Zelenksi: Livrarea avioanelor F-16 ce lovesc Rusia, iminenta. Putin dezvăluie ruta: România-Moldova. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen în marja Summit-ului pentru pace globală din Elveția, după care a făcut anunțul.
Zelenksi: Livrarea avioanelor F-16 ce lovesc Rusia, iminenta. Putin dezvăluie ruta: România-Moldova.
Zelenski a scris pe X că a discutat despre transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina și că acesta se va produce curând, potrivit European Pravda.
Zelenksi: Livrarea avioanelor F-16 ce lovesc Rusia, iminentă
O serie de țări occidentale s-au unit într-o coaliție de avioane de luptă condusă de Danemarca și Olanda, cu scopul de a furniza Kievului aeronave moderne și de a pregăti piloți și personal de sprijin.
„În timpul întâlnirii noastre, am discutat despre pregătirile pentru transferul aeronavelor F-16 daneze, care vor fi livrate curând în Ucraina”, a scris Zelenski, potrivit European Pravda.
Recent, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că primele F-16 vor fi livrate Ucrainei încă din această vară și că furnizarea acestor avioane de luptă va fi pusă pe „flux constant” de atunci încolo.
În mai, ziarul britanic Evening Standard a raportat, cu referire la o sursă militară de rang înalt, că Ucraina va primi primul lot de avioane de luptă F-16 „în câteva săptămâni”.
Ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen, a anunțat că Ucrainei i se va permite să folosească avioanele de luptă F-16 furnizate de Danemarca pentru a lovi ținte militare în interiorul Rusiei.
Putin dezvăluie ruta: România-Moldova
În ciuda dezmințirilor autorităților române în ceea ce privește antrenamentul piloților ucraineni și livrarea avioanelor F-16 către Ucraina, Kremlinul insistă că România și Moldova sunt amplu implicate în acest proces.
Canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar atrage atenția că recent Consiliul UE a decis să aloce 9 milioane de euro din Fondul European de Pace pentru modernizarea apărării aeriene a Moldovei.
Fondurile se vor adăuga celor 41 de milioane de euro aprobate pentru Moldova în aprilie pentru „modernizarea capacităților de apărare ale forțelor armate în domeniile mobilității, supravegherii aeriene, războiului electronic și logisticii”, potrivit consilium.europa.eu.
Această asistrență militară va extinide, potrivit oficialilor europeni, „capacitatea Moldovei de a participa la misiunile și operațiunile militare ale UE”.
După ce s-a declarat la nivel oficial că avioanele de vânătoare F-16, care vor fi transferate în formațiunile ucrainene, vor avea sediul în țările alianței, analiștii militari ruși tot încearcă să acrediteze ipoteza că acestea se află deja în România, de unde vor ajunge în Ucraina direct prin Moldova.
Canalul Telegram/Rybar susține că ajutorul susținut acordat Moldovei arată că țara are un rol important în planurile NATO și că, probabil, avioanele F-16 vor fi amplasate pe aerodromul Mărculești din Moldova, modernizat în ritm rapid „pentru a răspunde eventualelor nevoi ale Forțelor Armate ale Ucrainei, nefiind reconstruit pentru aviația civilă, așa cum era planificat anterior”.
„În plus, România a început construcția unei noi piste militare, amplasată la Baza aeriană 57 „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” (Mihail Kogălniceanu) din județul Constanța din sud-estul țării. Ar putea deveni cea mai mare bază NATO din Europa”, scrie Telegram/Rybar, subliniind că această bază va găzdui, de asemenea, numărul mare de avioane F-16 care vor ajunge în Ucraina.
Șeful Forțelor Aeriene Române, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, a declarat că proiectul de extindere a Bazei 57 Aeriană va avea ca rezultat „prima capabilitate militară și, totodată, primul element complet și complex de infrastructură aeroportuară construit de România după anul 1990”.