19.8 C
București
13 aprilie 2024
econtext.ro
AGROPORT

„Vindem roşiile cu 20 de bani kilogramul” – Drama producătorilor din Dolj şi Olt

Vara grăbită le-a stricat planurile agricultorilor din Dolj și din Olt. Cei care au cultivat roșii au o producție prea mare. Așa că, fie le vând la un preț de nimic, fie le aruncă, fie le dau la animale. Motivul? A fost atât de cald încât legumele s-au copt în câteva zile în loc de câteva săptămâni, cum ar fi fost normal. Astfel, piața s-a umplut de roșii pe care nu are cine să le cumpere.

Producătorii din localitatea doljeană Desa nu reușesc să își comercializeze toată marfa nici dacă vând roșiile cu 20 de bani kilogramul.

„O dăm așa cum este, la prețul care este. 5 lei baxul de 25 de kilograme”, spune un agricultor.

Roșiile ajung hrană pentru animale sau sunt aruncate pur și simplu pe câmp. Și asta pentru că producția e prea mare față de cerere. A fost atât de cald încât legumele s-au copt mult mai repede.

„Am avut înregistrate temperaturi foarte foarte mari pentru această perioadă. Ceea ce trebuia să recoltăm în trei săptămâni, am recoltat în cinci-șase zile. S-au copt cel puțin două roduri o dată. Se produce mai mult decât se poate consuma”, spune Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Mulți oameni au cultivat roșii ca să primească subvenția de 3.000 de euro care se dă prin programul special pentru tomate. Acum speră ca din banii de la stat să își acopere măcar pierderile.

În Dolj, peste 2.500 de oameni s-au înscris în programul pentru tomate, în timp ce în Olt numărul lor depășește 3.000. Mulți nu au reușit să intre cu marfa în supermarketuri și sunt nevoiți să o vândă pe tarabă.

Related posts

EXCLUSIV! Cât de sănătoase sunt în realitate legumele cultivate în România. Le sufocăm în CHIMICALE

econtext

Bogdan Chiripuci de la Clubul fermierilor trage un semnal de alarmă! „Majoritatea fermierilor sunt în faliment și nu știu, despre asta vorbim”

Moise Lidia

Șeful APIA a vorbit despre plata subvențiilor! „au fost depuse 119.618 de cereri unice”

Popescu Dan Cristian

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More