul

econtext

Foști mercenari Wagner, trimiși pe frontul din Ucraina. Putin le promite salarii mari

econtext

Vladimir Putin rămâne fără bani de război. Estimări pesimiste despre resursele Rusiei

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More