Liderii occidentali, Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Keir Starmer și-au exprimat vineri hotărârea de a susține Ucraina în fața agresiunii ruse, pledând pentru o pace justă și durabilă. Declarația comună a fost emisă după o reuniune la Berlin, în timpul vizitei președintelui american în capitala Germaniei.
Angajamentul pentru o pace durabilă
Liderii american, francez, german și britanic s-au angajat să continue sprijinul acordat Ucrainei pentru a obține o pace durabilă bazată pe respectarea dreptului internațional și a integrității teritoriale, scrie Reuters. Ei au subliniat importanța respectării Cartei Națiunilor Unite în procesul de stabilizare a regiunii.
Joe Biden a condamnat ferm „atacul josnic” al lui Vladimir Putin asupra Ucrainei, adăugând că NATO rămâne unită și puternică. Biden a avertizat, de asemenea, că eforturile aliate nu trebuie slăbite în perspectiva unei ierni dificile.
Vizita lui Biden la Berlin s-a axat pe sprijinul occidental pentru Ucraina și a coincis cu discuții legate de extinderea conflictului din Orientul Mijlociu. Germania, un susținător important al Kievului, și-a redus deja bugetul destinat sprijinului pentru Ucraina pentru 2025 la patru miliarde de euro.
Vizita la Berlin și sprijinul occidental pentru Ucraina
Liderii celor patru țări „au discutat despre planurile de a oferi Ucrainei asistență suplimentară de securitate, sprijin economic și asistență umanitară”, inclusiv prin veniturile din bunurile rusești înghețate. Aceștia „au purtat discuții cu privire la „Planul de victorie” al președintelui ucrainean și și-au reafirmat hotărârea de a sprijini Ucraina în eforturile sale de a realiza o pace justă și durabilă, care se bazează pe dreptul internațional, inclusiv pe Carta ONU și pe respectul suveranității și integrității teritoriale”. se spunea declaratia.
Zelenski a anunțat noul plan la sfârșitul lunii septembrie înainte de a călători în Statele Unite și a spus că mai întâi îl va arăta lui Biden. Pe 16 octombrie, Zelensky și-a dezvăluit planul în Rada Supremă, iar o zi mai târziu l-a prezentat aliaților săi de la Bruxelles.
Planul include cereri pentru invitarea imediată a Kievului la NATO, transferul unui nou ajutor militar Ucrainei, lovituri cu rază lungă în adâncul Federației Ruse și utilizarea unui scut aerian european pentru a proteja teritoriul ucrainean.
De asemenea, prevede crearea în Ucraina a unui fel de „pachet strategic de descurajare non-nuclear” și reconstrucția post-conflict a Ucrainei cu sprijinul țărilor occidentale. Documentul include anexe secrete care au fost prezentate doar statelor NATO cu capacități militare semnificative.