3.9 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

10.000.000 oameni din UE anunțați să fie pregătiți de război. „Rezistați 3 zile”. Ce face România?

Suedia, Finlanda sau Norvegia și-au anunțat cetățenii să își facă provizii și să fie pregătiți de război. România a distribuit pastile pentur un evenutal atac nuclear. Populația le-a refuzat.

Suedia a emis cinci milioane de broșuri prin care își avertizează cetățenii să facă provizii de alimente și apă – la doar câteva ore după ce Volodimir Zelenski a adresat un mesaj video înfricoșător lui Vladimir Putin, avertizând că loviturile cu rachete ale SUA „vor vorbi de la sine”, scrie Daily Mail

10.000.000 oameni din UE îndemnați să facă provizii de război. „Rezistați 3 zile”. Ce face România?

Ucraina a primit permisiunea de a ataca Rusia cu arme date de SUA, o premieră în război. Putin percepe aceastp decizie ca pe o declarație de război a statelor NATO:

Acest lucru a pus în gardă statele din nordul Europei care fac pregătiri de război. În România, singura pregătire pentru un eventual conflict îl reprezintă distribuirea unor pastile de iod necesare populației în cazul unui atac nuclear. Pastilele au fost distribuite în farmacii. Deși românii le pot lua gratuit, au refuzat să facă acest lucru.

Mai există o serie de broșuri ale Inspectoratului de Urgență care pregătesc populația în caz de atac nuclear, război sau cutremur, dar ele sunt ținute la sertar sau pe site-ul foarte puțin cunoscut al acestei instituții.

Suedia și-a înștiințat populația

Zelenski l-a avertizat pe Putin că rachetele americane ar putea fi folosite în câteva zile. El a declarat: „Există o mulțime de discuții în mass-media despre faptul că am primit permisiunea pentru acțiunile respective. Dar loviturile nu sunt efectuate cu vorbe. Astfel de lucruri nu sunt anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine”.

Declarația vine în contextul în care locuitorii din Suedia și-au avertizat locuitorii să se „pună la adăpost”, pe fondul temerilor legate de izbucnirea unui război nuclear.

Pliantul care a fost distribuit către 5.000.000 de gospodării și care a fost trimis doar de cinci ori de la al Doilea Război Mondial, este de două ori mai voluminos decât în anii precedenți.

Documentul afirmă: „Situația globală de securitate sporește riscurile de utilizare a armelor nucleare. În cazul unui atac cu arme nucleare, biologice sau chimice, adăpostiți-vă în același mod ca în cazul unui atac aerian”, instruiește cititorii.

„Adăpostul oferă cea mai bună protecție. După câteva zile, radiațiile au scăzut semnificativ”.

Între timp, un alt avertisment teribil, care a fost devansat de la mijlocul broșurii în versiunea actualizată, spune: „Dacă Suedia este atacată de o altă țară, nu vom renunța niciodată. Toate informațiile conform cărora rezistența trebuie să înceteze sunt false”.

Finlanda – suntem gata de ripostă

De asemenea, țara vecină, Finlanda, tocmai și-a publicat și actualizat online sfaturile privind „pregătirea pentru incidente și crize” referitor la modul în care populația se va descurca pe cont propriu în cazul unui război. Într-o secțiune privind conflictele militare, broșura digitală explică modul în care guvernul ar răspunde în cazul unui atac armat – afirmând că autoritățile sunt „bine pregătite pentru autoapărare”.

Finlanda a optat să nu tipărească un exemplar pentru fiecare locuință deoarece „ar costa milioane”, iar o versiune digitală ar putea fi actualizată mai ușor.

Norvegienii au primit, de asemenea, o broșură prin care erau îndemnați să se descurce singuri timp de o săptămână în caz de război, vreme extremă și alte amenințări.

Avertismentul lui Putin care a înspăimântat Europa

În vară, agenția de gestionare a situațiilor de urgență din Danemarca a confirmat că a trimis prin e-mail adulților danezi cu informații privind alimentele, apa și medicamentele de care ar avea nevoie pentru a trece printr-o criză timp de trei zile.

Lista de articole care trebuie păstrate acasă includea alimente cu durată lungă de viață, precum conserve de fasole, batoane energizante, paste făinoase și medicamente în cazul unui atac nuclear.

Kremlinul a avertizat luni că decizia președintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA a adăugat „combustibil la focul” războiului și va escalada și mai mult tensiunile internaționale.

Related posts

ANM anunță o toamnă ca pe vremuri. Schimbări radicale ale vremii

econtext

23 decembrie 1989. Masacrul care a pătat onoarea militarilor

econtext

Fostul director SRI, Costin Georgescu, a murit. Era internat la o clinică din Elveția

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More