23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Zelenski: Pregătim eliberarea Crimeei. Ocupanții ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat, miercuri seara, că eliberarea peninsulei Crimeea, anexate ilegal de Rusia în 2014, este una dintre ţintele contraofensivei ucrainene în curs de desfăşurare.

Volodimir Zelenski a mai spus că sunt pregătiţi o serie de paşi în acest sens. Anunțul vine în ziua în care serviciile secrete ale Kievului au recunoscut oficial atacul din octombrie asupra podului Kerci, care face legătura cu Rusia continentală.

„Pregătim o listă de paşi pentru eliberarea Crimeei de sub ocupaţie. Acestea sunt cuprinzătoare: de securitate, economice şi sociale. Putem reintegra rapid Crimeea în ţesutul naţional al Ucrainei. De fapt, ocupanţii din Crimeea ar trebui să se gândească deja că, atât timp cât podul din Crimeea încă mai funcţionează, ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia”, a spus Zelenski miercuri, în discursul video nocturn în care se adresează compatrioţilor, potrivit News.ro.

„Crimeea, ca şi restul Ucrainei, va fi liberă – liberă de tot răul rusesc, de la rachetele ruseşti la fiecare ocupant rus”, a adăugat Zelenski.

Cuvintele lui Zelenski, care sugerează un atac asupra podului Kerci, vin după ce, după luni de tăcere, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a recunoscut, miercuri, implicarea sa în atacul asupra podului din Crimeea din octombrie anul trecut. „Agenţii SBU au distrus inamicul în cele mai fierbinţi puncte şi au făcut totul pentru a ne elibera ţara cât mai curând posibil. Distrugerea podului din Crimeea este una dintre realizările noastre”, a declarat şeful SBU, Vasil Maliuk, la o ceremonie organizată la Kiev pentru a marca emiterea unui timbru poştal care celebrează serviciile de securitate.

La începutul acestei luni, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, devenise primul oficial ucrainean care a recunoscut în mod direct că Ucraina a fost responsabilă pentru atac, care a implicat o explozie puternică pe pod, aparent cauzată de o bombă ascunsă într-un container maritim.

Podul Kerci din Crimeea leagă peninsula anexată ilegal în 2014 de partea continentală a Rusiei. Este cel mai mare pod din Europa, un proiect la care Vladimir Putin a ţinut în mod deosebit şi a fost construit în timp record de firma unui oligarh apropiat lui. Este o arteră vitală pentru alimentarea trupelor în războiului actual al Rusiei împotriva Ucrainei, permiţând oamenilor şi bunurilor să circule în teritoriile ucrainene pe care Moscova le-a ocupat în sudul şi estul ţării.

Podul a fost, de asemenea, lovit de o explozie la 17 iulie, soldată cu doi morţi, iar Kievul şi-a recunoscut, pe surse, responsabilitatea.

Comentariile lui Volodimir Zelenski despre Crimeea şi podul Kerci vin în condiţiile în care Ucraina şi-a intensificat, miercuri, contraofensiva în sudul ţării, potrivit surselor ruse. Kievul a păstrat deocamdată tăcerea, dar Zelenski a spus, în discursul său de miercuri seara, că „băieţii (ucraineni) de pe linia frontului au avut rezultate foarte bune astăzi (miercuri – n.r.). Bravo lor!”, a spus liderul ucrainean care a promis că mai multe detalii vor fi anunţate ulterior.

„Rusia pierde acest război şi nicio rachetă nu o va salva”, a declarat Zelenski, făcând aluzie la atacul masiv cu rachete al Rusiei care a vizat miercuri Ucraina, dar căruia apărarea aeriană ucraineană i-a făcut faţă. „Astăzi este ziua pe care trebuie să o încheiem cu o recunoştinţă specială pentru toţi soldaţii noştri din apărarea aeriană pentru fiecare rachetă rusă doborâtă”, a spus Zelenski.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au doborât în cursul după-amiezii şi serii toate cele 36 de rachete trase de ruşi, inclusiv Kinjal şi de croazieră. „Au fost câteva lovituri şi au căzut câteva fragmente de rachete. Dar este foarte important că îndrăzneala acestui atac a fost distrusă. Sistemul de apărare aeriană a făcut o treabă excelentă! Sunt recunoscător fiecărei persoane care protejează cerul ucrainean. Şi lucrăm în fiecare zi pentru a ne asigura că soldaţii noştri au din ce în ce mai multe oportunităţi de a apăra Ucraina, oraşele şi oamenii noştri. Ziua de astăzi nu face excepţie”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.

Related posts

Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: „Nu există panică! Nimeni nu fuge”

econtext

Rusia anunță încetarea acordului de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

econtext

SUA dau Ucrainei o armă secretă pe care nu o au nici miliarii americani. Lovește rușii de la 150 km

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix