0.9 C
București
25 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Culisele atacului israelian: peste 100 de avioane și un zbor de 2.000 km până în Iran

Culisele atacului israelian: Lovitura de atac a fost efectuate în mai multe valuri pe parcursul mai multor ore, în diferite zone din Iran.

Culisele atacului israelian. Peste 100 de avioane au fost implicate în atacul asupra Iranului de sâmbătă, inclusiv aparate F-35 de ultimă generația, scrie Jerusalem Post.

Lovitura preliminară a Israelului asupra țintelor radar din Siria a avut ca scop „orbirea” capacităților Iranului, escaladând rapid într-o ofensivă care a vizat capitala, Teheran, Karaj și o altă locație strategică.

Armata israeliană IDF a confirmat că operațiunea s-a concentrat strict pe ținte militare, evitând instalațiile nucleare și petroliere pentru a preveni escaladarea mai largă a conflictului. Alerta maximă rămâne, deoarece Israelul anticipează potențiale represalii, nu numai din partea Iranului.

Acest atac la scară largă a implicat peste 100 de avioane, inclusiv avioane de luptă invizibile pe radar F-35 „Adir”, strîbătând aproximativ 2.000 de kilometri. Potrivit informațiilor, loviturile s-au concentrat asupra Teheranului și Karaj, IDF afirmând că fiecare val a vizat exclusiv site-uri militare, atenuând riscurile viitoare de conflict.

O operațiune de acest fel a început probabil cu atacuri inițiale asupra radarelor și sistemelor antiaeriene, degajând calea pentru loviturile ulterioare asupra bazelor militare. Anterior, o lovitură coordonată în Siria a neutralizat amenințări similare, împiedicând Iranul să conștientizeze situația cu privire la planurile Israelului.

Folosind muniție grea, loviturile la distanță precum acestea necesită capacități semnificative de realimentare și Unitatea de salvare 669 în alertă maximă.

IDF monitorizează acum îndeaproape potențialele răspunsuri din Iran, Irak, Yemen, Siria și Liban, pregătindu-se pentru un spectru de posibile acțiuni de represalii.

Ministrul Apărării Yoav Gallant și șeful de stat major, generalul Herzi Halevi, au coordonat oparațiunea „Zilele pocăinței” de la baza Kirya din Tel Aviv.

Cabinetul de Securitate a autorizat lovitura printr-o conferință telefonică vineri seară, 25 octombrie, a spus un înalt oficial israelian.

„IDF este pe deplin pregătit atât pentru manevre ofensive, cât și defensive, monitorizând Iranul și împuterniciții săi îndeaproape”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, amiralul Daniel Hagari.

Casa Albă a sprijinit acțiunile Israelului, declarând: „Loviturile precise ale Israelului asupra țintelor militare iraniene se aliniază cu dreptul său la autoapărare și să răspundă atacului iranian cu rachete din 1 octombrie”. Oficialii americani au confirmat că Israelul a comunicat că vor ataca doar cu câteva ore înainte de declanșarea operațiunii.

Teheranul minimalizează atacurile

Presa iraniană minimalizează atacurile israeliene, afirmând că informațiile privind participarea a 100 de avioane la atac sunt „minciuni totale”

Iranul pare să minimalizeze atacurile de peste noapte ale Israelului, o sursă citată de mass-media de stat negând anunțul IDF potrivit căruia zeci de avioane de luptă au luat parte la atacul de represalii.

„Rapoartele care susțin că 100 de avioane militare israeliene au avut un rol în atac sunt, de asemenea, minciuni complete, deoarece Israelul încearcă să supraestimeze atacul său slab”, a declarat sursa citată de agenția de presă semioficială iraniană Tasnim.

Sursa susține, de asemenea, că avioanele israeliene nu au pătruns în spațiul aerian iranian în timpul atacurilor și că au provocat doar pagube limitate.

Anterior, Iranul a declarat că sistemul său de apărare antiaeriană a contracarat cu succes atacurile Israelului asupra țintelor militare din provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam, cu „pagube limitate” în unele locații.

Sursa citată de Tasnim mai spune că bazele Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Teheran nu au fost vizate.

Related posts

OPT ADEVARURI NESPUSE despre situatia cainilor vagabonzi. VEZI cand se va rezolva cu adevarat problema maidanezilor

Asaftei Bogdan

Adevarul despre salarii: cu cat au crescut salariile din 1990 si pana astazi. In ce domenii se castiga cel mai bine in 1990 si unde se castiga cel mai bine acum

Asaftei Bogdan

Franţa, Germania şi Italia au ajuns la un acord cu privire la modul în care ar trebui să fie reglementată inteligenţa artificială

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More