21.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Veste proastă pentru Putin. Rusia ar putea fi nevoită să anuleze alegerile locale din regiunile controlate parțial în Ucraina

Președinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia l-a informat pe președintele rus Vladimir Putin că Kremlinul ar putea fi nevoit să anuleze alegerile locale programate în septembrie pentru cele patru regiuni ocupate și anexate unilateral de Rusia în Ucraina, dacă situația s-ar înrăutăți aici, relatează Reuters.

Rusia controlează puțin sub o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, și părți din alte patru regiuni pe care trupele ruse le-au ocupat parțial de la începutul actualului război în februarie 2022.

Președintele Vladimir Putin spune că regiunile – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – fac acum parte din Rusia, după ce Moscova le-a anexat unilateral anul trecut.

Ucraina spune că anexarea este ilegală și nulă și că nu se va odihni până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul său recunoscut internațional. Prima linie a conflictului – pe care Moscova o numește „operațiune militară specială” – străbate toate cele patru regiuni.

„Deoarece situația este cu adevărat dificilă, orice se poate întâmpla”, i-a spus Ella Panfilova, care este președinta Comisiei Electorală Centrală a Rusiei, lui Putin la o întâlnire la Kremlin.

„Dacă apar circumstanțe neprevăzute – în unele zone situația se poate deteriora dramatic – și vedem că există un pericol grav pentru viața și sănătatea locuitorilor, atunci avem dreptul să amânăm aceste alegeri”, a spus ea.

„Cu siguranță vom folosi acest drept dacă există motive serioase pentru aceasta”.

Putin a răspuns: „Am înțeles”.

Rusia organizează alegeri regionale și municipale pe 10 septembrie, inclusiv alegeri pentru 21 de lideri regionali și 20 de legislaturi regionale, a spus Panfilova. Există, de asemenea, patru alegeri parțiale pentru locuri în parlamentul federal.

De altfel, Putin își exprima îngrijorarea și în ianuarie față de cele 4 regiuni ucrainene anexate ilegal, spunând că situația de acolo este „dificilă pe alocuri”.

Kievul susține că trupele sale au eliberat 37,4 kilometri pătrați în ultima săptămână, transmite The Kyiv Independent.

Ucraina a eliberat 28,4 kilometri pătrați în sud și 9 kilometri pătrați în est în ultima săptămână, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

Related posts

Ţările G7 au decis să ofere Ucrainei sprijin militar pe termen lung

econtext

Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate

econtext

Iohannis despre aderararea României la Schengen: de data aceasta este complicat!

Popescu Dan Cristian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix