17 ianuarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Filiera prin care Iranul trimite arme contra petrol în Rusia. Una din nave, din România

Filiera prin care Iranul trimite arme contra petrol în Rusia. Una din nave, din România. Magnatul petrolului iranian Hossein Shamkhani, care are legături strânse cu rețelele financiare occidentale, a devenit o figură cheie în livrările de arme către Rusia prin Marea Caspică.

Filiera prin care Iranul trimimte arme contra petrol în Rusia. Una din nave, din România. 

De anul trecut, o rețea de companii legate de Shamkhani – inclusiv Crios Shipping LLC cu sediul în Dubai – a folosit navele sale pentru a transporta rachete, componente de drone și bunuri cu dublă utilizare din Iran în Rusia, pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

Navele deținute de Crios, active anterior pe rutele Mării Mediterane și ale Mării Negre, s-au mutat în Marea Caspică la jumătatea anului 2023 și de atunci operează între Iran și Rusia.

Filiera prin care Iranul trimite arme contra petrol în Rusia. Una din nave, din România

Printre aceste nave se numără Sea Castle (cunoscută și sub numele de Tooka) și Sea Anchor (cunoscută și sub numele de Roja). Numai în acest an, Sea Castle și Sea Anchor au făcut cel puțin cinci călătorii din porturile iraniene la Astrahan, în sudul Rusiei, iar alte nave sunt potențial implicate în comerț, potrivit unui raport Bloomberg.

Sea Anchor, de 108 metri, a fost construită în 1984 în România, la un an după ce Sea Castle, care este cu un metru mai scurtă, a fost construită în fosta Uniune Sovietică.

Înregistrările întocmite de firma de informații maritime Pole Star Global arată că ambele nave au folosit steaguri din Palau, o insulă din Pacific care se află pe o listă neagră internațională.

Comerțul cu arme pentru petrol este cel mai recent detaliu dintr-o investigație de un an de la Bloomberg News asupra activităților de afaceri ale lui Shamkhani.

În august, Bloomberg a raportat că Shamkhani Jr. deține un imperiu petrolier responsabil pentru o parte semnificativă a exporturilor de țiței iraniene și rusești.

Potrivit publicației, el este legat de Milavous Group Ltd, înregistrată în Dubai, operând o rețea de firme care, de la înființarea sa în 2022, a făcut miliarde de dolari vânzând mărfuri din Iran, Rusia și alte țări.

Prin entitățile sale, Milavous „se bazează pe rebrandingul țițeiului împreună cu diverse produse petroliere din Iran și Rusia în jurisdicții terțe, cum ar fi orașul-port Fujairah din Emiratele Arabe Unite”.

De asemenea, se ocupă și „puțin” de afaceri cu petrol din țări care nu sunt supuse sancțiunilor occidentale, potrivit propriilor declarații.

Milavous a negat orice legătură cu Shamkhani, iar acesta a declarat că are o afacere de logistică, nu este implicat în comerțul cu petrol și operează numai în țări care nu sunt sancționate.

Biroul principal al lui Milavous se află la etajul 38 al ICD Brookfield Place, una dintre cele mai prestigioase adrese corporative din Dubai. Este la câteva etaje deasupra greilor internaționale precum JPMorgan Chase & Co. și Millennium Management.

Firmele lui Shamkhani are birouri și în România

Pe site-ul său, Milavous Group spune că fondatorii companiei au peste 70 de ani de experiență combinată, fără a dezvălui numele sau rolurile anterioare. Firma spune că se ocupă de o gamă largă de produse, de la petrol și gaze până la petrochimie, metale și agricultură.

Anul trecut, a deschis noi birouri în Elveția și România, potrivit MENA Research Center.

Dar este doar o parte dintr-o vastă rețea petrolieră irano-rusă despre care oamenii care cunosc problema spun că Shamkhani a contribuit la înființare.

Cifra de afaceri a companiei Milavous în 2022 s-a ridicat la aproximativ 15 miliarde de dolari. Vânzările anuale în cadrul firmelor asociate lui Shamkhani însumează o sumă semnificativ mai mare decât aceasta.

Shamkhani și asociații săi și-au transformat averile comerciale în active de trofee, iar achizițiile recente au inclus iahturi și vile luxoase pe malul mării în Palm Jumeirah din Dubai, au spus unele surse.

Tatăl lui Shamkhani, Ali, a fost comandant naval pentru Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, ministru al Apărării și apoi secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, cel mai înalt organism de securitate al țării, iar pe urmă consilier proeminent al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Hossein Shamkhani, printr-o rețea de firme pe care le supraveghează, inclusiv Crios Shipping LLC cu sediul în Dubai, a început să mute rachete, componente de drone și bunuri cu dublă utilizare în Marea Caspică pe cel puțin două nave anul trecut.

Oficiali din Marea Britanie și europeni, precum și persoane cu cunoștințe directe despre relațiile sale, spun că Moscova plătește transporturile cu mărfuri de petrol, tipul de troc care a devenit din ce în ce mai comun din cauza sancțiunilor americane și europene impuse atât Rusiei, cât și Iranului.

Tranzacțiile, care au coincis cu utilizarea de către Rusia a mai multor din Iran asupra Ucrainei, reprezintă o altă parte a unei rețele globale de afaceri extinse care l-a îmbogățit pe Shamkhani.

Rețeaua de firme a lui Shamkhani gestionează mai mult de un sfert din volumul total al livrărilor de arme iraniene către Rusia, potrivit persoanelor care urmăresc tranzacțiile.

Imperiul său cuprinde, de asemenea, un fond speculativ, care funcționează din birouri din Londra, Geneva și Singapore, precum și o firmă de tranzacționare cu mărfuri din Dubai, care se ocupă de companiile petroliere occidentale.

Iranul și Rusia și-au recunoscut cooperarea consolidată în domeniul Apărării, fără a dezvălui toate detaliile. Deși comerțul bilateral cu arme expune participanții la potențiale sancțiuni din partea guvernelor occidentale, nu este ilegal.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că SUA au avertizat cu privire la parteneriatul de securitate dintre Rusia și Iran încă de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.

„Acest parteneriat amenință securitatea europeană și ilustrează modul în care influența destabilizatoare a Iranului ajunge dincolo de Orientul Mijlociu și în întreaga lume”, a spus purtătorul de cuvânt.

Departamentul Trezoreriei al SUA poate găsi uneori mai eficient să sancționeze petrolierele, mai degrabă decât persoane fizice, din cauza schimbărilor frecvente de proprietar, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema.

La începutul lunii aprilie, Trezoreria SUA a sancționat peste zece nave din rețeaua lui Shamkhani fără a face publice legătura cu el.

Chiar și așa, peste 60 de nave controlate efectiv de el rămân nesancționate, spun sursele.  

Related posts

Vin ninsorile peste România. Când vor cădea primii fulgi de nea în Capitală? Anunțul meteorologilor

econtext

Băsescu, reacție după decizia CSAT: Râde şi Medvedev de noi, că ne-am prins după trei zile

econtext

Elena Lasconi, părăsită de greii Barna și Voiculescu, trimiși de USR pe 90.000€ salariu la Bruxelles

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More