3.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Dronele Shahed ale rușilor, echipate cu antene și cartele SIM ucrainene pentru a le îmbunătăți capacitățile de țintire

Jack Watling, cercetător principal și expert în războaie terestre în cadrul think tank-ului Royal United Services Institute din Marea Britanie, a subliniat într-un raport, săptămâna trecută, că Rusia a plasat cartele SIM în dronele Shahed kamikaze Shahed-136 și le-a montat antene pe aripi.

Dronele Shahed ale rușilor, echipate cu antene și cartele SIM. Acestea au fost utilizate în două moduri”, a scris Watling într-o analiză din 6 septembrie despre riscurile și oportunitățile telefoanelor mobile pe câmpul de luptă.

„În primul rând, dronele au folosit rețeaua pentru a le ajuta la navigație prin triangularea pe baza coordonatelor antenelor de telefonie mobilă”, a spus el.

„În al doilea rând”, «rușii trimiteau date telemetrice de la UAV-uri prin rețeaua de telefonie mobilă pentru a ajuta la planificarea atacurilor ulterioare».

Dronele Shahed-136 este o dronă iraniană de atac unidirecțional pe care Rusia o folosește pentru a lovi infrastructura civilă și instalațiile energetice din Ucraina de doi ani. Are o autonomie de aproape 1000 de kilometri și poartă un focos de aproape 50 de kilograme.

Aceste drone notorii sunt relativ ieftine în comparație cu alte arme rusești, cum ar fi rachetele balistice sau de croazieră și pot fi lansate în roi, în încercarea de a copleși apărarea antiaeriană ucraineană. Moscova are, de asemenea, o versiune produsă local a Shahed, numită Geran-2.

Dezavantaje

Totuși, utilizarea de către Rusia a rețelei de telefonie mobilă în Ucraina nu are numai avantaje. Există și vulnerabilități.

„Desigur, un telefon mobil care se deplasează cu 350 km/h este ceva suspect, astfel că aceste comportamente ar putea fi urmărite și este posibil să se taie SIM-urile identificate ca fiind utilizate în astfel de scopuri răuvoitoare”, a scris Watling.

„Totuși, acest lucru este posibil numai dacă rețeaua de telefonie mobilă are relații eficiente cu organizațiile de securitate”, a spus el.

Se pare că Rusia utilizează cartele SIM pentru a direcționa și pilota dronele sale Shahed de la sfârșitul anului 2023, când ucrainenii au descoperit modemuri 4G care se conectează la rețeaua de telecomunicații Kyivstar a țării în dronele care au fost doborâte.

Telefoanele mobile și tehnologia aferentă au jucat un rol de ambele părți ale războiului, Rusia și Ucraina folosind semnale inamice pentru a ajuta la țintirea și loviturile lor. Datele celulare, de exemplu, pot fi folosite pentru a identifica locația adunărilor mari de trupe, ceea ce îi poate face pe soldați vulnerabili la atacuri.

Unele armate încearcă să țină în frâu acest comportament. Rusia, de exemplu, a încercat în mod repetat, deși fără succes, să rezolve această problemă. Recunoscând provocarea, ofițerii din armata SUA au avertizat, de asemenea, forțele americane că aducerea dispozitivelor personale pe câmpul de luptă ar putea avea consecințe grave.

Cu toate acestea, Watling a susținut că armatele nu ar trebui să privească telefoanele doar ca pe o amenințare.

„Soldații ar trebui să planifice valorificarea avantajelor acestor rețele și să fie informați corespunzător cu privire la riscurile asociate și la măsurile de atenuare aferente”, a spus el.

Componente occidentale

Drona Shahed-238, una dintre cele mai des utilizate arme de către forţele ruse, este asamblat cu componente occidentale, inclusiv componenta principală – un motor cu reacție de mici dimensiuni provine de la o companie din Europa. Forțele Armate Ucrainene au „capturat” în sfârșit o dronă Shahed-238 de fabricație iraniană, pe care Rusia l-a folosit în timpul unuia dintre atacurile sale recente, în luna ianuarie a acestui an.

Un raport care conţine toate datele tehnice, realizat în urma dezasamblării acestei drone a fost obținut de către publicaţia Defense Express, care indică faptul că, în ciuda sancțiunilor, Iranul are încă acces la o serie de componente fabricate în Occident.

Motorul instalat pe aceasta drona este de tip TJ150 şi provine de la compania cehă PBS Velká Bíteš.

Acest motor îi asigură dronei Shahed-238 o viteză de aproximativ 520 km/h pe traiectoria de zbor, viteză care a fost înregistrată în timpul supravegherii radar a dronei.

Shahed-238 este controlat printr-un sistem tradițional de tip GPS. Un modul de patru antene TW1721 de la compania canadiană Tallysman este utilizat pentru a recepționa semnalele transmise prin satelit.

Procesarea semnalelor de navigație prin satelit este realizată cu ajutorul cipurilor AD9361BBCZ de la Analog Devices, a microcontrolerului MIMXRT1052 de la NXP USA Inc. și a cipului N63A0QI de la Intel, toate din SUA.

Shahed-238 este controlat printr-un sistem tradițional de tip GPS. Un modul de patru antene TW1721 de la compania canadiană Tallysman este utilizat pentru a recepționa semnalele transmise prin satelit.

Procesarea semnalelor de navigație prin satelit este realizată cu ajutorul cipurilor AD9361BBCZ de la Analog Devices, a microcontrolerului MIMXRT1052 de la NXP USA Inc. și a cipului N63A0QI de la Intel, toate din SUA.

Related posts

Un avion de vânătoare rusesc MiG-31 s-a prăbuşit lângă peninsula Kamceatka, din Rusia

econtext

Franța antrenează o întreagă brigadă ucraineană. România instruiește soldați de elită

econtext

Macron dă Ucrainei avioane Mirage 2000-5 și formează o „brigadă franceză” de 4.500 de soldați

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More