5 C
București
18 ianuarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Rusia pune rachete intermediare împotriva NATO pentru un „răspuns decisiv”. România, amenințată

Rusia pune rachete intermediare împotriva NATO pentru „un răspuns decisiv”. România, amenințată. Ministrul de Externe al Rusiei a anunțat duminică că Moscova va pune capăt moratoriului unilateral privind desfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune.

Rusia poziționează rachete intermediare împotriva NATO pentru „un răspuns decisiv”. România, amenințată.

Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov spune că Rusa, motivează acest lucru ca fiind „un răspuns la acțiunile întreprinse de SUA”.

„Este evident astăzi că moratoriul nostru privind desfășurarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă este deja practic neviabil și va trebui abandonat”, a declarat Serghei Lavrov agenției de presă de stat RIA, referindu-se la Tratatul INF.

Lavrov a subliniat că moratoriul este încă în vigoare, dar a acuzat SUA că au ignorat „în mod arogant” avertismentele din partea Rusiei și Chinei și că au continuat cu desfășurarea unor astfel de arme în diferite regiuni ale lumii. Acestea pot parcurge între 500 şi 5.500 de kilometri, ajungând în Rusia în 10 minute.

Rusia poziționează rachete intermediare împotriva NATO pentru „un răspuns decisiv”. România, amenințată

Printre obiecțiile Rusiei se află și scutul Aegis Ashore, care acum funcționează în România și Polonia, parte integrată în apărarea aeriană a NATO.

Rachetele folosite pot parcurge 900 – 1200 km și, deși sunt rachete antibalistice, de apărare, președintele rus Vladimir Putin a susținut mereu că acestea pot deveni ofensive dacă se optează pentru o astfel de misiune.

Viteza și raza de acțiune mai mare a interceptorului este o componentă esențială pentru a obține o acoperire completă a teritoriului european al NATO, ceea ce este un impediment pentru viitoarea desfășurare de rachete rusești.

Lavrov a citat declarațiile președintelui rus Vladimir Putin pe tema rachetelor cu rază intermediară și scurtă de acțiune ale SUA și NATO, subliniind că Moscova va răspunde la aceste acțiuni proporțional.

„Recentul test al celui mai recent sistem hipersonic de rază medie Oreșnik, efectuat de noi în condiții de luptă, a demonstrat în mod convingător capacitățile și determinarea noastră de a implementa măsuri compensatorii”, a amenințat Lavrov, potrivit France24.

Abordând problemele legate de controlul armelor dintre Rusia și SUA, el a spus că Moscova nu se va angaja în nicio negociere cu Washington în această chestiune până când SUA își renunță „cursul anti-Rusia”.

Mai mult, SUA și NATO s-ar confrunta cu un „răspuns decisiv” din partea Rusiei dacă vor crea noi amenințări împotriva țării, a avertizat el, subliniind că Moscova este pregătită pentru orice scenariu.

Tratatul INF, semnat de Washington și Moscova în 1987, a interzis desfășurarea de rachete nucleare și convenționale la sol. SUA s-au retras din tratat în 2019, invocând încălcări ale Rusiei.

Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF), semnat de Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan în 1987, a marcat pentru prima dată când superputerile au convenit să-și reducă arsenalele nucleare și au eliminat o întreagă categorie de arme nucleare.

Decizia actuală a Rusiei, semnalată de mult timp, va termina tot ce a mai rămas din unul dintre cele mai importante tratate de control al armelor din Războiul Rece, pe fondul temerilor că cele două mari puteri nucleare ale lumii ar putea intra într-o nouă cursă a înarmărilor, la care se adaugă și China.

Desfășurarea de rachete Tomahawk în Germania l-a înfuriat pe Putin

La începutul lunii iulie, Washington și Berlin au anunțat că „desfășurarile episodice” de rachete americane cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete de croazieră Tomahawk, în Germania, vor începe în 2026.

Putin a reacționat dur, spunând că nu va rămâne impasibil când „obiective administrative și militare importante ale Rusiei se vor încadra în raza unor astfel de rachete care ar putea fi echipate în viitor cu focoase nucleare, putând ajunge în teritoriile Rusiei în 10 minute” de la lansarea unei rachete.

Președintele rus a menționat, de asemenea, că SUA au desfășurat sisteme de rachete cu rază medie Typhon în Danemarca și Filipine în cadrul exercițiilor recente.

„Dacă Statele Unite vor duce la îndeplinire astfel de planuri, ne vom considera eliberați de moratoriul unilateral adoptat anterior privind desfășurarea capacităților de lovitură cu rază medie și scurtă”, a declarat Putin.

Kremlinul a avertizat deja la mijlocul lunii iulie că desfășurarea propusă de SUA va însemna că „unele capitale europene vor deveni o țintă pentru rachetele rusești”.

„Facem pași constanti către o confruntare directă”, a precizat și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Related posts

Elena Mateescu anunţă că februarie iese din tipare cu temperaturi record. Ploi abundente la final de lună

econtext

Vremea strică ultimele zile de vacanță: Ninsori, lapoviță, ploi, vânt puternic și polei

econtext

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More