0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Putin creează premisele pentru a ataca Moldova. Ce mesaj dur a transmis Lavrov către Maia Sandu?

Putin creează premisele pentru a ataca Moldova, folosindu-se de regiunea Găgăuzia care este pro-rusă. Un mesaj dur a transmis ministrul rus de externe Serghei Lavrov către Maia Sandu.

Putin creează premisele pentru a ataca Moldova

În Moldova, forțele pro rusești își continuă campania de creare a condițiilor pentru justificarea unei potențiale agresiuni din partea Federației Ruse, scrie ukrinform

Presa a scris, ieri, că bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a declarat că trupele moldovenești și române ar putea fi aduse în regiunea autonomă Găgăuzia pentru a „elimina entitatea tradițional prorusă”.

Putin creează premisele pentru a ataca Moldova. Ce mesaj dur a transmis Lavrov către Maia Sandu?

Irina Vlah, fosta șefă a Găgăuziei, care și-a anunțat ambițiile prezidențiale, crede că trupele române ar putea fi aduse în Moldova.

Actorii moldoveni pro-ruși continuă să creeze condiții pentru a justifica o posibilă viitoare agresiune rusă în Moldova, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat Moldova cu Ucraina și Armenia.

Adunarea Populară a Găgăuziei, regiunea autonomă pro-rusă din Moldova, a făcut apel la 19 aprilie la parlamentul moldovean pentru a acorda limbii ruse statutul juridic special de limbă de comunicare interetnică în Moldova.

Guvernatorul Găgăuziei, Evghenia Guțule, afiliat la Kremlin, a susținut într-o declarație pentru agenția de presă a Kremlinului, TASS, că guvernul moldovean este „rusofob” și va rezista acestei inițiative.

Apelul Găgăuziei face probabil parte din eforturile Kremlinului de a crea condiții pentru a acuza Moldova de discriminare împotriva vorbitorilor de limbă rusă și de a justifica viitoarea agresiune rusă în Moldova ca fiind necesară pentru a proteja „compatrioții Rusiei din străinătate”.

Lavrov amenință Moldova

Lavrov a afirmat în timpul unui interviu radiofonic cu presa de stat rusă la 19 aprilie că Occidentul a făcut-o pe președinta moldoveană Maia Sandu „să tragă în mod deschis Moldova în NATO, fie direct, fie prin unificarea cu România” și că Occidentul a făcut același lucru cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Lavrov a criticat atât mișcările Moldovei, cât și ale Armeniei către

Occident și le-a îndemnat să își regândească deciziile, susținând că Occidentul îi va forța pe cetățenii săi să lupte într-un posibil viitor război împotriva Rusiei. Oficialii ruși au afirmat recent că Occidentul „antrenează” regiunea Caucazului de Sud într-o „confruntare geopolitică” între Rusia și Occident și au amenințat în mod explicit Armenia cu privire la apropierea Armeniei de Occident.

Comparația făcută de Lavrov între guvernul moldovean și guvernele armean și ucrainean este probabil o amenințare tacită. ISW continuă să evalueze că Kremlinul încearcă probabil să destabilizeze societatea moldovenească, să atace guvernul democratic al Moldovei și să împiedice aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Așa numita regiune autonomă Găgăuzia se află în sud-estul

Moldovei. În decembrie 1990, mișcarea separatistă Gagauz Halkı, cu sprijinul tacit al autorităților centrale din Moscova, proclamă în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești ale RSS Moldovenești așa-numita Republica Găgăuză. În decembrie 1994 Parlamentul de la Chișinău, dominat de agrarieni a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor, scrie wikipedia

Related posts

Ciprian Ciucu dorește să schimbe denumirile a două stații de metrou de pe Magistrala 5

econtext

Klauss Iohannis a vorbit despre ajutoarele pentru fermieri! „nu pot fi rezolvate contabiliceşte”

Popescu Dan Cristian

Ucraina a readus la modă artileria. România a comandat obuziere autopropulsate de 1.000.000.000$

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More