18 ianuarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

România, în prima linia a NATO, primește cel mai performant sistem Patriot de la SUA

România, în prima linia a NATO, primește cel mai performant sistem Patriot de la SUA. Raytheon Co., compania americană de apărare, a obținut o modificare esențială a contractului pentru a produce sistemul de apărare antirachetă Patriot.

România, în prima linia a NATO, primește cel mai performant sistem Patriot de la SUA. 

Modificarea obținută de Raytheon, de aproape 1 miliard de dolari, reprezintă o schimbare a jocului pentru flancul estic al NATO și un semnal clar al intenției României de a contracara amenințările regionale în creștere.

Sistemul Patriot, capabil de a intercepta rachete balistice, rachete de croazieră și avioane avansate, este un scut integrat ce combină un radar de ultimă generație, un software de urmărire sofisticat și interceptoare ghidate de precizie.

România, în prima linia a NATO, primește cel mai performant sistem Patriot de la SUA

Pentru România, adoptarea acestui sistem înseamnă pășirea în rândurile operatorilor de elită de apărare aeriană din întreaga lume.

Instalația Andover de la Raytheon va fi centrul nervos al acestui efort de producție, unde inginerii și tehnicienii vor crea hardware-ul și software-ul avansat ce fac din Patriot un reper global în apărarea antirachetă.

Cu lucrările care se întind până în decembrie 2029, transformarea apărării antiaeriene a României este oficial în derulare, potrivit Bulgarian Military.

Investiția de 463,8 milioane de dolari a României prin programul U.S. Foreign Military Sales [FMS] nu este doar o achiziție, ci este o declarație strategică.

Fiind una dintre națiunile din prima linie a NATO, România se confruntă cu un mediu de securitate din ce în ce mai volatil.

Sistemul Patriot îi va permite să contracareze amenințările provenite de la rachete de mare viteză și platforme aeriene sofisticate, întărind postura de apărare colectivă a NATO în Europa de Est.

Prin integrarea Patriot, România se poziționează ca o piatră de temelie a strategiei de apărare estică a NATO.

Nu este vorba doar despre protejarea spațiului aerian național; este vorba despre a trimite un mesaj adversarilor că flancul estic al NATO este fortificat și pregătit.

Supravegherea acestui acord critic este efectuată de Comandamentul Contractant al Armatei SUA de la Redstone Arsenal, Alabama.

Cunoscut pentru precizia sa în gestionarea proiectelor de apărare cu mize mari, comandamentul asigură executarea fără probleme a acestui efort multianual.

Expertiza lor garantează că România primește un sistem adaptat nevoilor sale strategice, respectând în același timp standardele riguroase ale tehnologiei de apărare din SUA.

Pentru Raytheon, acest contract consolidează și mai mult statutul de furnizor de bază de sisteme avansate de apărare antirachetă.

Pentru NATO, pe măsură ce sistemele Patriot ies din liniile de producție, ele vor deveni o parte integrantă a unei strategii de apărare în rețea concepută pentru a contracara amenințările moderne. Aceasta nu este doar o victorie pentru România, este o victorie pentru alianță în ansamblu.

România a lucrat în mod constant pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană, iar una dintre mișcările cheie în acest efort a avut loc în 2017, când țara a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru șapte sisteme de apărare antirachetă Patriot.

Această înțelegere, un pas major în modernizarea apărării României, a marcat începutul integrării țării într-un nivel superior de tehnologie de apărare aeriană, sistemul Patriot fiind considerat unul dintre cele mai capabile din lume pentru a intercepta o gamă largă de amenințări aeriene. .

Primele livrări ale sistemelor Patriot au început în 2020, iar până acum România a primit patru unități, dintre care două sunt complet operaționale. Aceste sisteme, produse de Raytheon, joacă un rol critic în apărarea spațiului aerian al României împotriva amenințărilor rachetelor balistice, avioanelor și dronelor, oferind un scut robust într-o regiune din ce în ce mai volatilă.

Pe măsură ce România își consolidează infrastructura de apărare aeriană, contribuie, de asemenea, la capacitățile de apărare mai largi ale Europei de Est, consolidând descurajarea regiunii împotriva amenințărilor ruse.

Related posts

HARTA JUDETELOR din care fug companiile straine. Vezi care sunt judetele din Romania pe care investitorii straini le ocolesc cu gratie

Asaftei Bogdan

Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor. Decizia este definitivă

econtext

Calea ferată pentru armamentul NATO trece prin România. Rusia se simte amenințată

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More