2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS

Filmări urcate pe rețelele sociale arată un incendiu la o bază aeriană din Crimeea după un atac presupus ucrainean cu rachete ATACMS.

Guvernatorul Sevastopolului ocupat Mihail Razvojaiev a transmis că a avut loc un atac masiv cu rachete  ucrainene asupra orașului- port în noaptea de marți spre miercuri.

Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS Înregistrări postate pe canalele de socializare arată flăcări mari la baza aeriană Belbek de lângă Sevastopol.

Portalul de știri Krym Realii, care face parte din rețeaua Radio Free Liberty, a relatat că atacul a fost efectuat în două valuri. După cel de-al doilea s-au auzit mai multe explozii asemănătoare unor detonări.

Krym Realii a amintit că datele sale arată că la aerodromul este baza pentru 12 avioane Sukhoi Su-27, 12 avioane Sukhoi Su-27SM și trei avioane de antrenament de luptă Sukhoi Su-27UB, precum și cinci avioane Sukhoi Su-30M2 cu două locuri – în total 32 de avioane.

Nu a precizat dacă avioanele au fost avariate și că „nu este clar dacă incendiul a fost cauzat de o lovitură de rachetă”.

Numărul exact de rachete nu este cunoscut cert; totuși, bloggerul militar rus Ribar a scris că atacul a implicat 16 rachete ATACMS (Army Tactical Missile System), pe care SUA au admis luna trecută că le-au furnizat Kievului.

„Din nefericire, una sau două rachete nu au putut fi doborâte, iar consecințele acestui lucru au fost dezvăluite lumii întregi mulțumită publicării unei înregistrări video de la o cameră de supraveghere”, se arată în postare. „Cum și de ce mai este posibil acest lucru în al treilea an de război este de mult timp o întrebare retorică”, scrie el.

Ribar a adăugat că nu este foarte clar de unde au fost lansate rachetele de această dată, anterior lansările având loc din zona Berislav din regiunea Herson. Bloggerul speculează că este posibil ca poziția să fi fost schimbată pentru a preveni detectarea și că rachetele ar fi putut fi lansate de pe Insula Șerpilor, aflată la 22 de mile de coasta ucraineană.

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că apărarea sa aeriană a dejucat atacul prin doborârea a 10 rachete cu rază lungă de acțiune. Locuitorii au declarat pentru canalul de telegram ASTRA că au fost trase „aproximativ 20” de rachete.

Canalul local de telegram Crimeea Wind a relatat că au fost auzite explozii în Eevpatoria și în districtele Bahcisarai, iar imaginile din satelit au arătat trei incendii în jurul pistei și în zonele de parcare.

Agenția de presă rusă TASS a mai relatat că Rusia a interceptat rachete antiradar americane HARM, bombe ghidate franceze Hammer, rachete de calibru mare și drone de tip avion.

De atunci au fost postate pe rețelele de socializare imagini despre care spun că arată distrugerea unor porțiuni ale unui sistem de apărare aeriană S-300/S-400 aflat pe aerodrom. În special, se pare că un radar 92N6 „Grave Stone” – principalul radar cu rază lungă de acțiune asociat cu S-400 – ar fi fost lovit, scrie publicația de specialitate Warzone.

Imaginile furnizate de sistemul FIRMS (Fire Information for Resource Management System), care oferă date despre incendii active aproape în timp real prin detectarea orbitală în infraroșu, au indicat flăcări în apropierea liniei de zbor de la baza aeriană, unde aeronavele sunt în mod normal parcate în aer liber.

Forțele ucrainene au atacat anterior aerodromul Belbek cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Scalp/Storm Shadow pe 31 ianuarie, avariind cel puțin trei avioane militare rusești.

În ultimele luni, Ucraina și-a intensificat atacurile asupra Crimeei ocupate, vizând obiective militare rusești în Marea Neagră și în jurul acesteia.

Related posts

Kamala Harris a dominat scena. Trump, criticat de republicani: „A venit nepregătit. Unde este Biden”

econtext

Ruta aleasă de NATO să îl înfrunte pe Putin. „Din Olanda, prin Germania”. 90.000 soldați mobilizați

econtext

Soldații ruși, terorizați de dronele vampir. Au puterea să răpească un om

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More