1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Rusia susține că a atacat un aerodrom între Moldova și Transnistria, o comună cu mulți români

Rusia susține că a atacat un aerodrom între Moldova și Transnistria, o comună cu mulți români. Rusia susține că a lovit duminică noaptea aerodromul din Lîmanske (fostă Frecăței), regiunea Odesa, cu arme de înaltă precizie, un „semnal” pentru Moldova.

Rusia susține că a atacat un aerodrom între Moldova și Transnistria, o comună cu mulți români.

Comuna Lîmanske este situată în partea de vest a Ucrainei, lângă Transnistria. Cândva, comuna se numea Frecăței, aparține de România și este locuită și în prezent de mulți români.

Camerele de supraveghere au înregistrat exploziile pe teritoriul bazei militare din Lîmanske, unul dintre principalele locuri de lansare pentru dronele ucrainene.

Rusia susține că a atacat un aerodrom între Moldova și Transnistria, o comună cu mulți români
Potrivit militarilor ruși, de acolo se lansau drone în direcția Peninsulei Crimeea și tot acolo erau dronele asamblate în hangare.

Distanța față de Odesa, care este țintă predilectă a Rusiei, au făcut din Lîmanske un aerodrom convenabil pentru adăpostirea și lansarea dronelor către Crimeea. Militarii ruși susțin că o treime din toate UAV-urile lansate de Ucraina au decolat din Lîmanske.

Analiștii militari ruși susțin că un alt motiv pentru atacul de la Lîmanske este apropierea de liniile de cale ferată, inclusiv din Moldova, ce trec prin Tarutino și Zatoka către Odesa și de acolo către alte regiuni.

Combustibil, diverse piese și echipamente militare, inclusiv pentru asamblarea dronelor, erau livrate în Ucraina prin Moldova. Ateliere similare cu cel din Lîmanske au fost la aerodromurile din Arțiz, Belgorod-Nistrovski.

Atacul asupra Lîmanske a fost raportat doar de bloggerii militari ruși, Newsweek nu a putut verifica independent această informație.

Satul Frecăței a trecut la URSS, apoi la RSS Moldovenească, apoi la RSS Ucrainaineană

Lîmanske a apărut după o istorie zbuciumată a regiunii. După Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, satul Frecăței a făcut parte din componența României, în Plasa Reni a județului Ismail. Majoritatea populației era formată din români.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța au fost anexate de către URSS la 28 iunie 1940.

După ce Basarabia a fost ocupată de sovietici, Stalin a dezmembrat-o în trei părți. Astfel, la 2 august 1940, a fost înființată RSS Moldovenească, iar părțile de sud (județele românești Cetatea Albă și Ismail) și de nord (județul Hotin) ale Basarabiei, precum și nordul Bucovinei și Ținutul Herța au fost alipite RSS Ucrainene.

La 7 august 1940, a fost creată regiunea Ismail, formată din teritoriile aflate în sudul Basarabiei și care au fost alipite RSS Ucrainene.

În perioada 1941-1944, toate teritoriile anexate anterior de URSS au reintrat în componența României. Apoi, cele trei teritorii au fost reocupate de către URSS în anul 1944 și integrate în componența RSS Ucrainene.

În anul 1947, autoritățile sovietice au schimbat denumirea oficială a satului din cea de Frecăței în cea de Lîmanske. În anul 1954, Regiunea Ismail a fost desființată, iar localitățile componente au fost incluse în Regiunea Odesa.

Începând din anul 1991, satul Frecăței face parte din raionul Reni al regiunii Odesa din cadrul Ucrainei. În prezent, satul are 3.302 locuitori, preponderent moldoveni (români).

Rusia a fost extrem de vocală cu privire la apropierea Moldovei de UE și NATO și ruperea de sub influența Kremlinului,recurgând chiar și la amenințări cu acțiuni militare.

Un motiv foarte plauzbil pentru care Rusia a ales să atace Lîmanske este și ca să trimită un semnal Chișinăului, dar și Bucureștiului, acuzat că urmărește alipirea Moldovei.

Rusia

Alte nave comerciale avariate la Odesa

Trupele ruse au atacat din nou infrastructura portuară din Odesa cu o rachetă balistică, ucigând o persoană și rănind alte opt. Toți erau lucrători în infrastructura portuară.

Oleg Kiper, șeful Administrației Militare a Oblastului Odesa, a declarat că nave civile au fost avariate.

NS Moon, care arborează pavilionul Belizei, și nava de marfă uscată OPTIMA, care arborează pavilionul Palau, au fost lovite, potrivit European Pravda.

În urmă cu o săptămână, OPTIMA a fost avariată de o rachetă balistică.

Atacul a afectat inclusiv un depozit de cereale.

Related posts

Două mari bănci din România fuzionează. Clienţii cu credite sunt îngrijoraţi

econtext

PAS și Maia Sandu conduc în sondaje, dar nu au suficient să câștige

econtext

Romania, sub ascutisul drujbei. Cat lemn se taie in fiecare judet din Romania. Harta defrisarilor!

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More