Președintele Franței, Emmanuel Macron, a lansat un avertisment serios cu privire la programul nuclear al Iranului, pe care îl consideră cea mai mare provocare strategică din Orientul Mijlociu pentru Europa și restul lumii.
Amenințarea constituită de programul nuclear iranian. Într-un discurs susținut la Palatul Élysée în fața ambasadorilor francezi, pentru a contura obiectivele de politică externă în 2025, președintele Emmanuel Macron a descris Iranul drept principala „provocare strategică și de securitate” pentru Franța și Europa.
Macron a subliniat riscurile semnificative pe care le implică ritmul din ce în ce mai alert în care se derulează programul nuclear iranian. El a avertizat că situația se apropie de un punct critic: „Accelerarea programului nuclear ne duce aproape de punctul fără întoarcere”, a declarat Macron, subliniind implicațiile globale ale acestei amenințări.
Rolul destabilizator al Iranului
Iranul declară că îmbogățește uraniul în scopuri pașnice și a intensificat programul nuclear de când președintele ales al SUA, Donald Trump, a retras Washingtonul din acordul din 2015 în timpul primului său mandat și a restabilit sancțiuni dure americane asupra Teheranului, scrie Reuters.
Puterile europene Franța, Germania și Marea Britanie au declarat luna trecută că acțiunile Iranului au anulat și mai mult acordul și își va spori stocul de uraniu îmbogățit fără o „justificare civilă credibilă”. Cele trei puteri europene au fost cosemnatare ale acordului din 2015 în care Iranul a fost de acord să stopeze îmbogățirea, văzută de Occident ca un efort deghizat de a dezvolta capacitatea de a folosi arme nucleare, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.
Diplomații francezi, germani și britanici urmează să țină o întâlnire ulterioară cu omologii iranieni pe 13 ianuarie, după o ultima lună a avut loc pentru a discuta posibilitatea unor negocieri serioase în următoarele luni pentru a dezamorsa tensiunile cu Teheranul cu Trump, pentru revenirea la White. Casa pe 20 ianuarie.
„În următoarele luni va trebui să ne întrebăm dacă să folosim… mecanismul de restabilire a sancțiunilor”, a spus Macron, referindu-ne la octombrie 2025, când acordul din 2015 legat de programul nuclear iranian expiră oficial.
Politica franceză în Siria
Macron a condamnat, de asemenea, sprijinul acordat de Iran Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, considerând acest gest un exemplu clar al politicii destabilizatoare promovate de regimul de la Teheran.
Pe tema conflictului sirian, Macron a cerut prudență în fața schimbărilor politice din regiune, mai ales după înlăturarea regimului lui Bashar al-Assad. El a reiterat sprijinul Franței pentru kurzi, pe care i-a numit „luptători pentru libertate”, reafirmând angajamentul de a combate extremismul și de a sprijini stabilitatea regională.