0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

INS a publicat domeniile în care prețurile cresc până la sfârșitul anului. Calcule estimative

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent estimările șefilor de companii din sectoarele economice majore, incluzând construcțiile, comerțul cu amănuntul, industria prelucrătoare și serviciile. Managerii indică în prognozele lor o creștere a prețurilor, o relativă stabilitate în ceea ce privește numărul de salariați și o ușoară creștere a activității economice în comerțul cu amănuntul.

Industria prelucrătoare și construcțiile: Perspective mixte

INS. Pentru industria prelucrătoare, managerii anticipează o creștere moderată a volumului producției (+7%) și o scădere ușoară a numărului de salariați (-6%) până la sfârșitul anului. În plus, se prognozează o creștere a prețurilor produselor industriale, cu un sold conjunctural de +15%.

În sectorul construcțiilor, estimările sugerează o scădere a volumului producției (-11%), însă managerii anticipează stabilitate în privința numărului de salariați (-5%). De asemenea, prețurile lucrărilor de construcții sunt așteptate să crească semnificativ, soldul conjunctural fiind de +23%, conform comunicatului INS.

INS

Comerțul merge bine: Managerii prevăd activitate economică în creștere

În comerțul cu amănuntul, se anticipează o creștere a activității economice (+20%) și o majorare a comenzilor către furnizori (+16%) în următoarele trei luni.

De asemenea, numărul de salariați este așteptat să crească moderat (+11%), iar prețurile de vânzare vor înregistra o creștere semnificativă, soldul conjunctural fiind de +30%.

Sectorul serviciilor: Stabilitate și creșteri moderate ale prețurilor

În sectorul serviciilor, managerii estimează o relativă stabilitate a cererii și a numărului de salariați, soldul conjunctural fiind aproape de zero în ambele cazuri. În schimb, prețurile serviciilor vor avea o tendință de creștere moderată, cu un sold conjunctural de +15%.

Previziunile INS arată că economia românească se va confrunta cu creșteri de prețuri, în special în construcții și comerțul cu amănuntul, pe fondul unei activități economice care continuă să evolueze în ritm moderat. Aceste modificări subliniază nevoia de adaptare a companiilor și de asigurare a resurselor necesare pentru a menține competitivitatea pe o piață dinamică.

Grevă la Volkswagen. Muncitorii s-au revoltat după planurile de închidere a uzinelor
Avertisment pentru utilizatorii WhatsApp. Nu dați curs acestui mesaj. Rămâneți instant fără bani

Related posts

Austria pierde miliarde € doar ca să nu lase România în Schengen. 2% din migranți vin din România

econtext

Radu Mazăre a ieșit din închisoare: „Nu mă mai interesează sub nicio formă viaţa publică”

econtext

O poveste frumoasă despre un om frumos: Tudor Ulianovschi

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More