Iranul a inițiat duminică manevre militare extinse în apropierea instalațiilor nucleare din vestul și centrul țării, conform televiziunii de stat, citată de AFP. Aceste exerciții, cunoscute sub numele de Eqtedar („putere” în persană), au început săptămâna trecută și sunt programate să se desfășoare până la jumătatea lunii martie.
Iranul desfășoară manevre militare. Participă unități de rachete și tehnologii de război electronic
Atât armata cât și Gardienii Revoluției Islamice, forța militară ideologică a regimului, participă la aceste manevre. Marți, au fost anunțate exerciții în apropierea uzinei de îmbogățire a uraniului de la Natanz. Operațiunile au loc și la centrele nucleare Fordo și Khondab, unde se află reactorul Arak.
Centrul Fordo, situat în munții din apropierea orașului Qom, este emblematic pentru programul nuclear iranian. Manevrele includ unități de rachete, radare, și tehnologii de război electronic pentru misiuni ofensive și defensive, menționează televiziunea de stat iraniană, conform Reuters.
Tensiunile nucleare au crescut odată cu retragerea SUA din acordul nuclear din 2015 sub administrația Trump, care a dus la intensificarea activităților desfășurate în cadrul programului nuclear iranian. După retragerea Washingtonului în 2018, Iranul a început să-și reducă angajamentele din acord.
Diplomație și negocieri
Iranul este programat să discute în continuare despre programul său nuclear cu Franța, Germania și Regatul Unit la Geneva pe 13 ianuarie, după întâlnirile recente din Elveția. Abbas Araghchi, șeful diplomației iraniene, a declarat că Teheranul este dispus să ofere mai multă transparență în schimbul ridicării sancțiunilor.
Recent, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, a discutat cu președintele despre opțiunile pentru posibile acțiuni militare împotriva instalațiilor nucleare iraniene, conform Axios, în cazul în care Iranul ar avansa spre dezvoltarea de arme nucleare.
Iranul, declarații și negații
Iranul susține că programul său nuclear este dedicat exclusiv scopurilor civile și neagă intenția de a dezvolta arme nucleare, un punct de vedere contestat vehement de Occident. Aceste manevre militare subliniază o postură defensivă și ofensivă în fața presiunilor internaționale.