3.7 C
București
25 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Ce e și cum atacă sistemul Patriot pe care România îl dă Ucrainei? Grecia și Spania au refuzat

Ce e și cum atacă sistemul Patriot pe care România îl dă Ucrainei? Grecia și Spania au refuzat să dea un asemenea sistem Ucrainei de teama unor posibile repercusiuni și pentru că au considerat că ar rămâne vulnerabile.

România face primul pas apăsat în războiul din Ucraina. România a decis, azi, să ofere un sistem anti-rachetă Patriot Ucrainei.

Ce e și cum atacă sistemul Patriot pe care România îl dă Ucrainei? Grecia și Spania au refuzat
Sistemul Patriot este unul din cele mai eficiente arme pentru anihilarea atacurilor Rusiei.

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a decis, joi, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT. Măsura a fost luată având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina.

Donarea se face se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO.

România are, în acest moment, două sisteme antirachetă patriot funcționale. Un al doilea a devenit funcțional zielele trecute.

Cum atacă Patriot-ul?

Presa a scris, zilele trecute, că în poligonul de la Capul Midia, se fac pregătiri pentru testarea celei de-a doua baterii Patriot, menită să protejeze flancul estic al NATO. Sistemul Patriot poate neutraliza rachete balistice și de croazieră, drone, precum și aeronave.

Sistemul Patriot include componente esențiale care funcționează în sinergie pentru o apărare eficientă. Radarul detectează și urmărește țintele, oferind date precise pentru intercepție. Stația de control analizează datele radar și coordonează lansarea interceptoarelor. Lansatorul M901 poate lansa rapid și precis interceptoarele și poate fi deplasat cu ușurință pentru a răspunde rapid amenințărilor.

România a achiziționat șapte sisteme Patriot, însă doar patru au fost livrate până acum, iar unul singur este complet operațional. Testarea celei de-a doua baterii are loc în contextul în care Ucraina solicită insistent mai multe arme de înaltă precizie pentru a face față atacurilor aeriene ale Rusiei.

Grecia și Spania au refuzat

Guvernele Spaniei și Greciei au refuzat să trimită Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, însă Spania va furniza Ucrainei un lot de rachete pentru Patriot.

Spania operează doar trei baterii Patriot, achiziționate în stare uzată din Germania între 2004 și 2014. Una dintre ele a fost desfășurată în apropierea orașului turc Adana din 2013, în timp ce celelalte două se află în Valencia. Una dintre acestea este folosită de fapt pentru a antrena soldații ucraineni în operarea sistemului, a precizat publicația spaniolă El País.

Sursele ziarului nu au precizat câte rachete intenționează să trimită Spania, ci doar că Madridul păstrează o „rezervă de război” de aproximativ cincizeci și că acestea sunt foarte scumpe, costând aproximativ un milion de euro bucata.

În același timp, Grecia a refuzat și ea să își asume obligațiile de a trimite astfel de sisteme în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu Turcia, potrivit Reuters.

„Grecia nu are de gând să trimită S-300 sau Patriot în Ucraina”, a declarat premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

În ultimele zile, presa elenă a relatat că este posibil un acord de schimb în care Statele Unite ar fi de acord să înlocuiască fie sistemul Patriot cu baza la Atena, fie sistemul inactiv S-300 din epoca sovietică staționat pe insula Creta, astfel încât acestea să poată fi trimise în Ucraina.

Biden s-a rugat pentru Patriot

Biden i-a cerut lui Iohannis să dea Ucrainei o baterie Patriot. Președintele american Joe Biden l-a întâmpinat la 7 mai la Casa Albă pe președintele României Klaus Iohannis, lăudând sprijinul Bucureștiului pentru Ucraina.

Biden a spus că Statele Unite și România s-au luptat și s-au antrenat alături în timpul diferitelor desfășurări de-a lungul anilor și a mulțumit României pentru că a intensificat eforturile de a ajuta Kievul în războiul împotriva invaziei Rusiei.

În urma discuțiilor cu Biden, liderul român a spus că este deschis să furnizeze Ucrainei rachete de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA.

Patriot, spaima Rusiei

Fiecare baterie are o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate pe fiecare camion, un radar, o unitate de control al focului, generatoare și alte echipamente).

Radarul de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptare la țintă, sau Patriot (MIM-104), este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, la toate altitudinile și în toate condițiile meteorologice, pentru a contracara rachetele balistice tactice, rachetele de croazieră și aeronavele avansate. Este produs de Raytheon în Massachusetts și Lockheed Martin Missiles și Fire Control în Florida, SUA.

Sistemul radar are o rază de acțiune de până la 100 km, capacitatea de a urmări până la 100 de ținte și poate furniza date de ghidare a rachetelor pentru până la nouă rachete.

Radarul cu rețea fazată AN/MPQ-53 realizează funcții de căutare, detectare a țintelor, urmărire și identificare, urmărire și ghidare a rachetelor și contracarare electronică (ECCM). Radarul este montat pe o remorcă și este controlat automat de calculatorul digital de control al armelor din stația de control al angajamentului prin intermediul unei legături prin cablu.

Stația de control este deservită de trei operatori care utilizează două console și o stație de comunicații cu trei terminale de releu radio. Calculatorul digital de control al armei este situat lângă terminalele de legătură de date VHF.

Stația de control AN/MSQ-104 x este singura stație cu personal în cadrul unei unități de foc Patriot. Stația de control comunică cu stațiile de lansare M901, cu alte baterii Patriot și cu cartierul general de comandă superior.

Stația de lansare M901 transportă, punctează și lansează racheta Patriot. Fiecare lansator are patru rachete. Lansatorul este operat de la distanță prin intermediul unei legături de date de foarte înaltă frecvență (VHF) sau de fibră optică de la stația de control al angajamentului, care furnizează atât datele de pre-lansare a rachetei, cât și semnalul de comandă de tragere.

Related posts

Riseup Student Fest continuă și weekendul acesta, în Campusul Politehnicii București. Intrarea este liberă

econtext

Protectia copiilor: Zile libere şi în timpul vacanţelor şcolare pentru părinții care îşi țin copiii acasă

Avramescu Radu

Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More