1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Turcia, Bulgaria și România au început deminarea în Marea Neagră

Turcia, România și Bulgaria au început luni operațiuni comune de deminare în Marea Neagră pentru a spori siguranța navigației, în special pentru exportul de cereale din Ucraina. O replică dată Rusiei.

Inițiativa, condusă de Istanbul, reprezintă prima acțiune comună majoră a țărilor din Marea Neagră după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022. Scopul acestei operațiuni este de a neutraliza minele care plutesc în anumite zone ale Mării Negre, scrie BBC. Turcia, Bulgaria și România au semnat un acord pentru combaterea comună a minelor marine în Marea Neagră pe 11 ianuarie în acest an. Portul Constanța poate câștiga mult din această operațiune, cred specialiștii români.

Rusia și Ucraina sunt primii doi producători de cereale din lume, iar războiul a pus în pericol trecerea sigură a navelor de marfă. Anul trecut, după ce a ieșit din acordul privind exportul de cereale, Rusia a declarat toate navele care se îndreptau spre porturile ucrainene drept ținte militare. Ceea ce, împreună cu pericolul minelor, a închis ruta de export a Ucrainei prin Marea Neagră pentru majoritatea transportatorilor maritimi.

Turcia, Bulgaria și România acționează în afara NATO 

În septembrie 2023, Ucraina și-a deschis propria rută de export. Deși acest lucru a permis creșterea exporturilor și a ajutat economia, coridorul maritim pentru principalul produs de export al Ucrainei nu poate fi comparat cu cel anterior nici ca volum, nici ca siguranță.

Turcia, România și Bulgaria fac parte din NATO. Totuși, forțele lor maritime acționează în afara cadrului alianței, parțial pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia, conform Bloomberg.

Cum se înlătură minele maritime

Odată ce o posibilă mină este detectată, scafandrii sau vehiculele operate de la distanță (ROV-uri) sunt folosite pentru a confirma tipul și locația exactă a minei. Aceasta este o etapă critică pentru a determina metoda adecvată de neutralizare.

Minele detectate sunt dezactivate sau distruse pentru a elimina pericolul. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea explozibililor controlati, a echipamentelor de tăiere sau prin metode de deturnare a minelor.

După operațiunea de deminare, zona este verificată pentru a se asigura că toate minele au fost neutralizate. Monitorizarea continuă este necesară pentru a preveni reapariția minelor și pentru a menține siguranța pe termen lung.

Related posts

Angajatorii vor să reducă creşterile salariale în 2025. Care sunt cele mai costisitoare cheltuieli pentru un român

econtext

Lucrările de modernizare pe Bulevardul Gheorghe Șincai avansează

econtext

Macron unește România cu Moldova pentru a asigura o rută de tranzit a trupelor. Rusia se teme

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More