Suspiline, Compania Publică de Radiodifuziune a Ucrainei, care citează surse ucrainene din serviciile de informații, afirmă că 18 soldați nord-coreeni și-au părăsit pozițiile undeva la granița dintre regiunile Briansk și Kursk din Rusia, la doar 7 kilometri de frontiera de stat cu Ucraina.
Sursa a precizat că motivul pentru care acești soldați nord-coreeni au dezertat nu este cunoscut, dar a spus că forțele ruse îi vânează în prezent, în timp ce comandanții din zonă încearcă să mușamalizeze incidentul și să îl ascundă de comandamentul superior.
Incidentul are loc la doar o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a înaintat o cerere de ratificare a tratatului pentru un „parteneriat strategic cuprinzător” între Federația Rusă și Coreea de Nord, care fusese semnat la 19 iunie în timpul vizitei lui Putin în RPDC.
Bloggerul militar ucrainean, Igor Sușko, a declarat marți pe X că soldaților nord-coreeni li se eliberează cărți de identitate militare rusești care îi identifică drept buriați. Republica Buriația este situată în estul Siberiei, unde populația sa indigenă are un aspect asiatic.
Andrei Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, a spus că integrarea personalului militar nord-coreean în forțele ruse ar putea fi complicată de bariera lingvistică: „Mai puțin de 1% din cadrele de ofițeri din armata nord-coreeană cunosc bine limba rusă. Înțelegerea acestui aspect este esențială pentru examinarea posibilei implicări viitoare a acestor trupe în forțele armate ruse.
„Deși Rusia ar putea utiliza inițial soldați nord-coreeni în regiunea Kursk, există posibilitatea ca zeci de mii să fie în cele din urmă desfășurați în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, alături de soldații buriți”, a adăugat Kovalenko.
Alți comentatori sugerează că, mai degrabă decât să îndeplinească roluri de luptă, trupele nord-coreene ar putea fi utilizate în sarcini de sprijin logistic, eliberând astfel trupele ruse pentru linia frontului.
Coreea de Nord ar fi trimis 10.000 de soldați în Rusia
Coreea de Nord a trimis 10 000 de soldați în Rusia pentru a spori eforturile sale de război împotriva Ucrainei, a declarat, luni, 15 octombrie, un diplomat occidental familiarizat cu această chestiune.
Îngrijorările cu privire la aprofundarea legăturilor militare dintre Moscova și Phenian s-au intensificat dramatic în această săptămână.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat la 13 octombrie că planurile Rusiei în războiul din Ucraina vor include în această toamnă „implicarea efectivă a Coreei de Nord în conflic”.
Diplomatul occidental a declarat pentru Kyiv Independent că nu este clar ce fel de soldați sunt aceștia sau care va fi rolul lor.
Pe măsură ce Rusia și Coreea de Nord își consolidează legăturile militare, diplomații și experții occidentali subliniază că acest lucru arată nevoia tot mai mare a Moscovei de resurse pentru a continua să ducă războiul costisitor din Ucraina.
Kremlinul se va folosi probabil de Acordul de parteneriat strategic cuprinzător încheiat de Vladimir Putin cu Kim Jong-un pentru a crea o forță rusească compensatorie și a securiza frontierele. Acest lucru întărește și mai mult angajamentul președintelui rus de a evita mobilizarea pentru cât mai mult timp posibil, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Este posibil ca Kremlinul să folosească prevederile acordului privind „apărarea reciprocă” pentru a oferi o justificare legală pentru desfășurarea soldaților nord-coreeni în zona de război rusă, ca răspuns la invazia Ucrainei în regiunea Kursk.
Recent, au existat rapoarte că un mic contingent de militari nord-coreeni opera în apropierea orașului ucrainean ocupat Donețk.
Presa ucraineană a relatat, citând surse anonime ale serviciilor de informații militare, că Brigada 11 aeropurtată a Rusiei formează un „batalion” de 3 000 de oameni, având în componență cetățeni nord-coreeni (un număr care depășește cu mult dimensiunea unui batalion).
Potrivit surselor de informații ucrainene, „batalionul” va fi probabil implicat în operațiunile de apărare ale Rusiei în regiunea Kursk, dar 18 soldați nord-coreeni ar fi dezertat deja din pozițiile lor din regiunile Briansk și Kursk înainte ca unitatea să fie implicată în luptă.
ISW nu au fost în măsură să confirme în mod independent veridicitatea acestor rapoarte, dar oficialii ruși, în special, nu le-au negat pe 15 octombrie.