3.9 C
București
22 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Ungaria și Bulgaria, apărate de scutul de la Deveselu. Rachetele lansate de România “bat” 2.500 km

Ungaria și Bulgaria, apărate de scutul de la Deveselu. Rachetele lansate de România “bat” 2.500 km. Scutul de la Deveselu din județul Olt este deservit de 200 de militari americani, iar în unele momente numărul acestora poate ajunge la 500.

Ungaria și Bulgaria, apărate de scutul de la Deveselu. Rachetele lansate de România “bat” 2.500 km. Scutul de la Deveselu din județul Olt este deservit de 200 de militari americani, iar în unele momente numărul acestora poate ajunge la 500.

Plasat pe 170 de hectare, sistemul Aegis Ashore cum este denumit oficial, este unul defensiv, așa cum au subliniat în mai multe rânduri oficiali americani, români și ai NATO. Sistemul este creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară, în timpul fazei de zbor.

Turcia a fost de acord să găzduiască un radar de avertizare timpurie, ca parte a sistemului NATO de apărare antirachetă care vizează contracararea ameninţărilor de rachete balistice din Iran.

Ungaria și Bulgaria

Ungaria și Bulgaria, apărate de scutul de la Deveselu. Rachetele lansate de România “bat” 2.500 km
În momentul lansării unei rachete ce vizează spaţiul românesc, sistemul radar al scutului o detectează şi lansează un interceptor, practic o altă rachetă care va distruge dispozitivul inamic înainte ca acesta să ajungă la ţintă şi să provoace daune.

Important de spus, interceptorii care sunt acum în dotarea Scutului de la Deveselu au o rază de acțiune de 2.500 de kilometri, iar rachetele lansate din România pot distruge vectori balistici care au în vizor ținte în Bulgaria sau chiar Ungaria.

Nu mai puțin de trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3 sunt amplasate în facilitatea americană din cadrul Bazei aeriene romanesti de la Deveselu. Marina americana a preluat comanda bazei militare de la Deveselu in octombrie 2014.

Mai multe puncte de comandă

Ca principiu, Baza de la Deveselu functionează sub autoritatea Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli. Când radarul din Turcia detectează o rachetă anunță instantaneu Comandamentul de la Napoli, care după o scurtă evaluare alarmează sistemul de la Deveselu. Acesta urmărește tinta prin radarele din propria dotare și la momentrul oprtun lanseză racheta interceptoare.

De precizat, la Scutul de la Deveselul avem de fapt o variantă terestră a sistemelor antibalistice aflate pe distrugătoarele și crucișătoarele americane. Turnul de control este o construcție complexă care are de fapt două puncte de comandă care pot fi utilizate alternativ sau în paralel. Unele surse susțin că există chiar și un al treilea punct de comandă, dar locația acestuia este neprecizată.

Securitatea bazei

De precizat că România este responsabilă pentru asigurarea securității și protecției pentru Baza de la Deveselu, iar pentru acest lucru există un sistem complex de securitate, inclusiv mașini dotate cu camere cu termoviziune.

Pentru a spori securitatea obiectivului militar, nu se poate construi nimic pe o rază de 35 de kilometri de bază și există restricții legate și se regimul de înălțime permis.

În plus, nu se pot instala turbine eoliene în apropierea unității, iar zborurile comerciale nu pot trece pe deasupra bazei decât dacă este o situație de urgență, cum ar fi vremea rea.

Related posts

Ludovic Orban, a dat la Tv explicații despre paranghelia din pandemie

econtext

Cum a făcut avere Puiu Popviciu Conexiuni pe axa Washington-Londra-București

econtext

Locul din România unde se găsesc cele mai mari rezerve de AUR din Europa. Mii de tone au fost scoase din țară de-a lungul anilor

Nemeșan Iulian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More