15.8 C
București
7 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Viktor Orban abuzează de răbdarea liderilor UE. Urmează un summit dur pe tema Ucraina

Viktor Orban abuzează de răbdarea liderilor UE. Urmează un summit dur pe tema Ucraina. În timp ce liderii UE se pregătesc să discute un pachet de sprijin pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro.

Viktor Orban abuzează de răbdarea liderilor UE. Urmează un summit dur pe tema Ucraina. În timp ce liderii UE se pregătesc să discute un pachet de sprijin pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, în această săptămână.

Pachetul va fi aprobat cu sau fără Ungaria, dar mulți responsabili de la Bruxelles realizează că pasul ar putea avea un cost ridicat.

Viktor Orban abuzează de răbdarea liderilor UE. Urmează un summit dur pe tema Ucraina

Subiectele puse pe masă pentru summitul de joi, 1 februarie, vor include sprijinul financiar și militar reînnoit pentru Ucraina și unda verde pentru bugetul anual al UE.

După ce prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a împiedicat în decembrie decizia comună privind pachetul de ajutor pe patru ani, liderii UE vor fi pregătiți pentru luptă, în timp ce încearcă din nou să ajungă la un acord.

În ultima săptămână, Budapesta și-a dublat cererile de ajutor, în ciuda faptului că o propunere de compromis a fost pusă pe masă, la începutul acestei luni.

Oficialii și diplomații UE se așteaptă la summit-ul propriu-zis, la o decizie similară, de ultimă oră, ca şi data trecută.

Atunci, Orbán a părăsit sala, pentru a-i lăsa pe ceilalți 26 de lideri ai UE să decidă să lanseze discuții de aderare cu Ucraina, lucru la care guvernul său naționalist, promoscovit s-a opus ferm, dar nu l-a blocat oficial.

Dar mulți din Bruxelles se tem că de data aceasta ar putea apărea un cost politic mai mare, pentru că Ungaria este ce în ce mai neflexibilă.

Înalți oficiali ai UE au declarat la sfârșitul săptămânii trecute că discuțiile privind pentru Ucraina a 50 de miliarde de euro, în ajutor financiar, au devenit mai complicate, deoarece Ungaria nu a fost flexibilă, înainte de summitul din această săptămână.

„Negocierile devin puțin mai complicate (…) poziția Ungariei nu a fost cu adevărat flexibilă în acest sens”, a declarat un înalt oficial UE, vorbind sub rezerva anonimatului.

La începutul acestei luni, oficialii UE au început să semnaleze că ar putea fi deschiși să includă o revizuire la jumătatea perioadei a pachetului de sprijin pe patru ani, anul viitor, în 2025.

Mecanism de frânare de urgenţă

Acesta ar fi inclus și un așa-numit mecanism de frânare de urgență, pe care orice stat membru l-ar putea activa dacă are îngrijorări și solicită o dezbatere pe această temă, au spus aceștia.

Unele idei propuse de Orbán, cum ar fi acordarea de ajutor Ucrainei, supus aprobării unanime, în fiecare an, nu au fost acceptabile pentru multe state membre ale UE, au spus ei.

„Nici un stat membru nu dorește să se angajeze într-o situație în care ar trebui să treci prin votul unanim, pentru a oferi sprijin Ucrainei”, a spus înaltul oficial UE. În prezent, majoritatea statelor membre ale UE încă cred că ar putea fi posibil un acord la UE27.

Lovind unde doare

Există o frustrare din ce în ce mai mare față de Ungaria, în rândul celorlalte state membre ale UE, care au dorit să acorde mai mult ajutor Ucrainei, deoarece finanțarea se epuizează treptat, pe ambele maluri ale Atlanticului, a adăugat un înalt oficial al UE implicat în pregătirile pentru summit.

În cazul în care summitul se încheie din nou cu certuri și liderii UE26 sunt forțați să avanseze singuri, fiind nevoiți să ocolească Ungaria, într-o soluție complicată, unii diplomați UE se așteaptă ca starea de spirit să se schimbe definitiv, împotriva Budapestei.

Câteva state membre au spus că Orbán încalcă acum datoria de bază a oricărui membru UE, aceea de cooperare sinceră, spun diplomații UE.

Închiderea finanţărilor

Bruxelles a subliniat o strategie în care liderii UE26 ar promite public să închidă definitiv toate finanțările UE către Budapesta, pentru a atenţiona piețele, a informat Financial Times.

Potrivit raportului FT, acest lucru ar viza în mod explicit slăbiciunile economice ale Ungariei, ar pune în pericol forintul și ar duce la un colaps al încrederii investitorilor, dacă Budapesta refuză să-și ridice vetoul împotriva ajutorului acordat Kievului, a anunţat Bruxelles-ul.

Umbra articolului 7

De-a lungul săptămânii trecute, unii diplomați europeni au dat de asemenea semnale că, într-un astfel de caz, nu ar fi de neconceput să analizăm pe termen lung potențiala utilizare a Articolului 7, așa-numita opțiune nucleară a blocului.

În bazaa acesteia, am putea vedea în cele din urmă Ungaria suspendată din procesul de vot al UE.

Mai multe țări UE ar fi gata să facă o mișcare, cu privire la articolul 7, împotriva Budapestei, au spus mai mulți diplomați UE, adăugând însă că o astfel de procedură va dura luni de zile.

„Trebuie doar să ne uităm la articolul tratat în sine, acesta vorbește despre o „încălcare gravă și persistentă” a valorilor UE – dacă situația actuală nu este una, atunci nu știu ce este”, a spus un al doilea diplomat al UE, conform Euractiv.

Related posts

Zeci de mii de suedezi fac pregătire militară. Se tem de un atac rusesc la scară largă

econtext

Momentul în care HIMARS distruge un sistem rusesc antiaerian Buk de 6.000.000 $

econtext

Suntem în „pragul războiului nuclear”. Avertisment la Adunarea Generală a ONU

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More