1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

RĂZBOI Rusia și Iran semnează un pact militar strategic împotriva Israelului și Occidentului

RĂZBOI Rusia și Iran semnează un pact militar strategic împotriva Israelului și Occidentului. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că acordul va confirma dorința părților de o cooperare mai strânsă în sectorul apărării.

RĂZBOI Rusia și Iran semnează un pact militar strategic împotriva Israelului și Occidentului. 

Acordul va fi un factor foarte important în consolidarea relațiilor ruso-iraniene. Oficialul rus a subliniat că acordul pune accent pe consolidarea legăturilor dintre Rusia și Iran „la nivel global”.

Cooperarea militară bilaterală dintre Moscova și Teheran este o problemă de profundă îngrijorare în Occident și în Israel.

RĂZBOI Rusia și Iran semnează un pact militar strategic împotriva Israelului și Occidentului

Acordul vine în timp ce Iranul ajută Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, sprijină grupurile teroriste împotriva Occidentului și amenință cu un al treilea atac cu rachete asupra Israelului.

Președintele iranian, Masoud Pezeșkian, și președintele rus, Vladimir Putin, au lăudat consolidarea relațiilor bilaterale în timpul unei întâlniri în marginea summitului BRICS de la Kazan, Rusia.

Pezeșkian a descris legăturile Iran-Rusia ca fiind strategice și esențiale, afirmând că o relație puternică între cele două națiuni ar fi reciproc avantajoasă.

Iranul vede războiul din Ucraina ca pe o oportunitate de a adânci dependența Moscovei de Teheran, dobândind în același timp tehnologie militară rusă avansată, cum ar fi avioanele de luptă Su-35 și sistemul de rachete de apărare S-400, potrivit Militarnyi.

În plus, rapoartele sugerează că, furnizând Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, Iranul ar putea obține o pârghie valoroasă de negociere cu Moscova, care nu se mai descurcă cu războiul prelungit în Ucraina, având nevoie de ajutor extern.

Putin, la rândul său, a declarat că „abordările Rusiei și Iranului față de agenda globală sunt apropiate sau coincid pe deplin”, numind legăturile Moscova-Teheran o „prioritate” pentru țara sa.

Un alt stat cu care Rusia a consolidat cooperarea în ultimii ani este Coreea de Nord, care a trimis mii de soldați în războiul împotriva Ucrainei, plus muniție.

Occidentul suspectează că Phenianul a obținut în schimb acces la tehnologiile militare rusești.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat recent că negocierile de pace în Ucraina necesită încetarea cooperării militare a Rusiei cu Iranul, Coreea de Nord și China.

Aprovizionarea cu arme și echipamente din aceste țări este cea care alimentează mașina de război rusească.

Iranul furnizează Rusiei drone de atac, a construit o fabrică pentru producția lor în Rusia și a transferat sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în Rusia.

Teheranul nu a comentat cu privire la transferul de rachete balistice către Rusia.

Mai mult, Iranul furnizează arme și muniție tuturor milițiilor și organizațiilor teroriste care atacă Occidentul și Israelul.

O cooperare militară în genul celei pe care Putin a construit-o cu Coreea de Nord ar însemna escaladarea războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Related posts

Un nou dezechilibru tinde sa cuprinda Europa: somajul in randul tinerilor. Vezi cum evolueaza somajul in randul tinerilor in fiecare stat din UE

Asaftei Bogdan

Exodul creierelor incepe sa ne doara: Romania, la coada Europei dupa numarul de doctori. Vezi cati medici mai sunt in Romania si in celelalte tari europene

Asaftei Bogdan

FMI avertizează: inteligența artificială putea transforma o criză financiară într-un dezastru economic global

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More