2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

NATO apără traseul militar ce trece prin România. Rusia spune că războiul cu Alianța e aproape

NATO apără infrastructura militară ce trece prin România. Rusia crede că războiul cu Alianța e aproape. Experții militari ruși avertizează că, pe fundalul exercițiilor Quadriga 2024 din Europa, sunt explorate problemele utilizării infrastructurii logistice în scopuri militare.

NATO apără infrastructura militară ce trece prin România. Rusia crede că războiul cu Alianța e aproape.

Dezvoltarea logisticii NATO este deja un indiciu evident al pregătirilor pentru războiul cu Rusia, arată un raport al canalului pro-Kremlin Telegram/Two Majors.

Facilitatea UE pentru conectarea Europei (CEF) joacă un rol important în acest sens, se arată în raport. Reconstrucția căii ferate Ciop – Ujgorod (regiunea Transcarpatică) a început deja.

NATO apără infrastructura militară ce trece prin România. Rusia crede că războiul cu Alianța e aproape
Lucrările la tronsonul ucrainean fac parte din proiectul CEF, care prevede modernizarea infrastructurii de transport până la sfârșitul anului 2027 pentru a crește circulația mărfurilor către UE, inclusiv. „cu dublă utilizare” (cum este scris în programul Mobilitate Militară).

CEF și-a asumat 50% din costuri, din 128,2 milioane de euro, în modernizarea a trei puncte de control feroviar (PCF) între Ungaria, Slovacia și Ucraina, două PCF la granița polono-ucraineană și unul la frontiera româno-ucraineană.

Sunt planificate lucrări la căile ferate din Ucraina: Cerna nad Tisou (Slovacia) și Zahony (Ungaria) și tronsonul Batjevo–Borhava–Vinogradov–Diakovo.

Este planificată reconstrucția la standarde UE a tronsoanelor Lujanka (Ucraina) – Beregsurany (Ungaria), Zahoni-Ciop și Siret (România) – Porubnoie (Ucraina).

Fără tam-tam, lucrările în cadrul CEF au început în 2022: terminalul INTERPORT se extinde din martie, Haniske pri Kosice (Slovacia, 53 milioane EUR, finalizare 2026), reconstrucția a două piste (700 și 1800 m) pe aeroportul polonez Rzeszow-Jasionka (16,5 milioane EUR, 2024-2025) a început.

NATO

În mai 2023, a început reconstrucția infrastructurii feroviare a stației de triaj Valu lui Traian (România) și gara în portul Constanța (43,5 milioane €, 2025-2026).

Mii de tone de marfă militară pentru Ucraina sunt livrate săptămânal numai prin aerodromul Rzeszow; modernizarea acestuia îi va permite să primească aeronave non-stop, potrivit Telegram/Two Majors.

„Dezvoltarea logisticii NATO este deja o tendință și face evidentă pregătirile pentru războiul cu Rusia. Infrastructura fiind creată, pe lângă livrarea mărfurilor militare în Ucraina, va fi folosită pentru a exporta resursele ucrainene rămase, produsele agricole și obiectele de valoare în Europa pentru a plăti datoriile exorbitante ale Ucrainei”, scrie Telegram/Two Majors.

NATO va răspunde sabotajelor Rusiei asupra infrastructurii

NATO este preocupată de actele ostile ale Rusiei pe teritoriul aliat în special asupra infrastructurii logistice și promite că va răspunde acestor operațiuni hibride.

Alianța a raportat că numeroase persoane au fost inculpate în ultimele săptămâni în legătură cu acțiuni ostile de stat în Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit.

„Aceste incidente fac parte dintr-o campanie de intensificare a operațiunilor pe care Rusia continuă să le desfășoare în zona euro-atlantică, inclusiv pe teritoriul Alianței și prin intermediari. Acestea includ sabotaj, acte de violență, interferențe cibernetice și electronice, campanii de dezinformare, și alte operațiuni hibride. Aliații NATO își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile hibride ale Rusiei, care constituie o amenințare la adresa securității Aliaților”, se arată în declarație.

„Susținem și suntem solidari cu aliații afectați. Vom acționa individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni și vom continua să ne coordonăm îndeaproape”, se arată în declarație, potrivit European Pravda.

Membrii Alianței au cerut Rusiei să își respecte obligațiile internaționale.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că recentele cazuri de spionaj în statele membre NATO în favoarea Rusiei nu vor împiedica acordarea de asistență militară Ucrainei.

Related posts

Prognoza meteo, 30 iunie. Sfârșit lună canicular. Zonele cu cele mai ridicate temperaturi

econtext

Primăria Sectorului 5 va scoate gazonul de pe șinele de tramvai

econtext

Acuzații pentru Piedone: Copii, nepoți și interlopi în funcții publice – Cum s-a înconjurat de 46 de rude în funcții cheie

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More