3.9 C
București
22 decembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Topul judetelor cu cele mai dotate scoli. TOP national!

Un criteriu important pentru evaluarea unei institutii de invatamant il reprezinta gradul ei de dotare cu diverse utilaje si echipamente.

Inainte de a-si da copii la un liceu, parintii verifica, de multe ori, si nivelul dotarilor din acea scoala, dotari care sunt direct proportionale cu multe din performantele respectivei scolii.

De exemplu, calculatorul reprezinta un echipament obligatoriu in ziua de astazi pentru orice unitate de invatamant.

Econtext va prezinta o alta perspectiva asupra sistemului educational romanesc: in functie de nivelul de dotare cu calculatoare. Pe scurt, va aratam cate computere sunt in scolile din fiecare judet din Romania. Iar prin scoli intelegem toate nivelurile, de la clasa intai si pana la studiile superioare. Adica, inclusiv nivelul universitar. Iar in functie de numarul acestor echipamente, vom vedea care sunt judetele cu cele mai dotate scoli.

Educatia romaneasca

Publicatia Econtext nu este la prima analiza asupra invatamantului romanesc. Dimpotriva, acesta a fost una din temele noastre predilecte, iar radiografiile noastre au punctat aspecte variate ale acestei teme. Sa ne amintim cateva din cele mai recente:

Cati elevi a pierdut invatamantul romanesc in ultimii douazeci de ani. Topul declinului scolar

Facultati mediocre, salarii uriase. Ce salarii au rectorii celor mai importante facultati dn Romania

Topul salariilor incasate de inspectorii scolari din toate judetele tarii

Dotari

Revenind, spuneam ca subiectul acestei analize il va reprezenta numarul de calculatoare al scolilor din fiecare judet. Bineinteles, judetele mari ar conduce intr-un astfel de top, intrucat au mai multe unitati de invatamant, ceea ce inseamna mai multe computere. Tocmai din acest motiv, vom analiza un aspect colateral: cum a evoluat gradul de dotare din 2001 si pana in 2010, acestea fiind cele mai recente date.

Altfel spus, cate computere erau in scolile din fiecare judet in 2001 si cate erau in 2010. Practic, cu cat a crescut numarul calculatoarelor in acesti zece ani. Iar de aici vom vedea care au fost judetele cu cel mai inalt ritm de dezvoltare a zonei IT.

Iar prima concluzie este imbucuratoare. Am putea spune ca analiza de fata este prima care evidentiaza un aspect pozitiv pentru scolile romanesti.

Iata care este aceasta concluzie: judetele cele mai sarace au avut cel mai rapid ritm de dotare cu computere in perioada 2001 – 2010. Neasteptat!

Top

Prima pozitie, cu cel mai ridicat grad de dezvoltare a sectorului IT, este ocupat de judetul Ialomita. In 2001, in scolile din Ialomita erau 172 de calculatoare, iar numarul acestora a urcat puternic, pana la 3.342 de unitati in 2010.

O crestere de peste 19 ori (procentual, un avans de 1843%)! Pe a doua pozitie se plaseaza Giurgiu, cel mai sarac judet din tara. In 2001, erau 127 de calcultoare in unitatile de invatamant din acest judet (cele mai putine computere din toate judetele in anul 2001).

Dar, harnice, scolile giurgiuvene s-au dotat treptat, astfel incat in 2010 aveau 2.389 de calcutoare. Un avans de peste 18 ori (1781%, mai exact). Un top pozitiv in care aceste judete sa fie pe primele locuri, acesta este cu siguranta un lucru rar.

De altfel, multe din judetele sarace sunt pe primele locuri la ritmul de dotare cu computere. Pe ultimele pozitii se situeaza Timis, Iasi si Braila. In Timis, gradul de dotare a crescut doar putin peste trei ori (284% – de la 3.680 pana la 14.145 unitati IT), in Iasi, avansul fiind de 273%, iar in Braila de 263%.

 

 

Dar iata ritmul de dotare cu computere din toate judetele, cate calculatoare erau in scolile din fiecare judet in 2001 si 2010:

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-judetelor-cu-cele-mai-dotate-scoli-top-national.html

Related posts

Ucraina a primit noi sisteme de apărare antirachetă: Cerul nostru va fi mai protejat

econtext

Japonia și SUA dezvoltă un sistem antiaerian de 3.000.000.000 $ pentru a contracara arme hipersonice

econtext

Ajutor militar francez pentru Ucraina: 2 miliarde € alocați în 2024, inclusiv echipament și muniții

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More