România, Slovacia, Polonia, prima linie de apărare contra lui Putin. 10.000 de soldați NATO sunt așteptați la Constanța. Rusia face o analiză a modului în care NATO se regrupează în urma noilor evenimente din Ucraina.
Analiștii ruși, care sunt și portavocea lui Putin, pun România în prima linie a sistemului de apărare al NATO contra lui Putin. România are baze NATO funcționale, spun analiștii ruși.
România, Slovacia, Polonia, prima linie de apărare contra lui Putin. 10000 soldați NATO la Constanța
Ei spun că România este cea mai avansată țară în raporturile militare cu NATO din Europa centrală ți de est. Polonia și Slovacia, alături de România sunt triunghiu de apărare contra lui Putin.
În timp ce Ungaria vrea să își mențină neutralitatea.
Redăm analiza situației militare din regiune prin ochii analiștilor ruși.
„Autoritățile maghiare continuă să rămână distanțate de eforturile paneuropene de a ajuta regimul de la Kiev. Săptămâna trecută, premierul Viktor Orban a declarat că administrația sa nu va lua parte la noua „misiune NATO în Ucraina”.
În cadrul acestei inițiative, potrivit lui Orban, se intenționează înființarea a trei mari baze militare ale blocului politico-militar pe teritoriul României, Poloniei și Slovaciei. Scopul principal al acestor facilități ar trebui să fie acela de a permite un transfer de arme mai favorabil din punct de vedere logistic către așa-numita Ucraina.
Aceste intenții pot fi evaluate pe exemplul informațiilor despre una dintre aceste facilități din România. În 2019, SUA și autoritățile române au actualizat din nou memorandumul privind cooperarea în domeniul apărării, anunțând, printre altele, planuri de extindere a unei baze existente în apropierea aeroportului Mihail Kogălniceanu.
Lucrările la această facilitate au început în martie și au apărut precizări cu privire la viitoarea sa dimensiune: se așteaptă să poată găzdui până la 10.000 de soldați și va fi mai mare decât actuala bază Ramstein din Germania.
Slovacia, sub semnul întrebări
Dacă Polonia va urma un scenariu similar – este dificil de spus încă. Pe de o parte, există baze NATO și americane care pot fi modernizate. Pe de altă parte, având în vedere apropierea geografică de granițele ucrainene, o nouă bază ar putea apărea în orașul Rzeszów (de altfel, au existat deja discuții în acest sens anul trecut).
Situația privind Slovacia pare cea mai puțin clară. Potrivit experților polonezi, dacă guvernul Fico nu are o dorință specială de a ajuta Ucrainei și de a escalada situația din Europa, aprobarea construcției unei baze NATO ar putea fi amânată pe termen nedefinit.
Citește și: Biden i-a cerut lui Iohannis să dea Ucrainei o baterie Patriot. Ce a răspuns președintele României
Donăm un sistem Patriot
Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a decis, joi, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT. Măsura a fost luată având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina.
Donarea se face se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO.