2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Europa aprobă achiziția comună de arme. Romania poate lua armament la prețuri mai mici

Europa aprobă achiziția comună de arme. Romania poate lua armament la prețuri mai mici. Uniunea Europeană a aprobat finanțarea pentru achizițiile comune de apărare de către statele membre, pentru prima dată în istoria sa.

Europa aprobă achiziția comună de arme. Romania poate lua armament la prețuri mai mici. Această inițiativă are în vedere planuri de achiziție de rachete și muniție, cu o parte din aprovizionare destinată Ucrainei.

Finanțarea UE va fi alocată pentru cinci proiecte în cadrul Consolidării industriei europene de apărare prin Actul comun de achiziții publice (EDIRPA). Fiecare proiect va primi 60 de milioane EUR din sprijinul UE, potrivit European Pravda.

Europa aprobă achiziția comună de arme. Romania poate lua armament la prețuri mai mici
Două dintre proiecte implică achiziționarea în comun a sistemelor de apărare aeriană Mistral și IRIS-T SLM, alte două se concentrează pe muniție de 155 mm și un al cincilea pe vehicule blindate de transport de trupe.

Potrivit Comisiei Europene, valoarea totală a acestor proiecte depășește 11 miliarde de euro. Proiectele EDIRPA selectate reunesc 20 de state membre UE.

„Majoritatea proiectelor selectate includ, de asemenea, achiziționarea de produse de apărare destinate Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă și muniție, întărirea capacităților de apărare ale țării în contextul agresiunii ruse în curs”, notează Comisia Europeană.

Această inițiativă comună de achiziție urmărește să îmbunătățească capacitățile de apărare, realizând în același timp economii importante, permițând statelor membre să achiziționeze resurse critice de apărare într-un mod mai rentabil.

Procurând aceste resurse în comun, forțele armate ale UE vor beneficia de o interoperabilitate îmbunătățită, facilitând o coordonare mai eficientă dincolo de frontierele naționale.

În achiziția de sisteme franceze Mistral 3 dezvoltate de gigantul european MBDA, este implicată și România. Există câteva avantaje majore ale acestui program, ca durată de livrare a sistemelor, foarte rapidă, ceea ce este esențial în contextul războiului din Ucraina.

Pe lângă această achiziție comună europeană prin EDIRPA, România are în derulare o licitație pentru sisteme SHORAD/VSHORAD. În licitație se află patru competitori, inclusiv MBDA.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager și-a exprimat încrederea în inițiativă, menționând: „Este prima dată când folosim bugetul UE pentru a sprijini statele membre în achiziționarea comună de produse de apărare. Această operațiune a fost un succes: investim 300 de milioane de euro în 5 proiecte care abordează lacunele critice și urgente ale capacității de apărare.”

Inițiativa, care implică 20 de state membre ale UE, include unele națiuni care se angajează pentru prima dată în achiziții comune de apărare. Cu o medie de șase țări care participă per proiect, EDIRPA reflectă un interes din ce în ce mai mare pentru o abordare europeană unificată pentru deficiențele capacităților de apărare, în special a celor afectate de transferul de resurse către Ucraina.

Programul EDIRPA a fost adoptat de Uniunea Europeană după invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei ca instrument pe termen scurt (până în 2025 inclusiv) pentru a sprijini achizițiile comune de apărare de către statele membre și Norvegia.

În martie, Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru un Program european al industriei de apărare (EDIP) care să înlocuiască EDIRPA după 2025.

Related posts

Veste bună pentru cei care merg la cumpărături cu mașina! Parcarea în Piața Norilor este gratuită în primele 30 de minute

econtext

iMapp Bucharest 2023 va îmbrăca orașul în lumină și culoare, în această toamnă

econtext

Cutremur în România, miercuri dimineața

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More