-8 C
București
24 februarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Vanghelie, la un pas să scape de cel mai mare coșmar. Totul s-a schimbat în dosarul condamnării la 11 ani de închisoare

Curtea de Apel București a implementat o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justitție (ICCJ) din primele luni ale acestui an, modificând încadrarea juridică a lui Marian Vanghelie din luare de mită în formă continuată în luare de mită simplă, conform deciziei instanței din 12 februarie 2025.

CAB a modificat încadrarea juridică în procesul lui Marian Vanghelie. Curtea de Apel București (CAB) a schimbat încadrarea juridică a luarei de mită a lui Marian Vanghelie în complicitate la luare de mită.

„Admite cererea invocata din oficiu de Curte, de schimbare a încadrării juridice. În temeiul art. (…) în raport de Decizia nr. 1/2025, pronunţată în recurs în interesul legii, schimbă încadrarea juridică în ceea ce privește infracțiunea de luare de mită reținută inculpatului Vanghelie Marian Daniel, infracțiunea de dare de mită reținută în sarcina inculpatului Dumitru Marian și în ceea ce privește infracțiunea de complicitate la luare de mită reținută în sarcina inculpatului Nicolae Mircea Sorin, în sensul înlăturării dispozițiilor art. 35 C.p.. Definitivă. Pronuntata în sedinta publica, azi, 12 februarie 2025”, se stipulează în decizia CAB.

Ce prevede Codul Penal
Conform Codului Penal, Art. 35:

„(1) Infracțiunea este continuată când o persoană săvârșește la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții și împotriva aceluiași subiect pasiv, acțiuni sau inacțiuni care prezintă, fiecare în parte, conținutul aceleiași infracțiuni.

(2) Infracțiunea este complexă când în conținutul său intră, ca element constitutiv sau ca element circumstanțial agravant, o acțiune sau o inacțiune care constituie prin ea însăși o faptă prevăzută de legea penală”, este prevederea Codului Penal.

Marian Vanghelie, fapta s-a prescris în 2024

Conform hotărârii Completului pentru soluționarea recursului în interesul legii al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), termenul de prescripție începe să curgă de la momentul în care a fost solicitată mita, nu de la data în care aceasta a fost primită efectiv.

Marian Vanghelie este acuzat că a solicitat mită în 2007 și a primit-o efectiv până în 2014. Este vorba despre o sumă de 30 de milioane de euro, considerată cea mai mare mită din istoria DNA.

Conform legii, termenul de prescripție generală pentru luarea de mită este de 10 ani. În cazul în care fapta este considerată continuată, aceasta se va prescrie în 2024, iar în varianta simplă, fapta fostului primar al Sectorului 5 s-a prescris deja în 2017, conform specialiștilor consultați de G4media.ro.

„Prin sentința penală nr. 592/13.05.2021 a Tribunalului București, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a fost condamnat pentru următoarele fapte:

– luare de mită în formă continuată (…), respectiv 49 de acte materiale săvârșite în perioada 2007 – iulie 2014, faptă pentru care termenul general de prescripție al răspunderii penale de 10 ani, se împlinește în luna iulie 2024, având în vedere limitele de pedeapsă de la 3 la 10 ani, care se majorează cu o treime (…).

Vanghelie

Cu privire la această faptă, unul din motivele de apel formulate de Direcția Națională Anticorupție vizează greșita excludere din numărul de acte materiale reținute în sarcina inculpatului Vanghelie Marian a sumelor solicitate și primite cu titlu de mită în 18 noiembrie 2014 și, respectiv 18 decembrie 2014, aspecte ce vor fi analizate cu ocazia dezbaterilor în apel, cu consecința împlinirii termenului general de prescripție al răspunderii penale în data de 17 decembrie 2024”, transmite DNA.

Istoricul dosarului Marian Vanghelie

În mai 2021, Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, a fost condamnat de Tribunalul București la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Această decizie nu este însă definitivă. Vanghelie a fost judecat pentru o mită de 30 de milioane de euro, procesul având loc după o perioadă de peste 6 ani.

În iulie 2015, el a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, fiind acuzat de 26 de infracțiuni, inclusiv luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani, alături de Laura Ciocan, care era pe atunci director al Economat Sector 5 SRL. Prejudiciul total este estimat la peste 60 de milioane de euro, dintre care mai mult de 30 de milioane de euro ar fi constituit mita primită de Marian Vanghelie.

Unul dintre avocații implicați în caz a fost Cezar Bivolaru, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție și asociat cu Vanghelie. De asemenea, Mihai Savonea, soțul fostei șefe a CSM și CAB, actual judecătoare la Înalta Curte, Lia Savonea, a fost coleg de cabinet cu Bivolaru și Voicu.

Related posts

Ungaria, fieful spionilor chinezi şi ruşi, care şi-au extins acţiunile şi în România

econtext

Siegfried Mureşan: Guvernul Germaniei este în urmă cu implementarea PNRR

econtext

Parcul Tudor Arghezi a fost deschis publicului, ieri, 21 septembrie 2023

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More