Ursula von der Leyen: Rusia, China, Iran și Coreea de Nord amenință securitatea globală.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Uniunea Europeană „trebuie să-i spună foarte clar” viitorului preşedinte american Donald Trump că Rusia se aliază cu China, Iran şi Coreea de Nord pentru a-l convinge să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina, relatează EFE.
Ursula von der Leyen: Rusia, China, Iran și Coreea de Nord amenință Securitatea Globală
„Rusia nu este doar o ţară autocrată care ameninţă democraţiile, dar se aliază din ce în ce mai mult cu altele, precum Iran, Coreea de Nord şi, împreună cu China, alimentează acest război.
Şi cred că acesta este un argument în privinţa căruia trebuie să fim foarte clari cu prietenii noştri americani”, a declarat Von der Leyen la conferinţa de presă care a urmat summitului informal al liderilor europeni ce a avut loc vineri la Budapesta.
Rusia, a subliniat ea, utilizează tehnologie chineză şi iraniană în Ucraina, „ceea ce arată că securitatea în regiunea Indo-Pacifică şi cea din Europa sunt interconectate şi, prin urmare, europenii şi Statele Unite au, de asemenea, un interes să discute” despre aceasta, a continuat Von der Leyen.
„Ceea ce cred că este cel mai important pentru noi să discutăm cu prietenii noştri americani este faptul că Rusia nu este doar o ameninţare la adresa Europei, ci o ameninţare la adresa securităţii globale”, a afirmat ea.
Von der Leyen a mai spus că partenerii din G7 vor beneficia de o „distribuire echitabilă” a banilor cu care fiecare va contribui la împrumutul pentru Ucraina, astfel încât UE va contribui cu 20 de miliarde de euro, SUA, conform deciziei actualei administraţii, cu 20 de miliarde de dolari, iar Regatul Unit, Canada şi Japonia, cu restul, până la 50 de miliarde de dolari.
În completarea argumentelor Ursulei von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adăugat că nu trebuie să se arate „slăbiciune” faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.
” Sunt absolut convins că, dacă am transmite Kremlinului mesajul că suntem slabi şi dacă nu înţelegem că a întări Ucraina înseamnă a ne întări pe noi înşine, am transmite în acelaşi timp un mesaj greşit altor regimuri din lume care ar fi tentate să încalce ordinea internaţională”, a subliniat Michel.
Preşedintele Consiliului European, care îşi va încheia mandatul la 1 decembrie, consideră că UE dispune de „argumente puternice” pentru a „lua măsurile necesare” în următoarele săptămâni şi luni pentru „o pace justă în Ucraina, bazată pe principiile Cartei ONU”.