Toate privirile sunt îndreptate astăzi spre Donald Trump. Președintele SUA a promis ca în ziua de 2 aprilie, pe care a numit-o „Ziua Eliberării” Americii, să introducă un set de taxe vamale pe importurile din alte țări despre care afirmă că vor elibera SUA de dependența de bunurile străine.
Casa Albă a confirmat marți seară că Donald Trump președintele american va impune noi tarife miercuri, deși nu a furnizat detalii cu privire la dimensiunea și domeniul în care acestea vor fi aplicate, potrivit Reuters.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că tarifele pentru țările care impun taxe vamale pentru produsele americane vor intra în vigoare imediat după ce Trump le va anunța, în timp ce un tarif de 25% pentru importurile auto va intra în vigoare pe 3 aprilie.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, le-a spus legislatorilor republicani din Camera Reprezentanților că tarifele reciproce pe care Trump le va anunța reprezintă un „plafon” al celui mai ridicat nivel al tarifelor americane cu care se vor confrunta țările și ar putea scădea dacă acestea îndeplinesc cerințele administrației, potrivit reprezentantului republican Kevin Hern din Oklahoma.
Donald Trump a impus deja tarife pentru importurile de aluminiu și oțel și a majorat taxele pentru toate produsele din China. De asemenea, el a amenințat în mod repetat că va impune și alte tarife, doar pentru a le anula sau amâna.
Anunțul de marți al purtătoarei de cuvânt de la Casa Albă indică că, de data asta, Trump intenționează să meargă înainte de data aceasta.
„Președintele are o echipă strălucită de consilieri care studiază aceste probleme de zeci de ani și ne concentrăm pe restabilirea epocii de aur a Americii”, a declarat Karoline Leavitt în cadrul unui briefing de presă.
Determinarea lui Trump de a merge mai departe vine în contextul în care există tot mai multe indicii conform cărora incertitudinea generată de concentrarea sa pe tarife erodează încrederea investitorilor, a consumatorilor și a întreprinderilor într-un mod care ar putea încetini activitatea și crește prețurile.
Economiștii de la Federal Reserve Bank din Atlanta au declarat că un sondaj recent a arătat că șefii financiari ai companiilor se așteaptă ca tarifele să le crească prețurile în acest an, reducând în același timp angajările și creșterea economică.
Detaliile planurilor lui Trump rămân incerte
Taxele vamale dorite de liderul de la Casa Albă ar putea fi aplicate sub formă de taxe individuale pe produse sau ca „medii” impuse tuturor bunurilor provenite dintr-o anumită țară – sau chiar într-o formă diferită. Ratele ar putea reflecta taxele impuse de alte state, precum și TVA-ul și subvențiile acordate companiilor locale.
Consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a declarat pentru „Fox News Sunday” că aceste taxe ar putea genera venituri de 600 de miliarde de dolari anual, ceea ce ar implica o rată medie de 20%.
Trump a menționat că va impune taxe vamale asupra Uniunii Europene, Coreei de Sud, Braziliei și Indiei. De asemenea, taxele vamale amânate anterior de Trump ar putea intra în vigoare foarte curând. De exemplu, amânarea de o lună pentru multe produse importate din Canada și Mexic urmează să expire la începutul lunii aprilie.
Liderul american scris pe platforma sa de socializare Truth Social că suspendarea decisă pentru importurile din Mexic este valabilă până pe 2 aprilie, dar o confirmare oficială a datei exacte nu a fost încă emisă.
Taxe vamale impuse deja Statele Unite
SUA vor începe să colecteze de joi taxele vamale de 25% anunțate pentru importurile legate de sectorul auto, iar taxele pe mașinile importate integral vor intra în vigoare la miezul nopții. Aceste taxe se vor extinde la piesele auto relevante în săptămânile următoare, până pe 3 mai.
Deja a intrat în vigoare, din 4 februarie, taxa vamală suplimentară de 10% anunțată de Trump asupra tuturor importurilor din China, taxă pe care a dublat-o la 20% din data de 4 martie. China a răspuns prin taxe vamale asupra unei game largi de produse americane, inclusiv o taxă de 15% pe cărbune și gaz natural lichefiat și o taxă de 10% pe țițeiul american, în vigoare din 10 februarie.
De asemenea, China a aplicat taxe vamale de până la 15% pe exporturile agricole americane începând cu 10 martie.
Taxele vamale extinse ale lui Trump pe oțel și aluminiu au intrat de asemenea în vigoare la începutul acestei luni. Importurile în SUA pentru ambele metale sunt acum taxate cu 25%, după ce Trump a eliminat scutirile pentru oțel și a majorat tarifele pe aluminiu pe care administrația sa anterioară le-a negociat în 2018.
UE anunță că are un plan de ripostă
Uniunea Europeană are un „plan solid” pentru a riposta la tarifele impuse de Donald Trump, dar ar prefera să negocieze, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.
„Europa nu a început această confruntare. Nu dorim neapărat să luăm măsuri de ripostă, dar dacă va fi necesar, avem un plan puternic de ripostă și îl vom folosi”, a spus ea marți, în Parlamentul European.
După ce Trump a anunțat taxele pe oțel și aluminiu, Uniunea Europeană a anunțat măsuri comerciale împotriva produselor americane în valoare de aproximativ 26 de miliarde de euro (28 de miliarde de dolari), vizând nu doar oțelul și aluminiul, ci și carnea de vită, carnea de pasăre, bourbonul, motocicletele, untul de arahide și blugii.
Blocul comunitar intenționa să implementeze aceste măsuri în două etape, pe 2 și 13 aprilie, dar ulterior a anunțat că va amâna implementarea până la jumătatea lunii aprilie, fără a preciza o dată exactă.