2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Israelul negociază cu Hamas, dar nu încetarea războiului. Netanyahu rămâne pe poziții

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus joi președintelui american Joe Biden că a decis să trimită o delegație pentru a relua negocierile cu Hamas privind un acord de eliberare a ostaticilor, care se află în impas, au anunțat administrațiile lor.

Într-o convorbire telefonică între cei doi lideri, Netanyahu și-a reiterat poziția conform căreia Israelul va pune capăt războiului de aproape nouă luni din Gaza numai atunci când toate obiectivele sale vor fi atinse, a declarat biroul său într-o declarație.

Discuțiile de negociere au fost programate

Canalul 12 din Israel a declarat că șeful agenției israeliene de informații Mossad va conduce delegația israeliană pentru discuții. Acest lucru nu a fost confirmat imediat.

Netanyahu este programat să aibă consultări cu echipa sa de negociere. Apoi urmează discuțiile privind eliberarea ostaticilor cu cabinetul său de securitate.

Laburiștii, victorie istorică în Marea Britanie. Keir Starmer, viitorul premier

asa Albă a declarat că cei doi lideri au discutat despre răspunsul recent primit din partea Hamas.

„Președintele a salutat decizia prim-ministrului de a-și autoriza negociatorii să se angajeze cu mediatorii americani, qatarioți și egipteni în efortul de a încheia acordul”, se arată într-o declarație.

Nu a fost clar unde va merge delegația israeliană pentru a relua discuțiile. Eforturile anterioare de a pune capăt conflictului din Gaza au fost mediate de Egipt și Qatar. Discuțiile au avut loc în ambele locații.

Israelul a primit miercuri răspunsul Hamas la o propunere făcută publică la sfârșitul lunii mai de către Biden. Propunerea ar include eliberarea a aproximativ 120 de ostatici deținuți în Gaza și o încetare a focului în enclava palestiniană.

Un oficial palestinian apropiat de efortul de mediere a declarat că Hamas, gruparea militantă care controlează Gaza, a dat dovadă de flexibilitate cu privire la unele clauze care ar permite încheierea unui acord-cadru în cazul în care Israelul ar aproba.

Doi oficiali Hamas nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Hamas a declarat că orice acord trebuie să pună capăt războiului. Israelul susține că va accepta doar pauze temporare în lupte până când Hamas va fi eradicat.

Planul prevede eliberarea treptată a ostaticilor israelieni încă deținuți în Gaza și retragerea forțelor israeliene în primele două etape, precum și eliberarea prizonierilor palestinieni. A treia fază presupune reconstrucția teritoriului distrus de război și returnarea rămășițelor ostaticilor decedați.

Palestinienii au reacționat prudent

În Gaza, palestinienii au reacționat cu prudență înaintea răspunsului Israelului.

„Sperăm că acesta este sfârșitul războiului, suntem epuizați și nu mai putem suporta alte eșecuri și dezamăgiri”, a declarat Youssef, un tată a doi copii, acum strămutat în Khan Younis, în sudul enclavei.

„Cu fiecare oră în plus din acest război, mai mulți oameni mor și mai multe case sunt distruse, așa că destul este destul. Le spun acest lucru liderilor mei, Israelului și lumii”, a declarat el pentru Reuters prin intermediul unei aplicații de chat.

Joi, Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că numărul morților palestinieni în cele aproape nouă luni de război depășeste 38.000. Pe de altă parte, numărul răniților a ajuns la 87.445 de răniți. Ministerul Sănătății nu face distincție între civili și combatanți în cifrele sale.

Războiul din Gaza a început atunci când atacatorii conduși de Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie. La acel moment, ei au ucis 1.200 de persoane și au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza.

Un atac israelian a lovit o școală din orașul Gaza. În același timp, Serviciul civil de urgență a declarat că cinci palestinieni au fost uciși și alții răniți, în timp ce alte atacuri israeliene asupra orașului vechi din orașul Gaza au ucis joi o femeie și au rănit alte câteva persoane, au declarat medicii.

Armata israeliană a declarat că a acționat pentru a dezmembra capacitățile militare și administrative ale Hamas. Aceasta a afirmat că acționează în conformitate cu dreptul internațional și că ia toate măsurile de precauție posibile.

Tancurile israeliene au bombardat, de asemenea, mai multe zone din partea de est a Khan Younis. Acest lucru s-a întâmplat după ce armata a emis ordine de evacuare marți. Însă, locuitorii au declarat că nu a existat nicio mișcare a tancurilor în acele zone.

Oamenii caută adăpost, în continuare

Joi, mulți palestinieni încă își căutau adăpost în urma ordinelor de evacuare. Pe listă a fost inclus și orașul de frontieră Rafah. Organizația Națiunilor Unite a declarat că a fost cel mai mare astfel de ordin de când 1,1 milioane de persoane au fost invitate să părăsească nordul enclavei în octombrie.

Avioane și tancuri israeliene au bombardat mai multe zone din nordul Fâșiei Gaza, din Shejaia, Sabra, Daraj și Tuffah, ucigând mai mulți palestinieni, inclusiv copii, și rănind pe alții, au declarat oficiali din domeniul sănătății.

Armata israeliană a declarat că trupele și avioanele sale au ucis zeci de militanți în aceste zone și în Rafah, în sudul Gazei, pe care Israelul a descris-o drept ultimul bastion al Hamas.

Liderii israelieni au declarat că încheie faza de lupte intense împotriva Hamas și că vor trece în curând la operațiuni mai bine direcționate.

Cu toate acestea, după luni de conflict, Hamas susține în continuare că dispune de muniție pentru a riposta. Joi, aripa armată a Hamas a declarat că a țintit cu rachete cartierul general al comandamentului operațiunilor israeliene la est de orașul Gaza.

Gruparea a afirmat, de asemenea, că militanții săi au reușit să tragă o rachetă antiaeriană de fabricație sovietică către un elicopter Apache aflat deasupra cartierului Shejaia, la est de orașul Gaza, fără a preciza dacă acesta a fost lovit.

Războiul a creat o criză umanitară și a distrus majoritatea facilităților medicale din enclavă.

Joi, Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că generatoarele de la complexul medical Nasser din Khan Younis, singurul spital principal care mai funcționează, vor rămâne fără combustibil în câteva ore. El a făcut apel la organizațiile umanitare internaționale pentru ajutor în vederea asigurării de noi provizii, potrivit Reuters.

Related posts

Taierile salariale l-au afectat si pe Emil Boc! A pierdut peste 7.000 de lei in 2010

Asaftei Bogdan

Ucraina a interceptat aproape jumătate din rachete hipersonice rusești. Putin, furios din cauza eșecului

econtext

Muniția occidentală face praf armele moderne ale Rusiei. Rachetele Himars, Jdam, AASM „curăță

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More