Decizia agentiei de evaluare Fitch de a imbunatati ratingul Romaniei va creste increderea investitorilor straini in economia romaneasca, sunt de parere economistii intervievati de Econtext.
Mai mult, acesti economisti estimeaza ca si Standard & Poor’s (S&P) ne va imbunatati ratingul in acest an sau, cel mai tarziu, in prima jumatate a anului viitor.
S&P este ultima agentie de evaluare care ne mentine calificativele in categoria ‘junk grade’, care inseamna grad marit de risc pentru investitii.
Impact
Impactul deciziei Fitch va fi: creste increderea investitorilor straini in economia romaneasca, Romania s-ar putea imprumuta mai ieftin, scade gradul de risc (Credit Default Swap – CDS) al tarii, tempereaza dezechilibrele Romaniei, etc.
Reamintim, agentia Fitch a urcat luni ratingul pentru credite pe termen lung, in valuta, al Romaniei de la “BB+” la “BBB-”, cu perspectiva stabila. Prin aceasta decizie, Romania a revenit in categoria recomandata pentru investitii.
Astfel, Fitch devine a doua agentie de evaluare care ne acorda un rating recomandat pentru investitii. Moody’s ne acorda deja rating recomandat pentru investitii, respectiv “Baa3”, iar Standard & Poor’s a ramas singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu “BB+”.
S&P ne va imbunatati ratingul
Totusi, aceasta situatie se va modifica in lunile urmatoare, considera analistii intervievati de Econtext. Astfel, acestia cred ca S&P ne va revizui in urcare calificativele Romaniei in urmatoarele luni, pana la finele acestui an sau, cel mai tarziu, in prima jumatate a anului 2012.
Iata ce cred economistii despre decizia Fitch de a ne imbunatati ratingul, despre implicatiile acestei decizii si despre Standard & Poor’s.
Daniel Daianu, fost ministru de Finante: Cred ca S&P va imbunatati ratingul Romaniei pana la finele anului
“Decizia agentiei Fitch arata ca Romania isi continua consolidarea financiara, ca-si reduce deficitul de cont curent, deficitul bugetar. Sper ca si Standard & Poor’s sa ne imbunateasca ratingul, sa ne scoata din categoria ‘junk’ si cred ca acest lucru se va intampla pana la finele acestui an. Imbunatatirea actuala, operata de Fitch, va ajuta Romania in intentia ei de a lansa emisiuni de obligatiuni.
Totusi, situatia din Grecia ramane o amenintare care ar putea anula avantajul obtinut de modificarea ratingului de catre Fitch. Daca situatia ramane tensionata in Grecia, va avea impact si asupra riscului de tara (Credit Default Swap – CDS) si, implicit, asupra costurile la care vom lua finantare externa”, a declarat fostul ministru de Finante Daniel Daianu.
Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR): S&P va fi nevoita sa imbunatateasca calificativele Romaniei
“Intr-o lume in care peste tot vedem scaderi, ratinguri in declin, calificativele Romaniei au fost imbunatatite. Este o decizie foarte buna, chiar daca vine putin cam tarziu.
Dar se corecteaza o nedreptate, care s-a comis in 2008, cand am fost retrogradati, desi aratam mai bine ca alte tari. Aceasta decizie arata ca Romania iese mai sanatoasa din criza decat atunci cand a intrat. Pe termen scurt, vom vedea un impact asupra leului, acesta s-a si apreciat astazi cu aproape 1%. Totusi, aprecierea lelui nu va dura prea mult, nici nu ar fi bine pentru exporturi.
Mai mult, sa nu uitam, este o imbunatatire de la ‘junk grade’ la ‘investment grade’. In acest context, cred ca Standard & Poor’s este nevoita sa ne imbunatateasca ratingul in lunile urmatoare, cel mai tarziu in prima jumatate a anului viitor “, a declarat, pentru Econtext, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR): Decizia Fitch ieftineste imprumuturile externe ale statului, dar si ale companiilor
“Imbunatatirea ratingului are doua componente. Una este componenta obiectiva, care vine pe fondul stoparii scaderii economice. Totusi, in trimestrul al doilea ne asteptam la un avans economic mai scazut decat in primul trimestru, speram sa nu scada sub zero. De asemenea, decizia Fitch va avea efecte pozitive asupra imprumuturilor Romaniei.
Tara noastra se va imprumuta mai ieftin, urmatoarea emisiune de obligatiuni va avea costuri, dobanzi, mai scazute. In al doilea rand, imbunatatirea ratingului are impact pozitiv si asupra companiilor, nu doar asupra statului. Astfel, si companiile romanesti se vor putea imprumuta mai ieftin”, a declarat, pentru Econtext, Cristian Parvan.
https://econtext.ro/economie/macro/daniel-daianu-standard-poors-va-imbunatati-ratingul-romaniei-pana-la-finele-acestui-an.html