0.9 C
București
27 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Sindicaliștii militari, un nou protest de teama înghețării pensiilor

Sindicaliștii militari cheamă la un nou protest, pe 29 noiembrie, care are legătură cu Legea actualizării pensiilor militare aflate în plată nr. 559/2024 carea a fost votată săptămâna trecută de Camera Deputaților, iar la începutul acestei săptămâni a trecut și de Senat.

Un nou amendament la legea privind pensiile pentru militari

Din proiectul inițial fost eliminat un articol care ar fi blocat legea la Curtea Constituțională, dar s-a introdus altul, cu scandal.

Sindicaliștii care cheamă acum la protest susțin că articolul introdus la votul din Senat va fi cel care va crea mai multe probleme. Legea corectează inechitățile din sistemul de pensii militare și oferă un sprijin meritat veteranilor și rezerviștilor din domeniul apărării și siguranței naționale.

Sindicaliștii cheamă la protest de teama unei noi prorogări

Rezerviștii se tem inclusiv de prorogare, începând cu 1 ianuarie 2025 – așa cum s-a întâmplat și cu alte legi ale salarizării sau pensiilor civile care erau în favoarea românilor.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) cheamă din nou la protest, pe 29 noiembrie, toată societatea civilă, în special militari, polițiști și sindicate.

„Unitatea în acțiune a Societății Civile, inițiată de FSTFR și SCMD, pe 27 septembrie – prin mitingul de la Ministerul Muncii a fost exemplar ilustrată de mitingul din 25 octombrie. Pentru toată lumea, consecința a fost promisiunea făcută de premier celor două delegații, că solicitările lor vor fi rezolvate în două săptămâni. S-a concretizat, pentru rezerviști, prin trecerea în procedura de urgență a Proiectului legislativ Legea 559/2024, în Camera Deputaților și Senat”, declară Mircea Dogaru, președintele SCMD.

Sindicaliștii de la SCMD dau vina pe „amendamentul Ciucă”

Sindicaliștii spun că este vorba despre „amendamentul Ciucă”, introdus de PNL pentru creșterea pensiei lui Nicolae Ciucă, respins de PSD.

Dincolo de lupta politică dintre partide sau de beneficiile președintelui PNL, umilitarii susțin că la Curtea Constituțională se face o confuzie, pentru că aceasta a decis că nu pot fi mărite soldele de grad ale rezerviștilor care sunt demnitari sau parlamentari, deși nu ar trebui să se facă legătura între situația militară și cea civilă.

„Amendamentul Ciucă” ar fi doar o temă politică ce nu ar fi trebuit să apară în acest context, însă a fost inevitabil, fiind o perioadă de campanie electorală cu mize foarte mari pentru viitorii 5 ani.

La Senat, legea s-a împiedicat de un nou amendament problematic. „Ne-am trezit și cu un amendament propus de un deputat și asumat mediatic de unii rezerviști care nu au habar că amendamente nu pot aduce, în Comisii, decât parlamentarii.

Amendamentul, respins în Camera Deputaților, dar luat în calcul de Senat

Acest amendament a fost respins în Camera Deputaților, dar a reapărut la Senat. Am cerut toți să fie respins, neavând legătură cu subiectul, ci cu indexările și pensia suplimentară, dar nu am reușit decât să anulăm două alineate din trei.

Cel rămas este susceptibil de a reduce șansele de normalizare prin creșterea soldelor de grad sau funcție, exact pentru marea masă a rezerviștilor – cei decuplați de la aplicarea prevederilor egalizatoare ale Legii 225/2015, prin Art.40 din OUG 57/2015, introdus, în mod fraudulos, în această OUG, cu aplicabilitate doar un an și care prevedea, exclusiv, salarizarea bugetarilor, în anul 2016”, mai afirmă președintele SCMD, Mircea Dogaru

Sindicaliștii militari se tem că ar pierde indexarea de anul viitor

Sindicaliștii se tem că prin artificiul prorogării legilor a fost posibilă și neaplicarea altor acte normative, deși au fost promulgate. Ca și exemple fiind Legea salarizării sau Legea 127/2019, a pensiilor civile. Dacă noile prevederi s-ar aplica din ianuarie 2025, rezerviștii ar pierde și indexarea cu inflația de anul viitor.

După ce a fost votată în Senat, noua lege a plecat la promulgare, iar acum militarii așteaptă decizia președintelui Iohannis, apoi eventuale contestații din partea senatorilor, deputaților sau a Avocatului Poporului. Abia după aceste etape va ajunge la publicare în Monitorul Oficial.

Rezerviștii care vor beneficia de noile modificări legislative se tem de măsurile de austeritate care ar putea veni anul viitor, cerute de Fondul Monetar Internațional, pe fondul creșterii datoriei României la peste 52% din PIB.

„Se va impune înghețarea salariilor și pensiilor, în timp ce taxele, impozitele și prețurile o vor lua razna. De aceea este esențial să ieșim în stradă pe 29 noiembrie! De două ori mai mulți, pentru ca viitorii miniștri și parlamentari să știe ce îi așteaptă, dacă preferă slujirii propriului popor, slujirea intereselor străine”, îndeamnă Mircea Dogaru.

Related posts

Piedone nu a învățat nimic din Colectiv. A inaugurat piata Rahova fără aviz la incendiu. A luat foc

econtext

Prognoza meteo 21 ianuarie. Vremea rămâne geroasă. Temperaturile scad până la -18 grade Celsius

econtext

Anunţul nopţii despre Elena Udrea și Adrian Alexandrov. Nu se aștepta nimeni

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More