28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Vladimir Putin a acuzat dur Polonia de ambiții teritoriale

Vladimir Putin a acuzat dur Polonia de ambiții teritoriale asupra unor părți din fosta Uniune sovietică. Și a avertizat că orice atac asupra aluatului său Belarus înseamnă un atac împotriva Rusiei.

Între timp, silozurile de cereale din Ucraina și infrastructura agricolă au fost atacate cu rachete și drone, pentru a patra noapte la rând. Iar Casa Albă a confirmat că ucrainenii folosesc deja pe front controversata muniție cu fragmentare, livrată de americani.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În ceea ce îi privește pe liderii polonezi, probabil se așteaptă să formeze o anumită coaliție sub umbrelă NATO și să intervină direct în conflictul din Ucraina, în scopul de a obține o parte mai mare pentru ei înșiși, pentru a recupera, așa cum cred ei, teritoriile lor istorice. Dacă unitățile poloneze intră în Liov sau în alte zone ale Ucrainei, vor rămâne acolo, pentru totdeauna. Teritoriile vestice ale Poloniei sunt cadoul lui Stalin pentru polonezi. Au uitat prietenii noștri din Varșovia despre asta? Ar trebui să le reamintim.”

Rușii au atacat încă o noapte cu rachete și drone în zona orașelor port, Odesa și Nikolaev. În raid au fost distruse depozite de cereale de la o companie agricolă de lângă Odesa. Și au ars zeci de tone de cereale și alte produse agricole

Ostentativ, rușii au început ample manevre militare navale, cu muniţie de război, simulând acțiuni pentru blocarea unor sectoare maritime. Dar și lovirea cu rachete asupra unor ţinte de la suprafaţă.

După ce s-a retras din acordul internațional privind exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, Moscova a declarat zone mari din Marea Neagră drept „periculoase pentru navigație”.

Şi, potrivit serviciilor secrete americane, ruşii au plasat şi mai multe mine lângă porturile ucrainene.

William Burns, directorul CIA: „Vedem semne foarte îngrijorătoare că rușii iau în considerare operațiuni sub steag fals. S-ar putea să efectueze atacuri asupra unor nave din Marea Neagră, apoi să încerce să le atribuie Ucrainei sau s-o acuze pentru aceste acțiuni.”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Acțiunile imprevizibile ale regimului de la Kiev și implicarea sa în atacuri teroriste ridică amenințări potențiale. Regimul de la Kiev este absolut imprevizibil și nu se va da în lături de la nimic.”

Între timp, a confirmat Casa Albă, forţele Kievului folosesc deja pe front controversata muniţie cu dispersie.

Reporter: „Au ajuns în mânile ucrainenilor muniții cu fragmentare fabricate în SUA și sunt acestea folosite pe front?”
John Kirby, Consiliul pentru Securitate Națională al SUA: „Da. (…) Pot să vă spun doar că le folosesc în mod adecvat. Le folosesc eficient și au un impact asupra sistemelor defensive ale Rusiei și manevrelor defensive ale Rusiei.”

Un anunț neașteptat a venit vineri de la Kiev: Președintele Ucrainei l-a demis pe Vadim Pristaiko din funcția de ambasador al țării în Marea Britanie, după ce înaltul diplomat şi-a permis să-l critice public pe Volodimir Zelenski. I-a reproșat lui Zelenski … „sarcasmul” într-o polemică avută cu Ben Wallace, ministrul britanic al apărării, în privinţa recunoștinței Kievului pentru ajutorul militar de la Marea Britanie.

Reporter: „A fost puțin sarcasm în răspunsul său, ieri?”

Vadim Pristaiko: „Cred că a răspuns puțin sarcastic atunci când a spus: „Putem să ne trezim dimineața și să-l sunăm pe ministrul Ben Wallace pentru a-i mulțumi”. Nu cred că acest sarcasm este sănătos. Nu trebuie să le arătăm rușilor că avem dezacorduri între noi.”

Kievul nu a dat o justificare oficială pentru demitere, confirmând doar că Pristaiko nu mai este ambasador la Londra.

Related posts

Piloții ucraineni au lovit șantierul naval din Kerci. Au distrus o navă cu rachete Kalibr

econtext

Celebra sculptură „Sărutul” realizată de Constantin Brâncuși, poate fi admirată de bucureșteni în cadrul expoziției Art Safari

econtext

Gruparea Stat Islamic cere să fie comise atacuri individuale în Europa şi SUA şi se felicită pentru atentatul din Moscova

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix