7.8 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

România își ia nave de luptă moderne și drone invizibile din împrumutul de 1.000.000.000$ de la SUA

Statele Unite și România au semnat miercuri un acord de împrumut direct în valoare de 920 de milioane de dolari prin Finanțare Militară Externă (FMF). Bucureștiul va folosi bani pentru dotarea armatei și pentru producerea de muniție.

Statele Unite și România au semnat miercuri un acord de împrumut direct în valoare de 920 de milioane de dolari prin Finanțare Militară Externă (FMF). Bucureștiul va folosi bani pentru dotarea armatei și pentru producerea de muniție.

Creditul oferit României este similar celui pe care l-a luat şi Polonia de curând de la SUA care a împrumutat, însă, 2 miliarde de dolari pentru a-şi moderniza armata.

România își ia nave de luptă moderne și drone invizibile din împrumutul de 1.000.000.000$ de la SUA

Acești bani vor fi utilizați pentru finanțarea unor noi programe de dotare care nu au fost cotractate până acum. Concret, MApN are în vedere să demareze în 2024 nu mai puțin de alte 15 programe majore de achiziții militare, două din ele vizând direct Forțele Navale, conform unor surse militare.

Programele care urmează să fie lansate:

1. Sistem Armament individual tip NATO / Mai exact discutăm practic de alegerea și dotarea soldaților cu noi tipuri de arme de asalt care să înlocuiască deja bătrânele puști-mitraliere realizate după modelul Kalașnikov.

2. Echipamente de geniu

3. Sistem satelitar militar de telecomunicații (SSMT)

4. Sistem informatic de telemedicină a apărării (SITA)

5. Radar de dirijare la apropiere și aterizare mobil/RDAAM

6. Capabilitate strategică de evacuare medicală rapidă și transport personal de conducere și stat major

7. Revitalizarea aeronavelor C-130 și modernizarea sistemului de avionică al acestora

8. Modernizare fregate / Un program de modernizare și dotare cu armament a actualelor fregate TIP 22 care ar fi trebuit modernizate în cadrul contractului eșuat pentru corvete.

9. Sisteme contra UAS

10. Formațiune medicală ROL 2 B

11. Transportor blindat pentru trupe – Etapa II (150 TBT) / Piranha 5 realizate la uzina mecanică din București.

12. Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil – MANPAD / Vorbim practic de un alt sistem MANPADS diferit de cele 54 de sisteme CHIRON cumpărate prin G2G din Coreea de Sud.

România

Sistem MANPAD – Foto: Profimedia Images

13. Mașina de luptă a infanteriei pe șenile MLI

14. Sistem de lovire cu muniții de tip loitering (drone kamikaze).

15. Nava de patrulare maritimă

Deși este pe ultimele puncte pe lista de achiziții, programul de achiziționare a navelor de patrulare maritimă este foarte important mai ales după ce licitația corvetelor a fost anulată. În acest fel Forțele Navale, cea mai văduvită armă a MApN, ar putea primi în sfârșit echipament modern.

Concret, MApN ar vrea să achiziţioneze două nave de patrulare maritimă pentru suma de 300 de milioane de euro. Ar fi favorite nave de luptă în zona litorală (LCS) de fabricație americană mai ales US Navy are disponibile în prezent două nave din clasa Independence și patru nave din clasa Freedom. Au dotări moderne, sunt în serviciu de mai puțin de opt ani, unele de numai trei ani, iar deplasamentul lor este cel cerut de Forțele Navale Române.

US Navy vrea să vândă în anul fiscal 2024, navele din clasa Independence USS Jackson (LCS 6) și USS Montgomery (LCS 8) prin programul FMS (Foreign Military Sales). Cel puțin așa susține The War Zone.

Navele de luptă LCS sunt asemănătoare corvetelor din alte forțe navale și au o viteză maximă de 81 de kilometri pe oră.

Sunt operate de un echipaj format din peste 50 de ofițeri și marinari și sunt dotate cu sezori și sisteme de război electronic, dar și cu tunuri de 57 milimetri și 30 milimetri sau rachete antiaeriene RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) și antinavă RGM-184A Naval Strike Missiles.

În plus, LCS au vectori de mare precizie AGM-114L Hellfire care sunt lansați din sisteme verticale, dar câte un elicopter MH-60R/S Seahawk, varianta navalizată a lui Black Hawk.

Contracte în derulare

Armata are acum mai multe contracte în derulare. Între acestea cel al modernizării navelor purtătoare de rachete, care se desfăşoară printr-o procedură guvern la guvern cu SUA şi care, în acest moment, se află în stadiul de trimitere a unei LOR pentru LOA (Letter of Request for Letter of Agreement) către SUA, achiziţia de avioane multirol de generaţia a V-a F-35 – se aşteaptă la o semnare a contractului în acest an (valoarea contractului ar ajunge la 6,5 miliarde de dolari şi presupune cumpărarea a 32 de avioane+ suport logistic) – sistemele antiaeriene cu bătaie apropiată, MANPAD (achiziţie în comun UE/EJA, coordonată de Franţa şi care presupune achiziţia a 231 de sisteme şi rachete MISTRAL 3, pentru suma de 662 milioane de euro fără TVA).

Blindate pentru infanteria marină

Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA) a declarat pentru Newsweek că din acest credit acordat de SUA o parte din bani se vor duce pentru finanțarea achiziționării de blindate.

“Este vorba de AAV – Assault Amphibious Vehicles (AAVP-7A1-n.red.) pentru infanteria marină. Vorbim de vehicule șenilate amfibii care nu prea mai sunt căutate, dar în sfârșit. Până la urmă ne mai dotăm cu ceva. Cu puțin sprijin și industria românească ar putea produce vehicule similare sau chiar superioare”, a declarant sindicalistul.

România

Bindate AAVP-7A1 – Foto: Profimedia Images

AAVP-7A1 este protejat pentru foc direct până la calibrul 14,5mm sau împotriva schijelor proiectilelor de artilerie de mare calibru 152/155mm, adica STANAG 4569 Nivel 4. Concret, acest nivel presupune protecția echipajului împotriva unei mitraliere care trage de la o distanta minimă de 200m si în fața schijelor proiectilelor de 152/155mm care explodeaza la o distanta nu mai mica de 30 metri.

Related posts

COVID-19. Ce este varianta J.N1, care pune în pericol Crăciunul

econtext

Prognoza meteo, 13 mai. Vremea se răcește simțitor. Va ploua în mai multe zone ale țării

econtext

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București a achiziționat sute de bănci și coșuri de gunoi pentru parcurile din București

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More