Este de așteptat ca BCE să scadă cu 0,25 puncte de bază joi rata de referință a depozitelor , la 2,75%, potrivit majorității economiștilor.
Ce înseamnă decizia BCE
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus a ratelor dobânzilor, ceea ce va contribui la susținerea unei creșteri în zona euro, chiar dacă incertitudinile legate de viitoarele politici ale lui Donald Trump îi complică sarcina.
Rata de referință a depozitelor este de așteptat să scadă cu 0,25 puncte de bază, până la 2,75%, potrivit celor mai mulți economiști. Aceasta ar fi a cincea scădere din iunie, a patra succesivă.
„Gardienii” euro se așteaptă în continuare ca inflația să revină la ținta de 2% în cursul acestui an, în ciuda creșterii prețurilor din zona euro în ultimul trimestru al anului 2024, până la 2,4% în decembrie.
Creșterile ratei dobânzilor din 2023, decise la acea vreme pentru a contracara inflația produsă de creșterea prețurilor la energie și de redresarea post-Covid, sunt acum un lucru din trecut.
BCE și Fed au politici divergente
BCE continuă să-și relaxeze politica, deși Banca centrală americană (Fed) a optat miercuri pentru un statu quo-ul al ratelor sale – într-un interval cuprins între 4,25% și 4,50% – ca urmare a inflației ridicate și a unei activități de piață considerate solide.
Bancherii americani au rămas neclintiți în fața presiunilor lui Trump, care „ceruse imperios” săptămâna precedentă ca „ratele dobânzilor să scadă imediat”.
Situația este diferită în zona euro, unde activitatea economică rămâne slabă și continuă deflația. Prin scăderea ratelor, BCE dorește să reducă costul creditelor pentru a stimula investițiile și consumul.
Iar președintele BCE, Christine Lagarde, va lăsa probabil ușa deschisă joi pentru reduceri suplimentare de dobândă în cursul acestui an, spun experții.
Cu toate acestea, mai multe elemente îi vor împinge pe custozii monedei euro să nu grăbească aceste mutări. La nivel global, încrederea în stabilizarea inflației ar putea fi subminată de „politicile imprevizibile” ale lui Trump, potrivit economiștilor Deutsche Bank.
Europa, speriată de Trump
Amenințările sale cu un război comercial vor apăsa probabil asupra exporturilor europene și, prin urmare, asupra creșterii economice deja slabe de pe Bătrânul Continent, oferind argumente pentru scăderea în continuare a ratelor BCE.
Dar creșterea tarifelor vamale americane ar genera inflație în Statele Unite, ceea ce ar putea avea un efect de contagiune la nivel global. Și asta în ciuda faptului că Lagarde încearcă să minimalizeze preocupările, declarând la Davos că orice „relansare a inflației în Statele Unite […] va fi o problemă mai ales pentru Statele Unite”.
Aceste posibile turbulențe ar putea însă fractura „unitatea” din cadrul consiliului de conducere al BCE, deja marcată de divergențe privind „amploarea reducerilor de rate” și impactul „taxelor vamale americane asupra stabilității prețurilor în Europa”, potrivit Stephanie Schoenwald. un economist la banca publică germană KfW.
Aceste incertitudini, combinate cu instabilitatea politică din Franța și Germania, complică sarcina BCE.
Rata „neutră” a BCE
Un alt element atent urmărit este prețul barilului de țiței, care a crescut din decembrie încoace. Analiştii se îndoiesc că Arabia Saudită şi OPEC vor ceda presiunilor din partea lui Trump, care le-a îndemnat să scadă preţul petrolului prin creşterea producţiei.
În lipsa unui șoc în următoarele luni, guvernatorul Băncii centrale a Franței, François Villeroy de Galhau, consideră totuși „plauzibil” scenariul unei rate la depozite readuse la „circa 2% până în vară”. spuse el la Davos.
Aceasta ar corespunde, potrivit acestuia, așa-numitei rate „neutre”, care nici nu ajută și nici nu penalizează creșterea economică și contribuie la menținerea inflației la 2%, potrivit Liberation.
(Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)