10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Vremuri grele în Rusia: vodca se scumpește din cauza războiului din Ucraina. Cu cât va crește prețul

Vodca din Rusia se va scumpi, cel mai probabil, cu minim 7%, în urma solicitărilor adresate de către producători ministrului de Finanțe. Motivul invocat este creșterea costurilor, din cauza războiului din Ucraina.

Producătorii de alcool din Rusia i-au cerut ministrului de Finanțe, Anton Siluanov, să majoreze prețul minim al vodcii cu 7%, pentru a face față creșterii costurilor, legate de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, arată rapoarte oficiale, citate de Politico.

Propunerea Uniunii Producătorilor de Alcool, raportată joi de cotidianul de afaceri rus Kommersant, ar stabili prețurile minime de vânzare cu amănuntul pentru băutura preferată a rușilor la 602 ruble (5,80 euro) pe litru, începând din 2024.

Pentru a justifica scumpirea, producătorii de alcool invocă creșterea prețurilor de import și costurile logistice legate de devalorizarea rublei, precum și o creștere planificată a accizei la vodcă.

Inflație de 6% în Rusia

Cererea producătorilor va fi probabil acceptată de autorități, relatează Kommersant, citând „două surse din industria alcoolului”.

Sub sancțiuni internaționale grele, economia din ce în ce mai izolată a Rusiei se confruntă, de asemenea, cu o monedă care se prăbușește și cu creșterea prețurilor, inflația anuală fiind de 6%.

În august, banca centrală rusă a decis să-și majoreze dobânzile cheie cu 3,5 puncte procentuale, până la 12 la sută, într-o încercare grăbită de a întări rubla.

Related posts

Primul mesaj al lui Putin despre Transnistria. ”Au mare nevoie de ajutor”

econtext

Occidentul ar trebui să fie îngrijorat de instabilitatea din Africa

econtext

China a început „exerciții reale” cu muniție de război la graniță. Ce țară este vizată?

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More